Hopp til innhold

Johaug måtte lære seg å trene mindre

FALUN/OSLO (NRK.no): Therese Johaug har lært seg å styre sin enorme treningsiver. Men landslagstrener Egil Kristiansen må fortsatt passe på at hun ikke trener for mye - hver eneste dag.

Norway's Therese Johaug celebrates on February 26, 2013 in the finish area after winning the Women's Cross Country skiing 10 Km Free Individual of the FIS Nordic World Ski Championships at Val Di Fiemme Cross Country stadium in Cavalese, northern Italy. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Therese Johaug mener hun har tatt et stort steg i riktig retning denne sesongen. Beviset er blant annet VM-gullet hun tok på 10 kilometer friteknikk i Val di Fiemme.

– Jeg måtte lære å bremse meg selv. Jeg er jo veldig glad i å trene, forteller Therese Johaug.

I år har hun ifølge seg selv gjennomført sin beste sesong noensinne, mye takket endringer i treningsopplegget. En annen ting er at hun rett og slett har lært seg å ta det litt mer med ro.

For mens de fleste konkurrentene sliter med å trene nok, uttalte Johaug tidligere i vinter at hun har nådd maksgrensen i antall årlige treningstimer.

Blir holdt i tøylene

Til NRK.no utdyper Johaug at hun innså at hun etterhvert ville bli nødt til å begrense den store iveren hun har etter å trene.

Utfordringen er å ikke bli utslitt og i verste fall overtrent, samt sørge for god kvalitet på hver eneste økt.

Men hadde hun fått velge helt fritt, hadde hun kanskje trent enda mer enn hennes nesten 1000 årlige treningstimer.

– Egil (Kristiansen) holder meg stadig i tøylene. Det er godt å ha en som passer litt på, sier Johaug og smiler.

– Kan ikke bare trene og trene

Likevel er hun sannsynligvis langrennsløperen som trener aller mest. Helt fri fra trening tar hun seg sjelden.

– Vi har to-tre fridager uten trening i måneden, spesielt på våren og på høsten. Jeg er blitt flinkere til å porsjonere treningstimene mine utover året, forteller Johaug.

Landslagstrener Egil Kristiansen bekrefter at han ofte må gripe inn og be både Johaug og de andre løperne om å ta det med ro.

– Therese er ekstremt treningsvillig, og vil i grunn trene hele tida. Hun vil jo bli best. Da er det en viss treningsmengde som må til, men samtidig må man justere så det ikke blir for mye, sier han, og understreker:

– Man kan ikke bare trene og trene og tro man blir bedre og bedre av det. Da blir man bare utkjørt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

johaug

Ett av Johaugs største øyeblikk denne sesongen var verdenscupseieren på tremila i Holmenkollen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Ber løpere roe ned daglig

Kristiansen er usikker på hvor mye mer Johaug hadde trent dersom hun ikke ble passet på.

– Det er vanskelig å si. Hun er blitt flinkere selv også til å se at kroppen trenger hvile innimellom, og har ikke noe problem med å ta de grepene nå, sier han.

– Når i karrieren var det du så at du måtte gripe inn og be henne roe litt ned?

– Det har egentlig vært hele tiden. Treningsmengden har økt gradvis de siste årene, slik den gjør for alle unge løpere. Når de ligger på så store mengder er det viktig å tørre å si at nå kutter vi denne økta, dersom vi tror det er det beste.

– Hvor ofte skjer det at du må be noen av løperne dine droppe trening?

– Hvis du skjønner at det er noe som ikke er helt som det skal være, så kan det være nesten daglig. Men når ting går bra er det ikke så ofte. Da kan det gå flere dager mellom vi har sånne prater.

Ser resultater etter endret trening

Selv om 24 år gamle Johaug for lengst har etablert seg i verdenstoppen, er hun ikke blitt bortskjemt med individuelle seiere.

Derfor jobber hun stadig knallhardt for å nærme seg Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk ytterligere - og føler årets sesong har gitt svar på hvordan hun bør gjøre det.

Under oppkjøringen i fjor endret hun på treningsopplegget sitt. Inn kom større mengder styrketrening, avslutningstrening og spurttrening.

– Det skal jeg bare fortsette med. Resultatene mine denne sesongen viser at grepene jeg gjorde fungerte. Det er veldig inspirerende å se, sier Johaug.

– Min beste sesong

Denne sesongen har hun vunnet VM-gull i 10-kilometer friteknikk, i tillegg til å gå til topps i to verdenscuprenn.

– Jeg har aldri hatt en så jevn og god sesong. Det er min beste, helt klart, fastslår Johaug, og utdyper:

– Jeg har vært på pallen i nesten alle distanserennene jeg har gått. I VM ble det medalje i alle konkurransene jeg gikk, pluss et individuelt gull. I tillegg har jeg to verdenscupseiere. Jeg føler jeg har tatt et godt steg i riktig retning i år.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal