Hopp til innhold

Mener Heiberg er feig som ikke vil fjerne mulig Lance-hjelper

Sykkelekspert Johan Kaggestad mener Gerhard Heiberg og den olympiske komité (IOK) er feige om de ikke kaster tidligere sykkelpresident Hein Verbruggen ut av IOK.

Armstrong og Verbruggen

Hein Verbruggen (midten) var sykkelpresident mens Lance Armstrong dopet seg til berømmelse. Nå må Gerhard Heiberg (nede t.v.) og IOK kaste ham ut, mener Johan Kaggestad (øverst t.v.).

Foto: CHRISTOPHE ENA / Ap

Armstrong

Lance Armstrong vant sju Tour de France-titler. I høst ble han fratatt alle sammen.

Foto: Laurent Rebours / Ap

– Heibergs første oppgave nå er å vise tydelighet, og å fjerne Verbruggen fra IOK, sier Kaggestad til NRK.

Hein Verbruggen var president i det internasjonale sykkelforbundet (UCI) fra 1991 til 2005.

Dermed var han øverste leder i sykkelsirkuset mens Lance Armstrong dopet seg til sju Tour de France-seirer. I dag er Verbruggen æresmedlem i IOK, hvor norske Gerhard Heiberg er medlem.

Selv om Armstrong ikke nevnte Verbruggen i nattens tilståelsesintervju med Oprah Winfrey, har nederlenderen gjentatte ganger blitt anklaget for å ha sett gjennom fingrene for den utbredte dopingbruken.

– Feigt å ikke fjerne ham

I tillegg har Armstrong overført penger direkte til UCI. Han nekter imidlertid for at dette hadde sammenheng med dopingen.

– Det er ikke sant at jeg betalte dem for å hindre dem i å avsløre meg. De spurte om penger fordi de hadde en trang periode, og jeg betalte, bedyrer Armstrong.

Johan Kaggestad mener uansett at IOK må statuere et eksempel og ta avstand fra «korrupte Verbruggen».

– De er feige om de ikke gjør det. Hadde en lignende skandale skjedd i en vanlig bedrift, er det klart toppsjefen hadde blitt sparket. IOK må rydde opp skikkelig, sier Kaggestad.

Sykkeleksperten reagerer også på at Heiberg ble overrasket over dopinginnrømmelsene fra Armstrong.

– Heiberg har visst om doping i utholdenhetsidrett lenge, og Armstrong leverte tross alt positivt allerede i 2000, selv om testen som ble brukt da ikke var godkjent ennå, sier Kaggestad, og legger til:

– Nattens intervju var ikke en overraskelse, det var en bekreftelse.

(Saken fortsetter under videoen)

Lance Armstrong innrømmet i intervjuet med Oprah Winfrey å ha brukt doping som proffsyklist. Se Sporten fra Morgennytt her.(Bilder: Discovery.)

VIDEO: Se Sporten med Lance Armstrong.

– Merkelige anklager

Uttalelsene faller ikke i spesielt god jord hos Heiberg.

– Jeg synes det er merkelig at folk i sykkelsporten anklager oss. Det er jo herr Kaggestad og hans kompanjonger som burde ha visst noe og gjort noe med det. Jeg sitter utenfor, sier Heiberg til NRK.no.

Han mener hele sykkelmiljøet nå må konsentrere seg om å rydde opp i egen leir.

– De har hele tiden sagt at det har blitt så forferdelig mye bedre i sykkelsporten, og det gjenstår å se. Foreløpig har jeg intet bevis for at det har blitt bedre, sier han.

Heiberg forteller at de ikke vil ta affære mot Hein Verbruggen foreløpig, men er tydelig på at IOK følger situasjonen tett.

– Det har ikke kommet noen konkrete anklager mot Verbruggen foreløpig, heller ikke fra Armstrong. Da ser jeg ikke at vi skal reagere, men vi vil selvfølgelig ta grep om noe alvorlig kommer fram, sier han.

– Har kanskje vært litt dum

Han medgir likevel at det kan stilles spørsmålstegn ved Verbruggen innsats som sykkelpresident.

– Han har kanskje vært litt dum og naiv, men det alene er ikke nok til å få konsekvenser. Om han har visst noe og ikke fulgt det opp, blir det straks mer alvorlig. Men der er vi ikke ennå, sier Heiberg.

– Er det ikke alvorlig å være «dum og naiv» i en så omfattende sak?

– Jo, men han er jo ute av IOK.

– Han er jo fortsatt æresmedlem?

– Ja, for et æresmedlem kan dette få konsekvenser, men vi er ikke der ennå. Jeg vil nødig dømme en mann på forhånd, før vi har sett at det har skjedd noe som ikke tåler dagens lys.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal