Hopp til innhold

Karen Marie Ellefsens fem på topp

Karen Marie Ellefsens liste over de fem beste norske prestajonene gjennom tidene når det gjelder sommer-OL.

Vebjørn Rodal har akkurat løpt inn til OL-gull på 800 meter.

Vebjørn Rodal har akkurat løpt inn til OL-gull på 800 meter i 1996.

Foto: Foto Erik Johansen / Scanpix

Å sammenligne idrettsprestasjoner fra ulike grener, er som å sammenligne liter og meter. Derfor vil en slik rangering aldri bli rettferdig, men svært subjektiv. Jeg har dessuten, med ett unntak, valgt prestasjoner jeg selv husker og derfor har et forhold til. Og jeg har satt opp noen kriterier: Utbredelse, gjentagelse, suverenitet og mental styrke.

Karen Marie Ellefsen / NRK

1. Vebjørn Rodal. OL-gull på 800 meter i Atlanta 1996. Friidrett er en av de mest utbredte idrettene i verden. Den drives overalt og i alle kulturer, særlig løping. Og det er flere deltagere i et VM i friidrett enn det er medlemsland i FN. Derfor blir denne prestasjonen så stor. Jeg setter den også på topp fordi tiden ble så god. 1.42.58 er fortsatt olympisk rekord, før lekene i Beijing. Og det er bare sju mann som har løpt fortere på 800 meter gjennom tidene.

2. Jon Rønningen. To gull i bryting. Seoul 1988 og Barcelona 1992. Bryting er også en idrett som utøves i mange land. Og det er alltid en prestasjon å holde seg på topp i idrett over flere år. Derfor rager det høyt å forsvare et OL-gull, slik Jon Rønningen gjorde i Barcelona i 1992. Måten han gjorde det på, teller også. Motstanderen ledet, da Rønningen fikk inn det avgjørende grepet to sekunder før full tid.

3. Knut Holmann. 3 OL-gull .På K-1 1000 meter i Atlanta 1996. K-1000 meter og K-1 500 meter i Sydney 2000. Kajakk er kanskje ikke av de største idrettene i verden, men det er en sport som krever både stor styrke og mye utholdenhet. Og igjen er prestasjonen det er å forsvare et OL-gull 4 å etterpå, et sterkt argument for å plassere Knut Holmann inn på denne lista. I tillegg til at han ble dobbelt gullvinner i 2000

4. Egil Danielsen. Gull i spyd i Melbourne 1956. Danielsen tok et suverent OL-gull, nesten 6 meter foran sølvmedaljevinneren. 85.71 var dessuten ny verdensrekord, over to meter lenger enn den gamle. Så som enkeltprestasjon rager dette høyt.

5. Trine Hattestad. Gull i spyd i Sydney 2000. Det er en prestasjon å komme fra en posisjon som ”underdog” og vinne et OL-gull. Men det kan være en like stor prestasjon å forsvare et favorittstempel. Trine Hattestad deltok i sitt femte OL. Hun hadde vært favoritt før og misslyktes. Nå var det absolutt siste mulighet. Og selv om hun hadde vært stabilt god og verdens beste gjennom hele sesongen, ser jeg likevel på det som en så stor mental prestasjon å holde nervene under kontroll, når det hadde gått galt flere ganger før, at jeg lar henne få en plass på denne lista.

Karen Marie Ellefsen er NRKs friidrettskommentator.

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal