Hopp til innhold

Innrømmer å ha knasket piller med ruseffekt i OL

De australske svømmerne innrømmer å ha misbrukt smertestillende piller under OL i London. Nå kan de vente seg tøffe reaksjoner.

Australske svømmere

Nå venter oppvasken: 'Weapons of Mass Destructions' innrømmer og beklager at de brukte ulovlige tabletter før OL-konkurransene i London. Australia gjorde sitt dårligste svømme-OL på 20 år

Foto: WILLIAM WEST / Afp

De ble kalt «Weapons of Mass Destruction», de australske herresvømmerne som skulle til London-OL for å sanke gullmedaljer.

James Magnussen, Eamon Sullivan, James Roberts, Matt Targett, Cameron McEvoy og Tommaso D'Orsogna skulle mose konkurrentene i det olympiske bassenget. Men det gjorde de på ingen måte.

Dårligste OL på 20 år

Med bare én gullmedalje gjorde den vanligvis så sterke svømmenasjonen sitt dårligste OL på 20 år. Og det var første OL siden 1976 uten et eneste individuelt gull til de australske svømmerne.

Det fikk den australske idrettsledelsen til å reagere. Tidligere denne uken ble det offentliggjort en rapport der både ledelsen og svømmerne blir knallhardt kritisert for sin oppførsel under OL . De blir beskyldt for blant annet alkohol- og pillemisbruk.

– Vi har sviktet dere

I en uttalelse bekrefter de seks nevnte svømmerne dette, og beklager det.

– Vi har sviktet både oss selv og alle som har støttet oss, sa de seks på en pressekonferanse om saken fredag. – Vi er veldig lei oss for det vi gjorde, legger de til.

Episoden de først og fremst sikter til, var en kveld på treningsleiren i Manchester noen få dager før stjernelaget på 4 x 100 m fri skulle i aksjon. Da hadde de i forbindelse med en middag tatt tabletter av typen Stilnox.

Kan gjøre folk "høye"

Australias OL-lag på 4x100 m fri

De ser betenkte ut, de australske svømmerne i kvalifiseringen på 4 x 100 m fri i London-OL. Nå vet vi hvorfor

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

Dette er tabletter som er reseptbelagte. De skal brukes av folk med søvnproblemer, og bivirkningene kan gjøre folk "høye" og gi hallusinasjoner. Svømmerne hadde etter middagen ringt til tilfeldige telefoner og også gått rundt og banket på dørene til lagkamerater.

– Vi innrømmer dette. Det vi gjorde, var dumt, sier de seks.

"Weapons of Mass Destructions" var blant de fremste favorittene på 4 x 100 m fri. De kom ikke engang på pallen.

– Men vi var ikke fulle, og vi var i seng klokka 11.30, legger de til til sitt forsvar. De mener heller ikke at denne pillebruken hadde noe vesentlig å si for prestasjonene deres i konkurransene.

Forbudt i Australia

Uansett venter det svømmerne en tøff høring av et panel fra Australias OL-komité (AOC). Stoffet i Stilnox-pillene står ikke på forbudslista til IOC. Men den australske OL-komiteen hadde rett før OL i London lagt ned forbud mot bruk av disse pillene.

James Magnussen forteller at han tok tablettene fordi han følte presset ble svært sterkt foran OL-konkurransene. Fire av de fem andre tok også tabletter, bare James Roberts holdt seg unna.

– I ettertid ser jeg jo at det var svært dumt av oss å gjøre det vi gjorde, sier Magnussen.

Eks-svømmer ble avhengig

AOC forbød Stilnox tre uker før OL. Årsaken var at den tidligere svømmeren Hrant Hackett hadde stått fram og innrømmet at han hadde blitt avhengig av pillene.

Nå vurderer AOC hvilke følger dette skal få, både for australsk svømmesport generelt og for de seks utøverne spesielt. Det kan bli mindre midler til oppkjøringen fram mot Rio-OL i 2016, og svømmere kan bli satt ut av landslagstroppen.

– Det er for tidlig å si noe om hvilke reaksjoner vi velger. Men vi har tidligere ikke vært redd for å sette ut av landslag og OL-tropper utøvere som ikke holder den oppførsels-standarden vi krever, sier AOC-sekretær Craig Phillips.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal