Hopp til innhold

IPC kjenner seg ikke igjen i Ulsets beskrivelser

Den internasjonale paralympiske komité (IPC) avviser at det skal ha skjedd lovbrudd under dopingtestingen i Sotsji.

 Nils-Erik Ulset

SOTSJI 2014: Nils-Erik Ulset tok sølv under Paralympics i Sotsji i 2014. her opplevde han mistenkelige dopingkontroller.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

NRK skrev mandag om Nils-Erik Ulset som under Paralympics i Sotsji 2014 opplevde at russiske utøvere ble dopingtestet på et eget rom.

Craig Spence, media og kommunikasjonsdirektør i IPC, kjenner seg ikke igjen i beskyldninger om mistenkelige dopingkontroller under mesterskapet i Sotsji.

– Alle dopingtestene under de paralympiske vinterlekene i Sotsji ble gjennomført i henhold til internasjonal standard for testing. Uavhengige observatører fra Det internasjonale dopingbyrået WADA og medlemmer av IPCs antidopingkomité var også til stede for å overvåke. De har ikke meldt inn om noe bekymringsfullt, skriver Craig Spence i en e-post til NRK.

– Fått mye skryt

PARALYMPICS/SOCHI Norway's Ulset celebrates his silver medal during the men's 15 km biathlon standing at the 2014 Sochi Paralympic Winter Games in Rosa Khutor

SØLVVINER: Nils-Erik Ulset etter at sølvet var sikret.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters

Nils-Erik Ulset forteller at han to ganger under mesterskapet ble stoppet da han forsøkte å gå inn «russerdøra».

– Jeg brukte tid på å avlegge urinprøve og ble derfor sittende en stund utenfor dopingkontrollen, forteller han.

– Da ble jeg etter hvert oppmerksom på at utenlandske utøvere ble hentet inn på ett rom, og russerne på et annet. Jeg registrerte også at de russiske utøverne bare var inne i tre til fire minutter. Så fort går det ikke an å gjennomføre en kontroll, sier Nils Erik Ulset.

Spence skriver at de ikke kjenner seg igjen i Ulsets opplevelse og at de har fått mye skryt av WADA for deres antidopingarbeid under mesterskapet.

– I rapporten som dere observatører la frem etter lekene står det blant annet: Antidopingarbeidet som ble gjennomført AV IPC under Sotsji i 2014 er gjennomført på en helt overbevisende måte og er et bevis på at IPC er en organisasjon som satser tungt på å beskytte rene utøvere og gi like konkurransevilkår for alle, skriver han.

  • Les hele rapporten fra WADA her.

Oppfordrer til å ta kontakt med IPC

Craig Spence forteller at de gjerne vil snakke med Nils Erik Ulset om det han opplevde.

– IPC vil være mer enn glad for å snakke med Nils-Erik å høre hans bekymringer fra Sotsji. Forhåpentligvis kan han da få svar på de bekymringene han måtte ha, sier Spence.

Han vil også oppfordre alle utøvere til å ta kontakt om de opplever noe mistenkelig.

– Vi oppfordrer på det sterkeste enhver idrettsutøver som kan ha spørsmål eller bekymringer rundt prosedyrene for dopingtesting eller antidopingarbeidet til å ta kontakt med IPC. Det er viktig at de gjør dette med en gang de opplever noe mistenkelig, avslutter Spence.

NRK har snakket med store deler av den norske Paralympics-troppen, men de fleste av utøverne kjenner ikke til problemstillingen fordi de aldri ble dopingtestet under lekene.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal