Hopp til innhold

Rikke (26): – Jeg har sett jenter gå gråtende av banen

Skøyteløper Rikke Jeppsson har NM-gull på CVen, men flyttet til Canada fordi hun følte det var umulig å satse i Norge. Nå går hun til frontalangrep på skøyteforbundets kvinnesatsing.

Rikke Jeppsson

Rikke Jeppsson satser videre på skøytebanen, men føler at hun somen løper som bare nesten har nådd opp til de aller beste, ikke har fått noen oppfølging å snakke om fra forbundet. Nå satser hun videre på egen hånd i Canada

Foto: Joakim Andreassen / Privat

– Hvem ved sine fulle fem fortsetter som skøyteløper når man ser at man ikke blir jobbet for, men heller imot? spør skøyteløper Rikke Jeppsson.

26-åring sikter til det hun mener er Norges Skøyteforbunds manglende satsing på kvinnelige skøyteløpere.

Rikke Jeppsson

Hvis Rikke Jeppsson var skøytepresident, ville hun begynt med å sende så mange løpere som mulig til internasjonale løp, og fylt opp alle Norges kvoter

Foto: Joakim Andreassen / Privat

Etter noen sesonger i sjiktet rett bak Hege Bøkko og Ida Njåtun, har hun gått sin egen vei. Hun har flyttet fra kjæreste og familie i Norge til Calgary i Canada. Rett og slett fordi hun mener det er umulig å lykkes under regimet til Norges Skøyteforbund.

– Jeg innså at det å trene for meg selv i all slags vær på Valle Hovin med pappa på sidelinjen, ikke kom til å føre med seg de resultatene jeg har lyst til å oppnå, sier Jeppsson.

– Hadde jeg ikke vært kjempesta, eller hatt mine egne folk i ryggen som har tro på meg, hadde jeg gitt meg for lengst, skriver hun i et innlegg på Facebook.

«Rævkjørt»

Uttalelsen kommer i kjølvannet av at skøytetrener Hans Trygve Kristiansen i forrige uke gikk ut i VG og kritiserte forbundets kvinnesatsing. Han mente det over tid har vært altfor dårlig satsing på kvinnelige skøyteløpere, og brukte betegnelsen «rævkjørt».

– Den beskrivelsen kan jeg skrive under på. Jeg fikk ingen støtte til å komme tilbake etter jeg ble skviset ut i stillhet, skriver Jeppsson.

Edel Therese Høiseth

- Jeg følte meg hørt og forstått da jeg hadde Edel Therese Høiseth (bildet) og Linda Olsen som trenere, sier Jeppsson

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Hallmangel ikke hovedgrunnen

Mange har trukket fram flere ishaller som løsningen på problemene i skøytesporten. Jeppsson mener flere skøytehaller er viktig, men at det blir for enkelt å skylde på hallmangel.

26-åringen mener det er en viktigere faktor at det norske systemet ikke tar tilstrekkelig hensyn til forskjellene mellom kvinner og menn.

– Jeg har sett mange jenter gå gråtende av banen på grunn av manglende evne til å kommunisere med trenere, og det ikke å bli forstått i en gruppe med gutter. Begge kjønn kan ha individuelle utfordringer fra dag til dag, men gutter slipper blant annet hormonelle svingninger som kan gjøre det ekstra tøft å gå i gang med en beinhard økt.

Misfornøyd med bruk av kvoteplasser

Hun mener dessuten det er et problem at Norge ofte lar kvoteplasser til verdenscup stå åpne. Hun ønsker at skøyteforbundet sender kvinnelige utøvere for å få erfaring selv om de ikke er sterke nok til å hevde seg i toppen.

– Har folk klart ISU-kravet, må de få delta. Vi må fylle kvotene! La både kvinner og b-løpere få se fruktene av alt de ofrer. Dette føles litt som kvinnekampene før i tiden, og det er litt latterlig at det er på det nivået i dag, legger hun til.

– Det er en negativ sirkel. Satser man ikke på jenter, så slutter jenter, og så kan man si at de ikke er gode nok, sier Jeppsson retorisk.

Trivdes med kvinnelige trenere

Da hun hadde to kvinnelige trenere, Edel Therese Høiseth og Linda Olsen, følte Rikke Jeppssen at de snakket samme språk.

– Det er i så måte logisk å spørre seg hvorfor er det ikke flere kvinnelige trenere, sier Jeppsson.

Edel Therese Høiseth sier i VG at jentene siden 2010 er blitt bedre ivaretatt. Det mener Jeppsson er en sannhet med sterke modifikasjoner.

«Har de? De tre-fire som har vært innenfor, kanskje», skriver Jeppsson på Facebook.

– På rett spor

Hurtigløpskoordinator i NSF Svann-Erik Ødegård er enig i mye av kritikken om hvordan jentesatsingen har vært, men mener forbundet er på rett spor med det såkalte Jenteløftet, som ble satt i verk for fem år siden. Det retter seg mot jenter og gutter opp til 14 år.

– Vi sender flere jenter til forskjellige konkurranser nå enn før, og vi tar hensyn til forskjellene nå vi lager treningsopplegg. Vi ser også resultat, sier Ødegård.

– Men vi mener også at treningsgruppene kan tjene på at både gutter og jenter er med, legger han til.

– Trenger kvalifiseringskrav

– Gjør dere som Rikke Jeppsson foreslår, å fylle alle kvoter og sende så mange jenter som mulig til løpene?

– Ikke uansett kvalitet. Vi mener det ikke er oppbyggelig å seende folk som havner på de nederste plassene bare for å fylle kvotene. Derfor har vi satt kvalifiseringskrav. Men vi prøver å finne konkurranser som passer løperne. Derfor sendte vi for eksempel sju løpere til student-VM i Almaty i vinter, der også Rikke var med, sier Ødegård.

– Har Rikke Jeppsson rett i at det er svært vanskelig å nå helt opp for dem som ligger like under toppnivået?

– Det kan være tøft for dem som ligger like under norsk toppnivå, men jeg mener at jenteløftet også har hjulpet dem.

– Rikke har satset imponerende sterkt på egenhånd, og gjort en kjempejobb. Målsettingen har hele tiden vært å få opp jentene på et høyere nivå. Vi har hatt jenter som Sofie Haugen, Hanne Farestveit, Mari Hemmer og Hanne Haugland på mesterskap, i tillegg til Hege Bøkko og Ida Njåtun. Men vi har hatt mye sykdom som har ødelagt, sier Ødegård.

Han minner også om at jentene bruker mest tid i klubbene sine, og at de og kretsene også har et ansvar for å løfta fram jentene på egne premisser.

– Vi ser at klubbene er veldig flinke til å hjelpe dem fram når de er yngre, men at de sliter mer når de kommer opp på seniornivå, sier NSFs hurtigløpskoordinator.

– Så vi er helt klart klar over problemene Rikke skisserer, og vi mener også at vi de siste årene har gjort noe med det. Og det ønsker vi å fortsette med, sier han.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal