Hopp til innhold

Kowalczyk spontanaborterte: – Det var min personlige tragedie

Langrennsstjernen Justyna Kowalczyk (31) opplevde marerittet i mai i fjor. Hun spontanaborterte og har vært i en dyp depresjon.

 Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk tok til tårene da hun vant 10 km klassisk under OL i Sotsji. Det var et følelsesladet øyeblikk for den polske skistjernen som mistet sitt ufødte barn like før starten på OL-sesongen.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Justyna Kowalczyk jubel

OL i Sotsji ble redningen for Justyna Kowalczyk som gikk inn i en depresjon etter at hun mistet sitt ufødte barn.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

– Jeg var gravid og på en treningsleir i mai i fjor spontanaborterte jeg, sier Justyna Kowalczyk i et intervju med den polske avisen Gazeta onsdag.

Tirsdag skrev NRK om at Kowalczyk at hun er inne i en tung periode av livet sitt og sliter med depresjon.

– I starten av mai hadde jeg et totalt nervesammenbrudd. Jeg lider av dyp depresjon og har fått hjelp av psykiatere, sier hun til Gazeta.

I dag kom informasjonen om at bak depresjonen var det en personlig tragedie i mai 2013.

– Ingen merket dette av de rundt meg, bare tre mennesker visste det og de trodde nesten ikke på meg. Jeg ble helt alene om det, forteller Kowalczyk.

Ville ofre OL

Den polske skiløperen, som sammen med Marit Bjørgen og Therese Johaug har dominert langrennsarenaer i en årrekke, sier hun var klar for å ofre OL og sette langrennskarrieren på vent.

– Jeg visste at hvis jeg skulle bære frem barnet så var jeg ferdig for året og at det ikke ble noe OL. Jeg var beredt til å gjøre dette, jeg skulle snakke med treneren og forbundet på denne leiren, men skjebnen ville det annerledes, forteller Kowalczyk åpenhjertig og fortsetter.

– Jeg fortalte ikke en gang foreldrene mine om dette, jeg ble helt alene med belastningen. Faktumet var at jeg følte meg som et vrak, innrømmer hun.

Sotsji-OL som hun var forberedt til å ofre for å stifte en familie, viste seg å skulle bli trøsten og redningen for den polske stjernen.

– Jeg ville helst kaste bort skiene og gråte ut alene da det skjedde. Det var min personlige tragedie, men jeg bestemte meg for å søke tilflukt i sporten min og treningen. OL i Sotsji ble mitt asyl, sier Kowalczyk.

Rykteflom etter Facebookstatus

16. mai i år la Kowalczyk ut en melding på Facebook-siden sin at det var ett år siden hun «mistet det lille barnet» sitt.

Det versjerte da historier om at det var snakk om en spontanabort, men i polske medier ble det gjengitt om at det var snakk om en hund. Dette legger Kowlczyk helt bort nå.

– Jeg kan ikke skjønne hvordan noe trodde det var snakk om en hund. Det var hele tiden snakk om barnet jeg mistet, sier den polske stjernen.

– Jeg har opptrådt som en jernkvinne i mange intervjusituasjoner og på pressekonferanser. Mange mener jeg er en sta og aggressiv kvinne, men jeg vil ikke lyve lenger. Faktum er at noe i livet mitt har gått i stykker og jeg klarer ikke å finne en løsning, sier hun.

Bjørgen: – Utrolig takknemlig for at hun fortsetter

Det at hun fortsetter i langrennssirkuset er gledelig for hennes nærmeste konkurrenter Bjørgen og Johaug.

– Jeg er utrolig takknemlig for å høre at hun fortsetter et år til. Hun betyr så mye for sporten vår, sier Marit Bjørgen som er på treningsleir på Sognefjellet.

Også Therese Johaug synes det er fint at hun fortsetter.

– Jeg synes det er vanvittig bra og det er kjempeviktig for langrennssporten. Hun er en av de største stjernene og mange TV-seere kommer fra Polen, sier Therese Johaug om at Kowalczyk tar ett år til.

Kowalczyk har, som de fleste andre i langrennssirkuset, enormt mange dager på reisefot i løpet av et år. Dette har ifølge henne selv slitt stort på psyken.

– Jeg har i flere måneder hatt problemer med å sove. I forbindelse med verdenscuprenn har jeg ikke fått sove før klokka fire på natten, for så å stå opp klokken seks for oppvarming og renn klokken 11. Selv med seier og jubel der og da, var det ingen stor glede. Etterpå har jeg gått tilbake til et tomt hotellrom og depresjonen, sier Kowalczyk og legger til:

– I mange måneder var taket på hotellrommet den eneste utsikten. Mitt privatliv er i oppløsning og det eneste som er igjen er sport. Derfor har jeg bestemt å fortsette som langrennsløper.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal