Hopp til innhold

Kritisk til stafettløypa: – For lett

FALUN (NRK): Skøytedelen av fredagens herrestafett er historisk lett. Det misliker både Johan Olsson og NRKs eksperter.

Olsson

FOR LETT: Johan Olsson mener skøytedelen av stafettløypa er for enkel. Han mener løypa gjør Norge til favoritter.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Bjørn

KRITISK: NRKs langrennekspert Torgeir Bjørn sier rett ut at løypa er for lett.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Norge er favoritter med tanke på skøyteløypa. Der blir det selskapsreise, sier Sveriges beste langrennsløper, Johan Olsson, til Aftonbladet før fredagens stafett.

Han får støtte av Torgeir Bjørn. NRKs langrennsekspert sier rett ut at løypa er for lett.

– For Norge er det en fordel, for det blir nesten umulig for de andre å riste av seg Petter Northug her. Men når det er VM, bør det være en tyngre løype enn dette, sier Bjørn.

Han kan ikke huske at en VM-stafett har vært avviklet i like lette løyper.

Sprintløypa

Herrestafetten gås i de samme løypene som kvinnene gikk i går. I klassisk skal løperne gå fire runder i ei løype på 2844 meter, altså drøyt 11,5 kilometer. Runden har en høydeforskjell på 69 meter.

I skøyting skal løperne gå fire runder i ei løype på 2438 meter, altså 9,75 kilometer. Denne løypa har bare en høydeforskjell på 36 meter fra det laveste til det høyeste punktet.

Marit Bjørgen gikk to runder i skøytedelen, altså en knapp femkilometer, på ti minutter og 20 sekunder. Tatt i betraktning at hun gikk hele oppløpet med flagget i hånda, er det en oppsiktsvekkende kort løpstid.

– Skøyteløypa er faktisk bare sprintløypa med ei ekstra sløyfe uten særlig stigning. Det er bare sprintbakkene å gjøre løpet på, konstaterer Torgeir Bjørn.

Petter Jr Northug

PERFEKT FOR NORTHUG: Både eksperter og konkurrenter mener stafettløypa er en stor fordel for denne mannen, Petter Northug.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Utnytter ikke terrenget

At Italia stiller med sprinteren Federico Pellegrino som ankermann, forteller mye.

– Den klassisks løypa er helt grei. De går første del av Mördarbacken fire ganger. Hvis det skal bli noen utslag her, blir det i klassisk, sier Torgeir Björn.

Han er skuffet over at ikke terrenget i Falun er utnyttet godt nok.

– Mördarbacken er selve symbolet på Falun, og det er mye bra skiterreng på ovenfor stadion. Jeg synes det er synd at ikke dette terrenget brukes til å lage ei skikkelig skiløype. Det eneste argumentet jeg kan se for løypa som brukes nå, er at løperne hele tida er i nærheten av stadion og synlig for publikum, sier Torgeir Bjørn.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal