Hopp til innhold

Hva kan vi forvente av den viktigste landskampen på årevis?

KOMMENTAR: Tilskuerne på Ullevaal forventer én ting. Ola og Kari Nordmann noe annet. Men trenerne og bortemålsregelen kan gi dem noe helt annet enn de tror i kveld.

Per-Mathias Høgmo

DEFENSIV PLAN? Folket forventer fyrverkeri, men det er ikke sikkert det er fotballfest landslagstrener Per-Mathias Høgmo har planlagt.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Tom Nordlie

EKSPERT: Tom Nordlie.

Foto: NRK

Da jeg som Odd-trener i 1999 fikk en pris for å sette Skien på kartet, ga jeg den videre til Einfrid Halvorsen, hun som ble nummer to. Hun var leder i Mental Helse Norge, og jeg mente at det hun gjorde var viktigere enn fotball i et samfunnsperspektiv.

Hun parerte og sa: «Hvis du vet hvor viktig fotball er for folks mentale helse, så beholder du prisen!».

Tenk da hvor viktige disse to playoff-kampene er. Dette er kampen hvor over en fjerdedel av befolkningen følger spent med.

Hva kan de forvente, de som dette betyr så mye for?

Hvis jeg tar på meg tre forskjellige hatter, supporter-hatten, Ola og Kari Nordmann-hatten, og trenerhatten, vil alle forvente seier. Men hvordan seieren skal komme, er forskjellig for de tre.

Supporteren som forventer målfest

Supporteren i meg forventer et offensivt lag på hjemmebane. Et lag som våger mye og underholder. Den som intet våger, intet vinner. Vi møter jo bare Ungarn, med en keeper i joggebukse som tatt fra Rocky-filmenes barndom.

Det er skandale hvis vi ikke kommer til EM mot dette buljonglaget, tenker jeg som supporter. Vi har tidenes mulighet til å nå EM, det er åtte flere lag som kvalifiserer seg i år. Hvor vanskelig kan dette være? Hadde jeg vært trener, så ville jeg... Hvis vi ikke greier det i år, når skal vi klare det da? Det er nå eller aldri, tenker jeg.

Ola og Kari Nordmann

Ola, Kari og «tanta på Tveita» har et annet utgangspunkt. Våre naboer i Kristiansand fra tiden jeg trente Start besto av fotballsupporteren Håkon og hans kone Anette, som aldri hadde vært på kamp. Hun skulle være med for første gang på tidenes kamp mot Fredrikstad - ja, den med Dagfinn Enerly-ulykken og fire stolpeskudd.

ELITESERIEN

Tom Nordlie som trener for start.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hun hadde noen spørsmål jeg måtte svare på før jeg hastet til spillermøtet. Er det noen servering? Kan jeg ta med en bok hvis det blir kjedelig, og dusjer spillerne i pausen? Jeg gleder meg til bølgen, og om jeg treffer noen kjente, avsluttet hun. Jeg liret av meg mens jeg løp til bilen: det kommer 18.000 kjente.

Risiko opp mot gevinst?

Treneren er noe annet. Treneren tenker fornuft og strategi. Han lurer på hvor stor risiko han skal ta i kampplanen. Vi møter et lag som kommer til å være forsiktige og prøve å holde nullen. De håper på et kontringsmål eller en dødball, selv om Ungarn er svake på kontringer.

Vi er i underholdningsbransjen, men jeg og laget lever av resultater, og målet er å komme til EM uansett hvordan. Det vil være en suksess for Norge som lag, folket og meg.

Skal vi angripe med en viss risiko på grunn av en middelmådig motstander? Skal vi risikere å miste ballen for å oppnå noe? Satse på at vi vinner den igjen og tar motstanderen i ubalanse når de er dårlig organisert rett etter Ungarn mister ballen?

De fleste mål i fotball utenom dødball scores 1-4 sekunder og 1-4 pasninger etter man vinner ballen, da er det ikke så farlig å miste den - bare vi vinner den fort tilbake. Eller skal vi prioritere å styre kampen og ha ballen mye, og hva blir da viktig?

Balltempo, sikkert pasningsspill, å komme til mange innlegg og dødballer. Det er begreper som dukker opp i mitt trenerhode.

Neppe noe fyrverkeri

Og så er den den forhatte bortemålsregelen, da. Hvor mål på bortebane teller dobbelt. Vi kan jo gå videre uten å vinne! 0-0 hjemme og 1-1 borte, så er vi i EM! Hva velger jeg som trener?

Jeg går for å score mål, men vi angriper med balanse i laget uten for stor risiko. Dette blir valget som konskvens av bortemålsregelen.

Kveldens kamp har enormt spekter av spenning og nerve, men kampbildet blir to forsiktige lag, med Norge som den litt mer offensive. Dessverre neppe noe spillemessig fyrverkeri. Det handler om å gå videre etter to kamper, og dette er bare første omgang, den andre går i Ungarn på søndag.

Vi kan være enige om én ting...

Tilskueren i dag er en herlig blanding: alt fra mannen i gata til trenere, supportere og de som bygger businessrelasjoner uten snøring på football. Et speil av befolkningen befinner seg på Ullevål og foran TV-apparatene i kveld. Fattig, rik, kvinner, menn, folk med ulik etnisk opprinnelse, fagfolk, Ola og Kari, tykk og smal.

Men det er én ting som forener oss alle, fra treneren til supporteren til «tanta på Tveita»: Vi heier på Norge.

God kamp!

PS: Vi vinner 1-0, hilsen treneren, supporteren og tilskueren...

Siste nytt

  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal