Hopp til innhold

IAAF om dopingdokumentaren: «Skuffende, villedende og falsk»

Det internasjonale friidrettsforbundet mener de ferske dopingavsløringene gjort av Sunday Times og ARD ikke beviser noen ting.

IAAF

MISTENKELIGGJORT: Internasjonal friidrett sliter nå med massive dopingmistanker etter avsløringene til avisen Sunday Times og den tyske tv-kanalen ARD. De to mediene har presentert testresultater som de mener viser at en tredjedel av medaljene i utholdenhetsøvelser under VM og OL mellom 2001 og 2012 ble vunnet av utøvere med mistenkelige blodverdier.

Foto: Phil Noble / Reuters

– Prøvene de omtaler er ikke positive tester, skriver IAAF i en pressemelding med tittelen «IAAF avviser på det sterkeste dopingbeskyldningene».

Uttalelsen kommer etter at den britiske avisen Sunday Times og den tyske TV-kanalen ARD i helgen presenterte hemmelige testresultater som de mener viser at en tredjedel av medaljene i utholdenhetsøvelser under VM og OL mellom 2001 og 2012 ble vunnet av utøvere med mistenkelige prøver.

– Dette er villedende og skuffende journalistikk, skriver IAAF.

Mistanker

IAAF hevder at den tyske dopingdokumentaren inneholder flere unøyaktigheter.

Lamine Diack

AVTROPPENDE: IAAF-president Lamine Diack slutter som president etter valget i organisasjonen denne måneden. Det ble bestemt før dopingdokumentaren kom. På mandag sa han at han lo av beskyldningene i dokumentaren om at IAAF ikke har gjort en god nok antidoping-jobb.

Foto: Buda Mendes / Afp

De gjør blant annet et poeng ut av at verken Sunday Times eller ARD sier at det her er snakk om positive prøver, men kun mistenkelige testresultat som viser unormale blodverdier.

De to mediene har fått tilgang til 12.000 prøver fra 5.000 utøvere og i dokumentaren vist på ARD søndag kom det frem at 800 utøvere som har konkurrert i alt fra 800 meter til maraton har levert mistenkelige eller høyst mistenkelige dopingprøver i perioden 2001 til 2012.

Latterliggjør «skup»

IAAF hevder nå at dette ikke er hemmelige prøver, men at de selv publiserte en detaljert analyse av dem for fire år siden. Sunday Times skriver på sin side at seks utøvere skal ha levert mistenkelige prøver som ikke ble fulgt opp.

IAAF mener at avisen før publisering ble fortalt at alle de seks testene ble nøye fulgt opp, og at samtlige av de seks utøverne er suspendert for dopingbruk.

– I reportasjene har ARD og Sunday Times hevdet at IAAF ikke har gjort noe for å følge opp mistenkelige prøver. Det er mulig de ønsker å presentere det de har som «skup», men fakta er at de er fire år bak IAAF, som allerede har presentert en analyse av disse prøvene», heter det i pressemeldingen.

Forbundet skriver også at de mener prøvene tatt før innføringen av biologiske blodpass, som kom i 2009, ikke kan brukes som bevis på at en utøver har dopet seg.

– Mistanker alene er ikke det samme som bevis på doping, skriver forbundet.

Coe: – En krigserklæring

Den tidligere friidrettsstjernen Sebastian Coe, nå én av to kandidater til det nye presidentvervet i IAAF, har også gått ut og kritisert dopingdokumentaren for å beskylde IAAF for å ikke ta mistenkelige prøver seriøst.

– Dette er en krigserklæring mot sporten min, sier Coe til The Guardian og legger til:

– Det er ingenting i vårt arbeid med dopingtester som rettferdiggjør slike angrep. Nå skal vi ikke gjemme oss. Vi skal ut å krige.

Krisitsk dopingekspert

Også den svenske dopingeksperten Arne Ljungqvist - tidligere dopingansvarlig i IAAF (1981-2004) og nå leder av IOCs medisinske komité og nestleder i Wada - er svært kritisk til dokumentaren.

– Den inneholder ingen bevis for doping, sier han til svenske Expressen.

– Blodverdier som grunnlag for mulig bloddoping ble innført av Wada fra 2010-sesongen. Før dette var blodet en veldig usikker metode. Dessuten er den vanligste formen for bloddoping erytropoietin, som avsløres med urin - ikke blod, sier Ljungqvist til den svenske tabloidavisa.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal