Hopp til innhold

– Han er så kald at det er hinsides all fornuft

MOSKVA (NRK.no): Henrik Ingebrigtsen lekte seg til VM-finale med en taktikk som rett ut av læreboka. Nå mener han selv at han kan ta medalje.

Henrik Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen er klar for VM-finalen på 1500-meter i VM. Allerede før start viste han muskler.

Foto: NRK

Ingebrigtsen løp inntil lista på hele oppløpet og cruiset inn til 3,36,33 og femteplass i heatet.

På tribunen stod pappa Gjert Ingebrigtsen med tårer i øynene. Han var så stolt av sønnens taktiske mesterverk at han felte en tåre.

– Han er en meget kald fisk. Det er hinsides all fornuft. Det er helt utrolig at det går an å være kald så lenge, sier han til NRK.no i minuttene etter semifinalen.

Det kunne se ut som nordmannen skulle bli stengt inne, men han bare fortsatte å ligge innerst. Først de siste meterne stakk han ut fra lista og smatt forbi en konkurrent.

– Det er en ubeskrivelig følelse når du ser at han har kontrollen. Han ligger inne ved lista, og lar seg ikke friste til å gå ut når alle de andre gjør det. Den egenskapen er jeg forundret over at ingen har funnet opp for lenge siden, sier Gjert Ingebrigtsen.

Se løpet og den iskalde avslutningen her:

Henrik Ingebrigtsen lå lenge bak i feltet, men på siste langside tok han seg fram i feltet og til finale. Her kan du se den siste runden av semifinalen i VM i Moskva.

Henrik Ingebrigtsen tok seg til finalen

Fornøyd med manøvrene

Også sønnen var storfornøyd. Han knyttet neven i sekundene etter målgang, og flekset musklene flere ganger på vei gjennom pressesonen.

Jeg sier ikke at det var optimalt, men jeg gjorde en del bra manøvreringer og smarte avgjørelser underveis, sier Henrik Ingebrigtsen til NRK.no.

Han var spesielt godt fornøyd med to manøvrer.

– Jeg kom litt bak etter 50 meter. Etter omtrent 200 meter løp jeg derfor rundt på utsiden, da farten begynte å synke. Så kom jeg opp på tredjeplass omtrent, sier Ingebrigtsen.

Etter den lille fartsøkningen følte 22-åringen at han kunne kontrollere hele feltet.

– I den posisjonen er du midt i trekkspillet. Så hvis du kjører på, er det tight i teten. Og hvis du slakker av, kan flere komme opp. Jeg styrte på en måte hele den delen av feltet som betyr noe for meg, jeg kunne bestemme hvor mange jeg skulle slippe forbi, sier Ingebrigtsen.

Den andre manøveren var den som faren Gjert påpekte: at han løp rett ved lista nesten helt til mål.

– Da det var omtrent 600 meter igjen, la jeg meg inne ved lista. Der kom og gikk åpningene, og da et par hundre meter gjensto, lå jeg rett i ryggen på de to som vant. Da hadde jeg det bra, sier Henrik Ingebrigtsen med et tilfreds smil.

– Han gjør jo eksakt det samme som i OL i fjor, supplerer Gjert Ingebrigtsen.

Lillebror med på planleggingen

Også broren Filip fikk være med på rådslagningen før løpet. Henrik fikk telefon fra Filip i går kveld, med følgende beskjed:

– «Når du har 300 meter igjen, matcher du dem som ligger i teten helt inn. Da må du bare være lenger framme», sa han til meg. Han har rett, men om jeg ligger lenger bak, kan jeg utnytte trekkspilleffekten og akselerere bittelite grann senere. Det kan være en fordel, sier Ingebrigtsen.

– Skummelt, men det holdt

Også Ingvild Måkestad, som chattet med NRK.nos lesere under løpet, var fornøyd med nordmannens løp.

– Henrik viste seg litt fram i begynnelsen, men jeg tror det var mest for å komme seg inn til lista. Så gjorde han det han alltid gjør, la seg innerst.

Normalt trekker alle utover i banen på oppløpet, og da blir det åpning inne ved lista. Det er litt skummelt, men det holdt denne gangen også.

– Henrik snakker selv om medalje. Er det realistisk?

– Ja! sier Måkestad Bovim kontant.

Henrik Ingebrigtsen tok seg til finalen på 1500 meter i Moskva. Etterpå snakket han med NRKs Line Andersen.

– Nå skal jeg kjempe om medaljer!

God kontroll

– Var du sikker på at han skulle gå videre?

– Nei, man blir alltid litt halvpessimistisk underveis, for man vil så gjerne at det skal gå bra. Men han er en lur rev, og det viste han igjen i dag, sier Måkestad Bovim.

Ingebrigtsen løp i andre heat, etter at det første hadde åpnet svært svakt. Dermed ble det tidlig klart at sju mann fra hans heat ville gå til finalen.

Nå venter finale på søndag.

– Nå er jeg med og kjemper om medaljer, sa han til NRK.

I fjor tok han EM-gull i tillegg til femteplassen i OL.

– Hva er største forskjellen på Henrik Ingebrigtsen fra i fjor?

– At han har vært med i en finale før, og er noen løp klokere.

Pappa Gjert strålte og gråt

Pappa Ingebrigtsen hadde ingen problemer med å innrømme at det kom en tåre underveis.

– Det blir emosjonelt dette. Jeg har grått i flere år når han gjør det godt, og det gjorde det jo i dag, sa faren, som 60 meter før mål var sikker på at finaleplassen var klar.

Gjert Ingebrigtsen sier at en ny femteplass ville vært enda større enn OL-finalen i fjor.

– Da kom han full av selvtillit etter EM-gullet like før. Nå hadde han ikke noen gode resultater å vise til. Og så gjør han dette, med akkurat samme taktikk som i fjor.

– Kommer han til å gjøre det samme i finalen?

– Nei, nå finner han på noe nytt. Denne gangen legger han taktikken selv, jeg får ikke lov å blande meg inn, sier Gjert.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Klubblegenden overtok etter Mourinho – har forlenget kontrakten

    Tidligere Roma-kaptein Daniele De Rossi har forlenget sin kontrakt som Roma-manager etter bare tre måneder. Det opplyser klubbens eiere.

    Ifølge eierne Dan og Ryan Friedkin har De Rossi skrevet under på en kontrakt som gjør at han fortsetter «etter denne sesongen og i overskuelig framtid».

    De Rossi tok over for José Mourinho som fikk sparken i januar. Kontrakten var da ut sesongen.

    Da lå Roma på 9.-plass og risikerte å gå glipp av spill i Europa kommende sesong. Med De Rossi ved roret har Roma rykket opp til 5.-plass og er med i kampen om en mesterligaplass.

    De Rossi har ledet Roma i 16 kamper i alle turneringer og notert seg for elleve seirer og tre uavgjort. Det eneste tapet i Serie A er mot serieleder Inter. Det andre var et 0-1-tap for Brighton i Europa League etter at Roma vant 4-0 i den første kampen. (NTB)

    Daniele De Rossi
    Foto: AP
  • Juventus dømt til å betale gigantbeløp til Ronaldo

    Juventus må betale Cristiano Ronaldo 9,7 millioner euro i ubetalt lønn fra 2020/2021-sesongen. Det tilsvarer 114 millioner norske kroner.

    Det kom fram da dommen ble opplest i en italiensk rettssal onsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    Ronaldo, som spilte for Juventus fra 2018 til 2021, vant dermed fram med sin anke i saken som har vart i flere år.

    Han fikk imidlertid ikke fullt så mye som han ba om. Portugiseren krevde nesten det dobbelte.

    Sommeren 2021 gjorde Ronaldo overgang fra Juventus til Manchester United. Etter et mislykket opphold i England flyttet han videre til Al-Nassr i Saudi-Arabia.

    Juventus har nektet å kommentere saken, men har informert AFP om at klubben snart vil komme med en uttalelse.

    Ifølge det amerikanske finansmagasinet Forbes var Ronaldo den idrettsutøveren med høyest inntekt i 2023. Lønnen hans var da estimert til 136 millioner dollar. Det tilsvarer i overkant av én milliard norske kroner.

    Juventus, som er børsnotert, ble notert med et tap på 1,5 milliarder kroner i regnskapet for 2022/2023.

    (©NTB)

    Ronaldo
    Foto: - / AFP
  • Anker padelsøksmål til lagmannsretten

    Fredag ble det kjent at Anders Jacobsen vant rettssaken mot Just Padel Group.

    Det svenskeide padelselskapet ble dømt til å betale Anders Jacobsen 3,1 millioner kroner. I tillegg ble den tidligere skihopperen tilkjent renter og saksomkostninger på 1,1 millioner kroner.

    Selskapet ønsket ikke å kommentere dommens avgjørelse forrige uke, men skriver nå til NRK at de er uenig i tingrettens vurderinger.

    – Det er derfor besluttet at dommen skal påankes til Agder lagmannsrett, skriver Andersen i en e-post til NRK.

    NRK har i lengre tid forsøkt å få ledelsen og eierne av Just Padel Group i tale. Gjennom sin advokat avviser de at de ønsker å uttale seg om saken.

    – Ytterligere kommentarer vil i utgangspunktet ikke bli gitt fra denne side før lagmannsrettens dom foreligger, skriver Andersen.

    Fra tvistesak i Tinghuset i Kristiansand.
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal