Hopp til innhold

Kowalczyk får norsk støtte etter boikott-trussel

Landslagssjef Vidar Løfshus mener i likhet med Justyna Kowalczyk at Tour de Ski-endringen er beklagelig.

Kowalczyk

Justyna Kowalczyk (midten) og Marit Bjørgen er blant de store forhåndsfavorittene i Tour de Ski. Her er de på pallen sammen med Heidi Weng (t.h.) i Lahti i mars.

Foto: Saukkomaa, Heikki / NTB scanpix

Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus forstår godt at Justyna Kowalczyk er frustrert.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Kun timer etter nyheten om at det blir rennendringer i Tour de Ski, varslet Justynya Kowalczyk at hun vurderer å droppe hele arrangementet.

Snø- og varmeproblemer gjør nemlig at Det internasjonale skiforbundet (FIS) erstatter søndagens 9 kilometer klassisk med sprint i fri teknikk.

Klassiskspesialisten Kowalczyk mener rennendringen er svært urettferdig.

– Vi synes også det er synd. Det er jo blitt lagt opp til flere distanseløp, men nå ser det ut til at det blir flere sprinter likevel. Det synes vi er veldig beklagelig, sier Norges landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.no.

Han har forståelse for at den polske skidronningen raser mot arrangøren.

– Jeg synes det er veldig drastisk å boikotte, men jeg forstår frustrasjonen hennes når det blir så til de grader endret som det blir nå. Hun er jo en klassiskspesialist, og jeg forstår at hun blir frustrert, sier Løfshus.

– Ikke en ulempe for Bjørgen

Rennendringen er i utgangspunktet dårlig nytt også for Therese Johaug, som har langt bedre sjanser i et klassiskrenn enn i en sprint.

– Hun (Johaug) fokuserer på det hun skal gjøre, og hun har kommet hit for å gjøre en god konkurranse. Nå har de gjort små endringer med tanke på bonussekunder også, så sprintene vil telle litt mindre, sier Løfsus.

Tidligere har en sprintseier gitt 60 bonussekunder, men nå har arrangøren halvert dem til 30.

  • Du kan få full oversikt over bonussekund-ordningen for hver etappe på FIS sine nettsider (ekstern lenke).

Men landslagssjefen innrømmer at Tour-endringen er godt nytt for Marit Bjørgen, som nå vil seile opp som en enda større favoritt.

– Det påvirker ikke Marit, men det er jo ikke en ulempe for henne. Men i og med at de har tatt bort litt bonussekunder, er det ikke en så stor fordel å gjøre det godt i sprint. Det er ikke så mange spesialsprintere her heller, så det vil nok være mange allroundere som kan ta sprintpoeng, sier Løfshus.

Håper på endringer

Kowalczyk sier torsdag at det er «99 prosent sikkert» at hun dropper Tour de Ski hvis rennendringen blir stående.

Nå er det kun to klassiskrenn av de sju Tour de Ski-etappene.

Samtidig skriver 30-åringen på sin Facebook-side at det polske teamet gjør alt de kan for å endre ett av fristilløpene til klassisk.

– Jeg håper jo at det går an å gjøre endringer, men det vil tiden vise. Sannsynligheten er vel ikke så stor, men det er alltid håp, sier Løfshus, som krysser fingrene for at arrangøren endrer fristilløpet i Lenzerheide til klassisk.

Tour de Ski innledes i Oberhof lørdag og avsluttes i Val di Fiemme 5. januar. Forrige sesong vant russiske Alexander Legkov og Kowalczyk sammenlagt.

Polakken har vunnet Touren sammenlagt de fire siste årene.

Siste nytt

  • Martin Ødegaard tilbake på trening før storkampen mot Bayern München

    Arsenal-kaptein Martin Ødegaard var sammen med resten av laget som forbereder seg til kvartfinalen i Champions League mot Bayern München.

    Det opplyser Sky Sports.

    Ødegaard tuslet av banen etter 77 minutter mot Aston Villa i helgen.

    – Han hadde et problem med beinet, det er årsaken (til at han ble tatt av), sa Arsenal-sjef Arteta, ifølge BBC.

    Onsdag kveld møtes Bayern München og Arsenal. Det første oppgjøret endte 2-2 i London. (NTB)

    Ødegaard
    Foto: Reuters
  • Start-oppdatering etter Torkildsens hodesmell: – Kraftig hjernerystelse

    Starts sisteskanse Jasper Silva Torkildsen (20) pådro seg en «kraftig hjernerystelse» under bortekampen mot Mjøndalen mandag. Han er tilbake i Kristiansand nå.

    Det skriver 1.-divisjonsklubben Start på sine nettsider.

    Etter kampen ble han fraktet til Drammen sykehus hvor han ble holdt over natten for observasjon.

    «Jasper har det etter forholdene bra. Tirsdag formiddag ble han skrevet ut av sykehuset i Drammen og dro hjem til Kristiansand, hvor han vil bli videre fulgt opp av klubbens medisinske personell», skriver Start. (NTB)

    Start keeper
    Foto: NTB
  • «Kniklas» ute i lengre periode: Ikke aktuell før tidligst til høsten

    Niklas Jensen Wassberg, «Kniklas», blir borte fra fotballbanen i en lengre periode. Det skriver Brann på sine nettsider.

    – Niklas har fått en kneskade som vi fremdeles utreder og gjør vurderinger av hvilke behandlingstiltak vi skal utføre. Men det er uansett ikke aktuelt for han å være på banen igjen før tidligst til høsten, sier Brann-lege Arne Instebø.

    Det var under søndagens kamp mot Viking at 19-åringen pådro seg en kneskade.

    – Det er utrolig kjipt og veldig tungt å få denne skaden nå, men nå skal vi sammen med det medisinske apparatet finne ut hva som blir veien videre, sier Jensen Wassberg.

    Niklas Jensen Wassberg
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal