Hopp til innhold

Finland slo Sverige både gul og blå

Finland sikret seg sitt andre VM-gull i ishockey etter at de slo Sverige 6-1 i finalen i Bratislava. Finnene avgjorde kampen med to mål i løpet av 46 sekunder i starten av 3. periode.

Video d867eb37-8570-4759-a6b2-ea78fc733feb.jpg

Finland slo nabo og rival Sverige etter en forrykende sisteperiode. (Bilder med tillatelse av Viasat)

Kampen mellom de to erkefiendene stod lenge og vippet, men til slutt var det Finland som viste seg som det beste laget. De blå og hvite hadde marginene på side, mens svenske gjorde feil som ble kostbare.

Fram til 80-tallet var ikke Finland noen stormakt i hockey, og det meste dreiet seg om å slå Sverige når de møttes. Etter det har finsk hockey utviklet seg enormt og de har de siste tiårene nærmest vært selvskrevne i semifinaler i de store mesterskapene.

Finland har klart å utvikle mange gode spillere og sin egen måte å spille hockey på. Ekstremt gode målvakter, godt forsvarsspil og raske kontringer har vært mye av resepten bak den finske suksessen som har gitt 12 mesterskapsmedaljer.

Finnene hadde ikke vunnet VM siden de tok sitt første VM-gull mot nettopp Tre Kronor i VM-finalen i Sverige i 1995. At deres andre VM-gull kommer mot Sverige setter vel ikke direkte noen demper på feiringen av triumfen.

Jevn start

Lagene følte på hverandre i den 1. perioden, og det ble aldri riktig farlig foran noen av målene.

Finland burde ha tatt ledelsen etter åtte minutter i midtperioden, men den svenske målvakten Victor Fast var både heldig og god som hindret scoring. Svenske kontret umiddelbart etter og Magnus Pääjärvi Svensson satte pucken i målet. Den finske keeperen Petri Vehanen har storspilt i VM, men burde kanskje stoppet skuddet som gikk over skulderen hans.

Finland fikk imidlertid lønn for strevet like før 2. periode var over. I overtall fikk VM-toppscorer Jarkko Immonen pucken etter en dropp i svensk sone. Han dro til alt han kunne, og pucken gikk via stanga og i mål.

Finske hockeyfans fulgte spent med i Helsingfors

Finske hockeyfans fulgte spent med i Helsingfors

Foto: Markku Ulander / Ap

Tok svenskene på senga

Finnene avgjorde kampen med to raske mål i begynnelsen av sisteperiode. De utnyttet slurv av svensker og var drepende effektive da de fikk sjansen.

Først var det Petteri Nokelainen satte pucken i nett-taket etter at han ble flott spilt fri av Antti Pihlström.

Snaue minuttet seinere var det Niko Kapanen som økte til 3-1.

Sverige Finland

Finland jubler for sitt tredje mål, mens de svenske spilleren ser ut som om de har gitt opp.

Foto: JOE KLAMAR / Afp

Ga opp

Mot slutten av kampen virket det som om svenskene ga opp og finnene økte til både 4-1, 5-1 og 6-1. Janne Pesonen, Mika Pyorala Salmela, og Pihlström satte inn de siste målene som gjorde sifrene ekstra stygge for svenskene.

De nordiske naboene skal neste år dele på å arrangere VM.

Finsk jubel

Sindige finner slapp jubelen løs etter at gullet var sikret.

Foto: JOE KLAMAR / Afp

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal