Hopp til innhold

Kasparov til Erna: – Ikke dra til Sotsji

Tidligere sjakkverdensmester og Putin-kritiker Garri Kasparov (50) mener det vil være en stor tabbe om norske politikere tar turen til Sotsji-OL. Men både kongeparet, kronprinsen og kulturministeren kommer til å reise til Sotsji, og sannsynligvis også statsminister Erna Solberg.

Sjakkverdensmester Garri Kasparov er en uttalt Sotsji-motstander og mener Norges politikere bør holde seg hjemme fra lekene.

VIDEO: Se Garri Kasparov lange ut mot at norske politikere viser seg i Sotsji-OL.

  • Se intervju med Kasparov i videovinduet over!

– Jeg mener at ingen politikere burde dra dit. Det ville vært en støtteerklæring til Vladimir Putin og hans diktator-regime i Russland. La han heller sitte i Sotsji med alle verdens skurker, sier Kasparov i et lengre intervju med NRK.no.

Kasparov er regnet som tidenes kanskje beste sjakkspiller, og russeren holdt verdensmestertittelen i 15 år til sammen. Men Kasparov er også politisk engasjert, og har i flere år vært en uttalt motstander av Vladimir Putins regjering i Russland.

I 2012 ble han også arrestert for å ha vist offentlig støtte til den mye omtalte popgruppa Pussy Riot, som i lang tid har laget musikk som kritiserer Vladimir Putins styre. Noen uker etterpå ble han imidlertid frifunnet.

Mener Norge må ta standpunkt

Kasparov har også lenge vært en motstander av tildelingen av OL til Sotsji, der det har blitt avslørt at russiske myndigheter betaler luselønn til arbeiderne som bygger OL-anleggene, og at Sotsji-OL har blitt tidenes pengesluk med et budsjettsprekk som savner sidestykke i OL-historien.

Nylig ble det blant annet kjent at Putin nekter OL-arbeiderne juleferie for at anleggene til Sotsji-lekene skal bli ferdig i tide. Putin har også varslet at de som måtte ønske å demonstrere under Sotsji-OL, må være forberedt på konsekvenser.

Kasparov mener Norge må ta et tydeligere standpunkt mot Sotsji-OL, og ber landets politikere boikotte lekene.

– Bør Norges statsminister holde seg hjemme fra Sotsji?

– Absolutt. Å dra til Sotsji er å spille etter fløyta til en gammel, paranoid diktator. Vi må heller ikke undervurdere Norges posisjon i vinter-OL. Norge har vært et foregangsland på å ytre motstand mot brudd på menneskerettigheter tidligere. Å sende statsministeren og andre topp-politikere til Sotsji vil være en stor politisk tabbe som vil blidgjøre Putin og skade det norske omdømme internasjonalt, sier Kasparov.

Den Putin-kritiske russeren mener politikere altfor ofte gjemmer seg bak idrettsutøvere.

– Dette er ikke en sak for utøverne. De har trent i fire år for å prestere i Sotsji, og det blir helt feil om de skal blande seg inn i det politiske rundt et OL. Deres jobb er å prestere, så får politikerne ta seg av alt det andre, sier Kasparov.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Sochi-arena

PENGESLUK: Sotsji-lekene har blitt fem ganger dyrere enn først antatt. Det er ventet at lekene vil koste rundt 300 milliarder kroner.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters

Kongeparet reiser

Mandag ble det imidlertid klart at flere prominente representanter fra det offisielle Norge reiser til Sotsji-OL.

Overfor NRK.no bekrefter Slottet at kongeparet og kronprins Haakon Magnus reiser til OL på ulike tidspunkt i februar, ifølge Kulturdepartementet skal også kulturminister Torhild Widvey til OL.

Samtidig sier statsminister Erna Solberg det er sannsynlig at også hun reiser til Russland.

– Sannsynligvis kommer jeg til å finne noen dager å være i OL, men det er ikke helt bestemt, sier statsministeren til NRK.no.

Slik svarer Solberg på om hun hører på Kasparovs meninger om situasjonen i Russland:

– Hans engasjement for et mer demokratisk Russland er absolutt viktig, det er toneavngivende når han har et så stort rykte som han har, men det er ofte forskjell på hva personer uten tilgang til myndighetene kan gjøre og de som har tilgang til myndighetene kan gjøre.

Hun hevder Norge ikke tar lett på menneskerettighetssituasjonen i landet.

– Norske myndigheter er opptatt av menenskerettighetssituasjonen i Russland. Vi er også opptatt av at vi skal kunne samarbeide med Russland og at vi skal kunne finne gode felles løsninger på felles utfordringer. Vi er absolutt opptatt av å ta opp menneskerettighetsspørsmål, sier Solberg.

Ingen franske toppledere

En topprepresentant som imidlertid velger å ikke reise til OL er Frankrikes statsminister Francois Hollande.

– Hverken jeg eller presidenten skal dit. Franske toppledere har ingen planer om å være i Sotsji, sa utenriksminisert Laurent Fabius tidligere i desember.

Ifølge Der Spiegel kommer heller ikke Tysklands president Joachim Gauck til å reise, men det avvises at det er snakk om en boikott.

Siste nytt

  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal