Hopp til innhold

Weng skuffet seg selv: – Jeg har ikke tatt steget

SOGNEFJELLET (NRK.no): Heidi Weng håpet å slå alle sist vinter. I stedet føler hun avstanden opp til Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk og Therese Johaug bare ble større.

Heidi Weng

Heidi Weng ser etter utviklingsmuligheter, etter å ha stått på stedet hvil de siste sesongene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg håper jo på det sjøl. Det var et av målene i fjor å kjempe om seieren. Men det er tøft å gå mot de beste jentene. Man må være i kjempeslag for å klare det.

Slik svarer Heidi Weng på spørsmålet om hun blir den neste norske langrennsløperen til å vinne et verdenscuprenn.

22-åringen fra Ytre Enebakk fikk sitt store internasjonale gjennombrudd i sitt siste juniorår, i 2011/12-sesongen. 3. mars 2012 tok hun for første gang steget opp på seierspallen i verdenscupen, da hun ble nummer tre på en fellesstart med skibytte.

Senere samme vinter ble hun nummer to sammenlagt i verdenscupfinalen i Sverige.

Medalje i VM, medalje i OL

Å si at resultatene har uteblitt i ettertid, vil være direkte feil. I sitt første senior-VM i Val di Fiemme i 2013, gikk Weng inn til bronse på 15 km fellesstart med skibytte.

Hun gikk også på det norske stafettlaget som tok gull.

I OL-debuten i 2014, ble det også medalje i aller første forsøk. Igjen ble det bronse, og igjen var distansen 15 km fellesstart med skibytte. Heidi Weng ble også nummer tre i Tour de Ski – og nummer fire i verdenscupen sammenlagt.

Knallsterke resultater, kort oppsummert.

Når Heidi Weng likevel ikke er fornøyd, handler det ikke om resultatene. Problemet er at avstanden opp til de aller beste – det vil stort sett si Marit Bjørgen, og av og til Justyna Kowalczyk og Therese Johaug – ikke er blitt kortere. Tvert imot er den kanskje blitt litt større.

Blir motivert

– Jeg hadde en kjempesesong, det er ikke noe å si på det. Men jeg hadde kanskje ikke tatt steget der jeg var enda nærmere pallen og vinneren, som jeg håpet på, sier hun, og utdyper:

– Jeg føler jeg har vært litt på det samme stadiet de siste tre årene, og kanskje litt bedre året før enn i fjor. Sist vinter var jeg i nærheten av vinneren i ett renn, året før var det litt flere der jeg klarte å holde følge litt lenger inn mot mål.

– Blir du skuffet eller motivert av denne stagnasjonen?

– Jeg blir mest motivert. Jeg ser hvor mye arbeid mange legger ned, og det er ikke bare-bare å slå disse jentene. Det er mye trening som skal til, påpeker Weng.

Prøver nye ting

Nå tar hun grep:

– Jeg må kanskje gjøre det litt annerledes enn jeg har gjort før. Jeg har likt å gjøre det samme og må kanskje ha noe annet lurt å finne på for å ta det neste lille steget.

Slik konkretiserer Weng hva hun mener med «noe annet lurt»: Hun må bli flinkere med teknikken. Hun vil sykle mer, som avveksling til løping og rulleskiløping. Og hun skal trener mer styrke.

– Forhåpentligvis er det oppskriften, sier Weng.

Landslagstrener Egil Kristiansen er enig i at Weng til en viss grad har stagnert – og mener det er riktig å trene litt annerledes framover.

– For ujevnt

– Hun har en del ting hun må jobbe med for å være helt oppi der hele tida. Når hun er på sitt beste, går hun veldig fort. Men det er litt for ujevnt, og vi vil helst at hun skal være oppi der hele tiden, sier Kristiansen.

Han mener spesielt Weng har mye å hente på områder som ikke handler om utholdenhet.

– På styrkebiten har hun en del å hente. Hun skal også trene mer balanse og koordinasjon, forteller han.

Det skal bidra til å gjøre henne bedre teknisk.

– Heidi må få krafta til å gå i riktig retning, sier Egil Kristiansen.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal