Hopp til innhold

– Han har ekstreme ferdigheter

BEITOSTØLEN (NRK.no): Med ekstrem hurtighet ut fra start, fintet Sondre Turvoll Fossli gigantene av veien. Det overrasker ikke dem som kjenner ham.

Stortalentet Sondre Turvoll Fossli (20) imponerer stort med sin startteknikk på sprint. Søndag utklasset han konkurrentene på Beitosprinten.

Se hvordan Sondre Turvoll Fossli fosset fram i starten i sprinten på Beitostølen.

– Jeg trodde ingenting. Jeg visste at han var så god. Jeg er ikke overrasket i det hele tatt, sier Øystein Pettersen til NRK.no etter å – i likhet med alle andre – å ha fått bank av Sondre Turvoll Fossli i sprinten i den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen.

Turvoll Fossli vant prologen og var rett og slett suveren dagen igjennom. Gang etter gang tok han kontroll i sine heat med en ellevill fart ut fra start.

20-åringen fra Hokksund tok NM-sølv i sprint i 2012, og allerede da visste alle i miljøet godt hvem han var. Ryktet om hans ekstreme hurtighet har gått foran ham.

– Han har noen ekstreme kvaliteter. Han er utrolig eksplosiv og ekstremt rask. Jeg har flere ganger invitert ham til trening hjemme i Lillomarka for å lære start og avslutning av ham, sier Pettersen.

«Eksploderte» i starten

NRKs langrennskommentator Jann Post er blant dem som lot seg imponere søndag:

– Se på Sondre Turvoll Fossli! Han eksploderer!, sa Post om starten i semifinalen.

– Lynraskt ute igjen. Oi, oi, oi hvor det går på de første ti meterne for Sondre Turvoll Fossli, var dommen over finalestarten.

Utholdenhetskapasiteten har vært unguttens utfordring fram til nå. Sprintlandslagstrener Arild Monsen, som har tatt med den lovende rekruttløperen på flere samlinger, konstaterer at unggutten nå har tatt et steg også på det området.

– Han er enormt hurtig, og nå har han tydeligvis også bedret utholdenheten sin. Det er veldig imponerende, sier Monsen til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sondre Fossli

Sondre Turvoll Fossli imponerte hele landslagseliten da han dominerte Beitosprinten fra start til mål.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Lover verdenscupsjanser

I motsetning til Pettersen, er Monsen overrasket over at Sondre Turvoll Fossli gikk helt til topps.

– Jeg tar av meg hatten. Slik forholdene ble i dag, med ganske kraftig motvind, var det ikke noen fordel å være lokomotivfører. Jeg er både overrasket og imponert over at han klarer dette, sier Monsen.

Han går nå langt i å garantere Sondre Turvoll Fossli verdenscupsjanser.

– Nå er det verdenscup i Davos og Asiago som gjelder for hans del. Med de kvotene vi har, skal han være ganske trygg på å komme med på laget, sier landslagstreneren.

Om unggutten også kan melde seg på i kampen om en plass på OL-laget, er han mer usikker på.

– Det er veldig langt opp og fram. Men han har en sjanse, som veldig mange andre, påpeker Monsen.

– Har tatt et steg

Selv tenker Turvoll Fossli ganske likt som landslagstreneren.

– Målet er å få gå litt verdenscup og prøve å komme til finaler. Nå har jeg slått gutta i dag, så må jeg prøve å gå like fort senere i vinter, sier han.

Vinneren bekrefter at han har jobbet bevisst med å forbedre utholdenheten sin denne sesongen.

– Jeg føler jeg har tatt et steg, og hurtigheten er der fortsatt, så jeg er blitt bedre. Jeg har trent mer som en allrounder blant mange gode distanseløpere på rekruttlaget, forteller han.

Dermed kan Sondre Turvoll Fossli bli en ubehagelig tøff konkurrent også for svensker og russere utover vinteren – og mange år framover.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal