Hopp til innhold

Krever at pengene betales tilbake

Rundt ti millioner er urettmessig utbetalt i grasrotmidler. Uranienborg Futsalklubb blir de første som må betale tilbake. De kreves for drøyt 950.000 kroner.

Avdelingsdirektør Elna Berge i Lotteritilsynet

Avdelingsdirektør Elna Berge i Lotteritilsynet har varslet Uranienborg Futsalklubb om at de må tilbakebetale en snau million av grasrotmidlene de har mottatt.

Lotteritilsynet har bestemt at Uranieborg Futsalklubb ekskluderes fra grasrotordningen. Som NRK.no fortalte tidligere onsdag, har klubben urettmessig mottatt grasrotstøtte – og store deler av pengene er brukt til nye spill.

– Dette er klart i strid med grasrotforskriften og må anses som bedrageri, sa sikkerhetssjef Trond Laupstad i Norsk Tipping til NRK.no.


Den oppfatning deler altså Lotteritilsynet, som er kontrollmyndighet for grasrotordningen.

Lotteritilsynet har ikke bare ekskludert Uranienborg Futsalklubb. Tilsynet krever også at klubben betaler tilbake 956.484 av de 1.071.160 kronene klubben har mottatt i grasrotstøtte siden etableringen i 2011.

De første som må betale

«Ut fra en totalvurdering basert på den dokumentasjonen vi har mottatt, finner Lotteri- og Stiftelsestilsynet at Uranienborg Futsalklubb ikke tilfredsstiller forskriftens § 1 for å motta grasrotmidler,» skriver Lotteritilsynet i sitt vedtak.

Vedtaket er signert av avdelingsdirektør Elna Berge og seniorrådgiver Bjarne Hellem.

Klubblederen ble onsdag informert om at tilbakebetalingen må skje innen 19. desember.

Uranienborg Futsalklubb blir dermed den første som må tilbakebetale grasrotmidler siden ordningen ble innført i 2009.

For til tross for at misbruk av ordningen har forekommet regelmessig, har ingen penger blitt krevd tilbakebetalt før nå.

Totalt er det rundt ti millioner kroner som har gått til klubber, lag og foreninger som enten ikke hadde rett til å få støtte, eller som ikke brukte midlene innenfor reglementet.

Prøvde å få pengene tilbake

Det var i juli i fjor Lotteritilsynet overtok ansvaret for å kontrollere ordningen. Før den tid var det Kulturdepartementet som satt med kontrollansvar.

Departementet prøvde ved ett tilfelle i 2012 å kreve grasrotmidler tilbake. Den aktuelle saken ble anmeldt til politiet, men senere henlagt. Da oppga også departementet sitt krav til den aktuelle grasrotmottakeren.

Den gangen dreide det seg om en spillkommisjonær som også var leder i en organisasjon som mottok grasrotmidler. Uten at en rekke spillere selv var klar over det, sørget kommisjonæren for at grasrotandelen gikk til sin egen organisasjon.

Det ble utbetalt rundt 300.000 kroner før foreningen ble ekskludert.

Uranienborg Futsalklubb er med andre ord langt fra de første til å bli ekskludert. På et drøyt år siden Lotteritilsynet overtok kontrollansvaret, har 32 klubber mistet status som grasrotmottakere.

Allerede i grasrotordningens første år, 2009, ble 92 klubber ekskludert.

Vil betale

Trolig vil Uranienborg Futsalklubb gjøre opp for seg. Det signaliserer i hvert fall klubbens leder.

– Uranienborg Futsal har etter eget ønske valgt å avvikle foreningen grunnet en dalende aktivitet og interesse blant medlemmene. I den forbindelse så er vårt inntrykk ved vår pågående dialog med Lotteritilsynet at grasrotmidlene vil bli tilbakebetalt til Norsk Tipping. Dette oppfatter vi som en ryddig, grei og korrekt måte å gjøre det på nå som foreningen ikke lengre vil eksistere, skriver han i en e-post til NRK.no.

Den pågående granskingen omfatter også en annen klubb med tette forgreininger til Uranienborg Futsalklubb, Majorstuen Cageballklubb – som nylig byttet navn til Team Flaxvatn. Fram til 25. september hadde de to klubbene samme styreleder.

I saken mot Team Flaxvatn har Lotteritilsynet ikke konkludert. Klubben hadde frist til 28. november med å legge fram dokumentasjon for driften og bruken av grasrotmidler.

Lotteritilsynet har fortsatt ikke mottatt en slik dokumentasjon.

Økokrim er også varslet om saken, fordi Norsk Tipping mener det dreier seg om bedrageri.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal