Hopp til innhold

– Det er litt vanskelig å sette ord på følelsen

KVITFJELL/OSLO (NRK.no): Kjetil Jansrud (28) fulgte opp den sterke OL-innsatsen med å vinne fredagens utforrenn i Kvitfjell. Nordmannen delte seieren med østerrikske Georg Streitberger.

Kjetil Jansrud kjørte ned til en delt ledelse under utforrennet i Kvitfjell fredag.

VIDEO: Se Kjetil Jansruds seiersløp!

– Deilig, det har vært et stort mål for meg før sesongen å lykkes her, sa en smilende Jansrud etter seieren på Kvitfjell fredag.

Hans første i formel 1-grenen utfor.

– Det er vanskelig å sette ord på det, jeg vet ikke helt om jeg skal føle lettelse eller glede, for det er jo den første verdenscupseieren i utfor. Men det betyr ganske mye, forteller Jansrud som røper at han var nervøs før start.

– Jeg hadde litt sommerfugler i magen før start, men dette var bra, smilte han etter løpet.

  • Se Kjetil Jansruds utforløp i videovinduet over!
Kjetil Jansrud

TOMMEL OPP: Kjetil Jansrud jublet ikke like hemningsløst for utforseier i Kvitfjell som super-G-gullet i Sotsji.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Fra startnummer 15 kjørte Kjetil Jansrud styggfort ned den slagete og vinglete Kvitfjell-traséen. I mål ble nordmannen klokket inn på samme tid som østerrikske Georg Streitberger.

– Greide ikke å vippe meg av pinnen

Dermed ble verdenscupsseieren delt, men likefullt 100 verdenscuppoeng til hver av seierherrene.

Det smakte særdeles godt for 28 år gamle Jansrud, som altså ble olympisk mester i super-G i Sotsji-OL. Fredagens seier er Jansruds andre v-cupsseier i karrieren - begge to har kommet i Kvitfjell.

For to år siden vant Jansrud super-G-rennet i den gamle traséen fra Lillehammer-OL. Fredagens seier var altså hans første seier i utfor.

– Jeg visste at jeg hadde et godt utgangspunktet før rennet, og jeg følte at det skulle mye til for å vippe meg av pinnen, sier han til NRK.no.

– Jeg var kanskje ikke den største favoritten på papiret, men jeg har kanskje en fordel av å kjenne denne bakken utrolig godt.

Utslag rett før mål

Men Jansrud var bare en ørliten feil fra å kunne stå alene på øverste trinn på premiepallen.

Vinstra-gutten hadde nemlig 0,16 sekunder til gode på Streitberger ved siste mellomtid, men så skar den ene skien ut idet Jansrud nærmet seg det velkjente målstrekket og forspranget var borte.

– Jeg følte ikke at jeg løste de siste svingene helt som jeg ville, og så fikk jeg et lite utslag rett før målstrekket. Der tapte jeg kanskje noen små hundredeler, sa Jansrud til NRK.

– Jeg er glad jeg løste det på en ålreit måte, sier Jansrud.

Tredjeplassen gikk til amerikanske Travis Ganong, 0,12 sekunder bak seiersduoen Jansrud og Streitberger.

Svindal tok bra med poeng

Aksel Lund Svindal hang godt med ned store deler av løypa, men tapte litt mot slutten. Dermed endte 31-åringen på 5.-plass, 0,37 sekunder bak lagkameraten.

Femteplassen sikrer likevel Svindal 45 verdenscuppoeng, som gjør at nordmannen knappet kraftig innpå Marcel Hirscher i verdenscupsammendraget.

Svindal er nå bare 13 poeng bak Hirscher i kampen om å vinne den sammenlagte verdenscupen.

Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal

Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal i målområdet etter utforrennet.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Men det er den dårligste utforen jeg har kjørt i verdenscupen i år, sier alpinisten, som ikke har vært dårligere enn nummer fire i år.

– Må kjøre bedre enn femteplasser

Aksel Lund Svindal har vært i kjempeform nesten hele denne sesongen, men like før OL begynte det å butte litt for nordmannen.

– Det er bare å være så ærlig at jeg ikke er i den formen jeg var i tidligere i vinter. Jeg mangler littegrann, sier Svindal til NRK.

– Jeg var nok mer stabil i januar og februar. Etter Kitzbuhel har det vært litt dårlig flyt, konstaterer verdenscuptoeren.

Nå fokuserer han for å få tilbake den berømte "flyten".

– Jeg må jobbe litt mer for å oppnå resultatene. Jeg kjører ikke dårlig, men jeg bare mangler litt fart, på en måte.

– Men jeg må helst kjøre bedre enn femteplasser om jeg skal ta sammenlagtseieren, sier Svindal til NRK.no.

Topp 10, utfor fra Kvitfjell:

  1. Kjetil Jansrud, Norge 1.05,72
  2. Georg Streitberger, Østerrike +0,0 sek.
  3. Travis Ganong, USA +0,12
  4. Erik Guay, Canada +0,23
  5. Aksel Lund Svindal, Norge +0,37
  6. Guillermo Fayed, Frankrike +0,38
  7. Romed Baumann, Østerrike +0,41
  8. Otmar Striedinger, Østerrike +0,41
  9. Silvano Varettoni, Italia +0,50
  10. Didier Defago, Sveits 0,51
  11. Dominik Paris, Italia +0,51

VIDEO: Svindal kjører ned til 5.-plass

Under utforrennet i Kvitfjell kjørte Aksel Lund Svindal ned til foreløpig fjerdeplass.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal