Hopp til innhold

Northug garanterer gullform i OL

LENZERHEIDE (NRK.no): Petter Northug er langt bak, men går knallhardt ut. Og resultatene fra tidligere Tour de Ski-utgaver viser at han er i rute til mesterskap.

Petter Northug

Sola skinner på Petter Northug om dagen. Touren har gitt så gode svar at han nå tør å garantere at han er i form til OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Ja, det vet jeg, så det tenker jeg ikke på, sier Petter Northug til NRK.no.

– Du vet at du kommer i form?

– Ja, sier Northug kontant.

Ikke akkurat noen forsiktig spådom fra mannen som for noen få dager siden beskrev egen form som «elendig».

Har gått seg i form før

Trønderen havnet tidlig bak de beste i Tour de Ski-sammendraget, og de første to etappene så han ikke spesielt frisk ut.

I skrivende stund - etter fire etapper - ligger han 48 sekunder bak landsmannen Martin Johnsrud Sundby i sammendraget.

Men Northug har gått seg i form før når det nærmer seg store mesterskap.

Det viser resultatlistene fra tilsvarende punkt i tidligere Tour de Ski:

  • 2010: Etter fire etapper ligger Northug på femteplass, 47 sekunder bak. Men i OL i Vancouver noen uker senere tar han fire medaljer, inkludert to gull.
  • 2011: Ski-VM i Oslo er bare uker unna, men Northug er ikke med i toppen etter fire etapper. Verdens beste skiløper er over ett minutt bak de beste. Under VM senere i sesongen tar Northug fem medaljer - tre gull.

– Jeg er fortsatt like trygg

Også i 2013, da Northug tok to gull i VM, lå han et lite stykke bak teten etter tre etapper, selv om han da tok ledelsen etter den lange jaktstarten på fjerde etappe.

Derfor kan Northug regnes som litt av en ekspert på å gå seg i form i løpet av en sesong.

Det trengs, for landslagssjef Vidar Løfshus har tidligere i vinter uttalt at Northug ikke er garantert plass på OL-laget.

Til tross for sykdom i sommer og høst er Northug sikker på at opplegget funker i år også.

– Jeg er fortsatt like trygg, sier 27-åringen, som har truet med å hoppe av Tour de Ski dersom kroppen ikke gir de rette svarene.

Petter Northug var frittalende under intervjuet med Ida Nysæter Rasch onsdag.

VIDEO: Intervju med Petter Northug etter 15-kilometeren.

Viser lovende tegn

Han har vist bedre form de siste to etappene, som da han rykket fram og tilbake i feltet på sprintetappen på nyttårsaften.

trond

Landslagstrener Trond Nystad.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg er trygg på den ruta vi følger, sier Northugs trener Eirik Myhr Nossum.

– Etter den mye omtalte sykdomsperioden har egentlig ting vært veldig bra, og jeg er trygg på at det blir vanskelig å komme utenom Northug i et OL-uttak, sier treneren.

– Hvis vi vinner ett skirenn i år - og det er OL - da skal vi være fornøyd. Vi jobber steinhardt hver eneste dag for at vi skal være best da, og det som skjer her i touren er et ledd i den oppkjøringen, sier Myhr Nossum.

Landslagstreneren: – Jevnt over brukbart

Også landslagstrener Trond Nystad mener Northug har vist solid stigning.

– Jeg synes det er jevnt over brukbart. Han har treng bra i det siste og er kanskje litt sliten, så det går bra. Han er på rett vei, og vi forventer at han er i bra form veldig snart, sier Nystad til NRK.no.

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal