Hopp til innhold

Disse kontrastene er Anands VM-håp

SOTSJI (NRK): Du kunne knapt funnet to mer forskjellige VM-byer enn sydende Chennai og folketomme Sotsji. Kanskje er det derfor Vishy Anand endelig sprudler igjen.

Viswanathan Anand ler hjertelig.

Det er dagen før sjakk-VM, og 44-åringen står ved frokostbuffeten på luksushotellet i Sotsji og konverserer med kona Aruna og en gammel bekjent. Spredt rundt i rommet sitter helt vanlige turister, familien Carlsen, noen sjakkpamper og en og annen norsk journalist.

Anand får stå i fred mellom den ferske juicen og kaffemaskinen og snakke om gamle bragder.

Noen timer senere er det Magnus Carlsen som er ute i offentlighet, når han spiller basketball med treneren, faren, manageren og deler av norsk presse. En fotograf fra Aftenposten tar noen bilder, men bortsett fra det får fenomenet fra Lommedalen være i fred - midt på fellesområdet ved siden av svømmebassenget.

For de som var med til VM i India i fjor er det surrealistisk. Nesten like surrealistisk som at Vishy Anand greide å komme seg tilbake fra en psykologisk umulig situasjon og vinne mot Magnus Carlsen på tirsdag.

– Det er mye, mye stillere her. Hovedforskjellen er at det er fryktelig mye færre indere, sier Dirk Jan ten Geuzendam, redaktøren i New in Chess.

Sotsji

Pressesenteret i Sotsji er 158.000 kvadratmeter stort. Det er god plass til VM-arrangementet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«Carlsen! Carlsen! Carlsen!»

Sjakk-VM i India i fjor var nemlig et kakofoni uten like.

Ole Rolfsrud

Ole Rolfsrud intervjuer Magnus Carlsen midt i en klynge av indiske og norske journalister. – Min rareste presseopplevelse, sier han.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Hver gang noen av spillerne forlot hotellrommet, ble de nærmest angrepet av flere titalls indiske journalister – som gjerne ropte «Carlsen! Carlsen! Carlsen!». Hvis Carlsen forsvant, ropte de «Manager! Manager! Manager!». Og hvis manager Espen Agdestein forsvant, gikk de over til å rope «Father! Father! Father!» etter Henrik Carlsen.

De få gangene Magnus Carlsen sa seg villig til å svare på et par spørsmål fra pressen, stimlet hundrevis av journalister seg rundt ham.

– Jeg hadde en viss dødsangst, innrømmet Carlsen etter en av de heftigste seansene.

NRK-reporter Ole Rolfsrud intervjuet Carlsen etter VM-seieren, og ble plutselig midtpunktet i en malstrøm av kropper og kameraer.

– Det er min klart rareste presseopplevelse i mine ni år i NRK. Å stå sammen med Magnus Carlsen midt i kverna av indiske blodhunder, det var helt psycho. Helt sykt, sa Rolfsrud rett etter kaoset hadde lagt seg.

Sjekk den bisarre forskjellen mellom Chennai og Sotsji her:

Sjakk-VM i Chennai og sjakk-VM i Sotsji er to helt forskjellige ting. Video/redigering: Nils Fredrik Røren.

– Vishy led i Chennai

Dødsangst eller ikke - Carlsen hadde egentlig ikke så mye imot alt oppstyret.

– Jeg tror Magnus liker litt sirkus. Han liker å bli kastet fram og tilbake av sikkerhetsvakter. Det viser at mange er interessert i det han driver med, sier Dirk Jan ten Geuzendam, verdens kanskje mest erfarne sjakkjournalist.

Med Viswanathan Anand er det noe helt annet.

– Det finnes en teori om at alt oppstyret ble for mye for Anand i fjor. Det kan godt stemme at han ikke følte seg helt komfortabel, sier ten Geuzendam.

Det samme mener Leontxo Garcia, mangeårig sjakkjournalist i El Pais.

– Jeg var i Chennai i fjor og så det voldsomme presset mot Vishy, spesielt fra indiske medier. Han led, sier Garcia på sitt gebrokne spansk-engelsk.

En inder som ikke liker oppstyr

Viswanathan Anand har nemlig aldri likt bråk, show og medier. Alle som har intervjuet ham, vet hva man får: Unnvikende, forsiktige svar. Anand unngår konflikt for alt det er verdt, og har på nærmest utrolig vis greid å holde seg unna sjakkpolitikk og kontroverser gjennom hele karrieren.

Kjennere har nesten aldri sett ham miste fatningen. Det ene unntaket: VM i Chennai. En norsk reporter spurte den gamle mesteren hvordan han skulle reise seg etter et tap. Anand svarte som vanlig kort og avvæpnende, og reporteren ba ham utdype. Det skulle han tydeligvis ikke ha gjort, for Anand svarte med en pisk av en kommentar:

– Forstår du ikke engelsk?

Paul Aniek i Hindustan Times forklarer:

– Vishy har aldri likt medieoppmerksomheten hjemme i India, sier den indiske journalisten.

– Det samme skjedde helt tilbake i 1994, da han spilte kandidatturneringen i Sanghi Nagar, også det i India. Han ledet tidlig, men sviktet under presset og tapte tre partier på rad. Han liker nok dette mye bedre, sier den Aniek.

Utsikt

Fra Carlsens hotell kan man se alle de svære kompleksene som ble bygget til OL. De fleste står tomme.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Spøkelsesbyen

Sotsji er nemlig så annerledes at det føles uvirkelig. Og ikke bare inne på hotellet.

Området Adler, hvor partiene spilles, ligger like ved Olympic Village. Her ble det bygget enorme blokker til vinter-OL, men etter lekene bor det nesten ingen i de mange tusen leilighetene.

Gatene utenfor hotellet er tomme nesten hele døgnet. Et av hotellene har en fullstendig berg- og dalbanepark i bakhagen, men de fleste vognene kjører rundt uten mennesker.

Aniek Paul

Paul Aniek er den eneste indiske journalisten som dekker Sotsji-VM.

Foto: Mads Støstad / NRK

I spillelokalet er det noe som mangler: De indiske journalistene. Paul Aniek fra Hindustan Times er faktisk den eneste indiske journalisten i hele det 158.000 kvadratmeter store pressesenteret.

– Interessen er stor der hjemme, tror jeg. Det sjokkerer meg at jeg er den eneste indiske journalisten her, sier Aniek.

– Nå bare gjetter jeg. Men det handler vel om at det er harde tider for mediebransjen i India, sier han til NRK.

På pressekonferansene etter partiene er det ikke lenger kamp om mikrofonen. Norske journalister kan omtrent stille så mange spørsmål de vil, for det er knapt noen andre der.

Perfekt for Viswanathan Anand.

– Anand har nok en lettere situasjon nå enn i VM-kampen på hjemmebane. Han var preget av stundens alvor, sier NRK-kommentator Torstein Bae.

– Her i Russland er han veldig i sitt rette element. Russerne vet å sette pris på sjakklegender, sier Dirk Jan ten Geuzendam.

Viswanathan Anand

Viswanathan Anand har sprudlet mer enn vanlig i Sotsji. Her er reaksjonen hans når han blir spurt hva kona har betydd for karrieren hans.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Tigeren som aldri kom tilbake

Det er 15. november 2013, og Magnus Carlsen har akkurat vunnet sitt første parti mot Vishy Anand i Chennai. Anand blir med én gang bombardert med kritiske spørsmål fra både indiske og internasjonale journalister. Han taper igjen neste dag, og tar aldri tilbake initiativet.

– Hele Chennai-opplegget ble et mareritt for Anand, sier internasjonal mester Atle Grønn.

Magnus Carlsen

- Magnus Carlsen må faktisk håndtere mer mediestyr enn Anand denne gangen. Det er jo mest norske journalister her, sier Atle Grønn. Her er Carlsen etter det tredje partiet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Nesten nøyaktig et år senere, en uke inn i Sotsji-VM, havner Anand i samme situasjon. Han taper mot Magnus Carlsen, og spøkelsene fra året før gjør situasjonen enda verre. Ekspertene spår full krise. Blir det tidenes mest suverene VM-nederlag?

To dager senere sitter Vishy Anand og gliser i den glisne pressekonferansesalen og får spørsmål om «Tigeren fra Madras er tilbake».

Han svarer som vanlig avvæpnende, men smilet avslører ham - seieren mot Magnus Carlsen i det tredje partiet betydde mye.

Hva hadde forandret seg, slik at han kunne komme tilbake denne gangen?

– Ærlig talt vet jeg ikke. Jeg er åpenbart glad for hvordan det gikk i dag. Hovedpoenget er vel at jeg hadde en god plan jeg kunne bruke på brettet, og utifra det spilte jeg rimelig godt, sier Viswanathan Anand til NRK.

Var altså det eneste som skulle til at han fant en smart åpningsvariant? Det tror ikke sjakkjournalistene noe på.

– Sjakk er et psykologisk spill, sier Leontxo Garcia.

Og gliser utover det halvtomme, svære pressesenteret i Sotsji - med bare én indisk journalist.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal