Hopp til innhold

Svenskene reagerer på stjerneforfall til VM

Ishockeystjernen Nicklas Bäckström er den siste til å takke nei til VM-spill for tittelforsvarer Sverige.

Backstrom

VIKTIG: Nicklas Bäckström (t.v.) hadde vært sentral for Sverige under VM, men han varslet torsdag at han blir hjemme med familien. Her med Loui Eriksson under OL-semifinalen mot Finland i februar.

Foto: Tobias Röstlund / TT / NTB Scanpix

Backstrom

MISTET OL-FINALEN: Her er Nicklas Bäckström på pressekonferansen etter at han ble utestengt for bruk av pseudoefedrin.

Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB Scanpix

Washington Capitals-spilleren føyer seg dermed inn i rekken av svenske profiler som av ulike årsaker gir tommelen ned til VM i Minsk fra 9. mai.

Alexander Edler, Carl Gunnarson og tvillingbrødrene Henrik og Daniel Sedin har alle takket nei på grunn av skader. Oliver Ekman-Larsson har foreløpig ikke begrunnet avgjørelsen.

Bäckström testet i februar positivt på stoffet pseudoefedrin, og han ble utestengt bare noen timer før OL-finalen i Sotsji. Han fikk i seg for høye verdier av stoffet via en allergimedisin.

Bäckström benekter at dopingprøven er en årsak til at han nå sier nei til VM-spill for Sverige.

– Jeg har lagt bak meg det der. Det kommer heller ikke til å påvirke hvordan jeg tenker om framtiden for Tre Kronor. Når jeg kan, stiller jeg opp for landslaget, sier Bäckström til Aftonbladet.

Han vil heller være med familien enn å reise til Hviterussland for å hjelpe til i svenskenes tittelforsvar.

– Jeg fikk en datter i høst, og jeg har vært veldig mye borte under sesongen, forteller Bäckström.

Kritisk

Avslaget høster imidlertid kritikk i hjemlandet. Expressens sportskommentator Mattias Ek er blant dem som reagerer på alle forfallene.

– Da jeg fikk høre om Nicklas Bäckströms og Oliver Ekman-Larssons nei takk til Tre Kronor ble jeg både overrasket og skuffet. Ja, faktisk forbannet, skriver Ek torsdag.

– Han hadde en eventyrlig sjanse til å dra til VM og lede laget i jakten på et gull med sin stjernestatus.

Ek mener også at Bäckström kunne og burde slått tilbake mot dopingspekulasjonene ved å ha møtt opp rakrygget i Hviterussland.

Ishockeytrener, ekspertkommentator og skribent Leif Boork er heller ikke nådig med spillerne på Twitter. Han mener situasjonen til stjernene ikke kan sammenlignes med «vanlige» arbeidstakere, og at landslagsspillerne har et spesielt ansvar for å stille opp på isen.

Boork mener også at Bäckström kunne funnet mye tid med familien utenom VM-dagene.

Andre er sterkt uenig og mener Bäckström er i sin fulle rett til å prioritere familien etter en lang NHL- og OL-sesong.

– Ingen motvilje

Landslagssjef Pär Mårts avviser uansett at det finnes en motvilje til å spille for Sverige etter alle forfallene.

– Det er ikke slik at noen ikke vil spille for Tre Kronor. Sesongen er lang og har man vært småskadd, og synes at man ikke får ut det man kan, da takker de heller nei, sier Mårts til TT.

Han vet ikke grunnen til at Oliver Ekman-Larsson ikke vil spille.

– Jeg har ikke snakket med ham (Ekman-Larsson), så jeg kjenner ikke til hans historie. Jeg vet bare at vi fikk et nei, sier Mårts.

Storstjernen Erik Karlsson holder derimot VM-døren åpen. Han leverte 74 målpoeng fot Ottawa i NHLs grunnserie.

– Erik og jeg skal snakkes om noen uker, opplyser Mårts.

Ishockey-VM går i Minsk fra 9. til 25. mai. Norge og Sverige spiller i gruppe A.

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal