Hopp til innhold

Knuste skikongen og ble nummer to

Chris Jespersen (30) fra Skånevik smalt til i bakken, parkerte Petter Northug, og gikk inn til en knallsterk andreplass i Tour de Ski. – Jeg tenkte «han der skal jeg knuse i dag», sier sølvvinneren.

Intervju med Chris Jespersen som parkerte Petter Northug i monsterbakken og tok en overraskende andreplass i Tour de Ski. Reporter: Ida Nysæther Rasch

Se intervju med Jespersen etter målgang.

– Jeg er nervøs. Jeg har aldri vært med på dette før, og nå er jeg veldig nærme en pallplass. Det kommer folk bak der som sikkert går veldig fort, sa Chris Jespersen til NRK før den siste etappen i Tour de Ski startet.

Den nervøsiteten viste seg raskt å være ubegrunnet. For 30-åringen fra Skånevik smalt til fra start.

Jeg hadde bestemt meg for å dunke til fra start.

Chris Jespersen

Jespersen på tredjeplass startet ett minutt og 27 sekunder bak lederen Martin Johnsrud Sundby. Etter at det ble klart at canadiske Alex Harvey ikke skulle gå avslutningsetappen, startet Jespersens nærmeste utfordrer til en pallplass, Johannes Dürr, 34 sekunder bak.

Det var forventet at østerrikeren skulle komme opp til Jespersen, som etter den sterke tredjeplassen på prologen uttalte at han var for tung til å gjøre det bra i monsterbakken Alpe Cermis i Val di Fiemme.

Chris André Jespersen

NUMMER TO: Chris Jespersen ble nummer to i Tour de Ski.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Stakk unna fra start

Men i stedet stakk Jespersen unna.

– Jeg hadde bestemt meg for å dunke til fra start, for å få mest mulig luke før bakken, forteller Jespersen.

Og da bakken startet, hadde han tatt inn hele forspranget til Petter Northug på 38 sekunder, og knappet inn et halvminutt på Sundbys ledelse. Samtidig tapte Dürr og russeren Alexander Legkov tid.

– Han får igjen for de lange fraskyvene her. Jeg håper han er god nok i selve bakken, sa NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

Og Jespersen viste tidlig at tyngden ikke ble en stor utfordring. I det første virkelig bratte området stakk Jespersen fra Northug, tok innpå et par sekunder på Sundby opp mot passering 8,1 kilometer, og lå 59 sekunder bak.

– Et show!

Northug ble henvist til å kjempe mot Dürr, som etter hvert gikk fra Northug, og mot toppen stakk Jespersen ytterligere fra.

– Helt ærlig tenkte jeg at «han der skal jeg knuse i dag», smiler Jespersen når han forteller om parkeringen av skikongen fra Meråker.

Nå skal jeg hjem og trene mer for å finne nøkkelen frem mot OL.

Sjur Røthe

På toppen gikk han i mål med hoppende padling, kun 36 sekunder bak Tour de Ski-vinneren Martin Johnsrud Sundby.

– Et show! utbrøt kommentator Jann Post da Jespersen nærmet seg målstreken.

Trodde på seier

– Det var gøy å gå, jeg hadde gode ski. Da jeg nærmet meg toppen, tenkte jeg at «nå dør jeg snart», men fikk samtidig energi. Utrolig gøy! jubler Jespersen etter målgang.

Overraskelsesmannen avslører også at han før starten av årets Tour de Ski faktisk hadde ambisjoner om å gå helt til topps.

– Jeg har trent bra hele året, og trodde jeg kunne vinne, selv om jeg ikke sa det til folk. Men når Martin gikk så bra tidligere i Touren, ble det vanskelig. Det ble en fortjent vinner, sa Jespersen.

Røthe

GIKK SEG OPP: Sjur Røthe fra Voss ble nummer fem i Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Northug, som ble parkert i bakken av Jespersen, takket mannen fra Skånevik for at han fikk henge på ham et stykke.

– Jeg var heldig og fikk hjelp av Chris. Hadde jeg ikke funnet noen å henge på, så hadde det ikke gått så bra, sier Northug, som kom på fjerdeplass til slutt.

Røthe nummer fem

Sjur Røthe fra Voss kom seg opp til gruppen med Dürr og Legkov, og koblet etter hvert grepet om femteplassen sammenlagt.

I bakken stakk vossingen fra de andre, og gikk i mål som nummer fem, 1,55 bak Sundby.

– Det har vært en kjempebra norsk Tour. Formen er stigende, så nå skal jeg hjem og trene mer for å finne nøkkelen frem mot OL, sier Røthe.

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal