Hopp til innhold

Kun fire norske på historisk lag

For første gang har et volleyballag fra Norge tatt seg til kvartfinalen i europacupen. Det spesielle er at kun fire av spillerne på laget er norske.

Stod volleyball elite damer

INTERNASJONALT LAG: Volleyballjentene fra den lille trønderbygda Stod er klare for kvartfinalen i europacupen i volleyball. De fire jentene markert med rødt er de eneste norske spillerne på laget. (Bak fra v.) Assistenttrener Pedro Santos (Portugal), assistenttrener Jon Anders Brattberg (Norge), Alexandra Szymanska (Polen), Eline Bye (Norge), Kamilla Dale (Norge), Noris Cabrera (Cuba), Nikoleta Perovic (Montenegro), Paulina Szpak (Polen), Adriana Bobi (Romania), Amanda Menezes Sa (Brasil), hovedtrener Andre Sa (Portugal), assistent David Sousa (Portugal). (Foran f.v.) Camilla Solem (Norge), Gunn Mari Finstad (Norge), Katia da Silva (Brasil), Arjola Prenga (Albania), Clarisse Peixoto (Brasil).

Foto: Espen Stensvoll / NVBF

Bygda Stod har bare 1.300 innbyggere, men på banen gjør volleyballaget seg bemerket langt utenfor landets grenser. For drøye fem år siden bestemte noen ildsjeler seg for å skape Nordens beste damelag.

Nå har den lille plassen utenfor Steinkjer i Nord-Trøndelag klart nettopp det. Onsdag spiller Stod Volley, som tidenes første norske volleyballklubb, kvartfinale på hjemmebane i europacupen.

Åtte nasjoner

Stod har 13 jenter i elitestallen fra syv nasjoner: Brasil (3), Polen (2), Montenegro, Cuba, Romania, Albania – og Norge (4). Sistnevnte er trønderjentene Eline Bye (23), Camilla Solem (20) og Gunn Mari Finstad (21), samt Kamilla Dale (22) fra Austevoll i Hordaland.

Kamilla Dale, Stod Volley

AMBISIØS: Kamilla Dale er en av fire norske jenter på det internasjonale topplaget til Stod, som ligger utenfor Steinkjer i Nord-Trøndelag. Nå drømmer hun om semifinale i europacupen.

Foto: Espen Stensvoll / NVBF

Alle er lønnet, spiller volleyball på heltid og trener to økter om dagen.

Trenerteamet på tre personer kommer fra Portugal, ledet av André Sá, som har landslagserfaring fra hjemlandet.

– Jeg stortrives. Vi trener mye og det kjennes godt på kroppen, men det er gøy å spille på lag med så mange internasjonale spillere. Nivået på trening er skyhøyt, sier Kamilla Dale til NRK.

Nordiske mestre igjen

Midtspilleren har håp om å ta steget videre og kanskje få en proffkontrakt i en utenlandsk klubb med tiden.

– Jeg valgte Stod fordi jeg hadde lyst til å utvikle meg så mye som mulig, og fordi jeg fikk sjansen til å gjøre det i Norge. Jeg har tatt permisjon fra sykepleierstudiet i Oslo på ubestemt tid.

Den 22-årige e-cupdebutanten angrer ikke på valget hun tok sist sommer. Hun har allerede rukket å bli nordisk klubbmester etter at Stod i januar gikk til topps i turneringen for tredje året på rad. Stod har også vunnet grunnspillet i eliteserien, og tapte den norske cupfinalen 1–3 mot Oslo Volley.

Stod-Oslo Volley cupfinale 2015

ERKERIVALER: Stod og Oslo Volley er Norges to klart beste damelag. I januar møttes de i NM-finalen for tredje året på rad i Domus Athletica i Oslo. Hovedstadslaget fikk revansje fra i fjor og vant 3–1.

Foto: Espen Stensvoll / NVBF

Håper på semifinale

Nå skal «Stod-veitjan», som trønderlaget kalles, ut i sesongens to viktigste kamper. Kvartfinaleoppgjørene mot de ukrainske mesterne Khimik YUZHNY. Sistnevnte har en håndfull spillere på fryktinngytende 190 centimeter eller mer.

– Hvor langt kan dere nå?

– Kvartfinale var det opprinnelige målet, men siden vi har klart det, må semifinale være neste steg, sier en offensiv Kamilla Dale.

Trener André Sá er enig:

– Ingen av lagene som er igjen i turneringen er lette å slå. Russiske Ekaterinburg er nok de største favorittene til å vinne årets Challenge Cup, sier Stod-treneren.

Returkampen i Ukraina spilles 10. mars.

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal