Hopp til innhold

Hushovd holdt munn om Armstrong-doping - ville ikke bli hovedvitne

I en ny bok innrømmer Thor Hushovd at han visste om Lance Armstrongs dopingbruk allerede halvannet år før den omstridte sykkelstjernen innrømmet det offentlig.

Thor Hushovd og Lance Armstrong

Thor Hushovd (t.h.) sammen med Lance Armstrong under Tour de France i 2005.

Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS

– Jeg visste at han hadde jukset og løyet, holdt en hel verden for narr, men jeg følte ikke for å gi ham full overhaling i media, skriver Hushovd i sin rykende ferske selvbiografi som ble sluppet onsdag.

Slik forklarer nordmannen hvorfor han holdt munn:

– Hva skulle jeg si? Skulle jeg svare at han fortalte meg at han dopet seg da jeg besøkte ham i Hollywood i mai 2011? Det ønsket jeg ikke. Hadde jeg gjort det, ville jeg nærmest blitt et hovedvitne i dopingsaken mot Armstrong.

– Jeg ønsket ikke å være den første som offentlig gikk ut og fortalte at han hadde innrømmet dopingbruk.

Thor Hushovd

Lance Armstrong gratulerer Thor Hushovd etter Tour de France i 2005.

Foto: CHRISTOPHE ENA / AP

«Thor, alle doper seg»

Det var under et besøk hos den amerikanske sykkelstjernen i Los Angeles i mai 2011 Hushovd fikk sjokkmeldingen fra Armstrong.

– Vi kom inn på beskyldningene fra Tyler Hamilton da Lance helt uoppfordret innrømmet at han hadde dopet seg., skriver Hushovd.

Dette var halvannet år før Armstrong innrømmet doping i det mye omtalte programmet hos talkshow-dronningen Oprah Winfrey.

– Mulig han merket at jeg ble overrasket og paff, for han så på meg, trakk på skuldrene og sa: «Thor, alle doper seg.», skriver Hushovd før han fortsetter:

– Jeg hadde lyst til å si at han tok feil. At det slett ikke var riktig at alle dopet seg. At jeg ikke gjorde det. Men jeg var helt satt ut. Jeg sa ingen ting. Jeg følte at det ble feil å si noe som helst.

– Mange vil påstå at jeg forsvarte han

Hushovd innrømmer å ha vridd seg unna media ved å uttale seg forsiktig, eller si at han ikke ville si noe før Armstrong selv eventuelt hadde innrømmet noe og var dømt.

– Mange vil sikkert påstå at jeg nærmest forsvarte Lance med mine unnvikende svar. Det får så være. Jeg hadde ikke behov for å dømme ham. Hvorfor skulle jeg hoppe på bølgen og hudflette Lance fordi omgivelsene og media forventet det?, skriver Grimstad-syklisten.

NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen er overrasket over at Armstrong ga sin norske venn denne hemmelige informasjonen allerede i mai 2011.

– Det er oppsiktsvekkende at Hushovd har visst om dette i halvannet år før Armstrong selv innrømmet det, sier Pedersen.

(Les videre under videoen.)

Thor Hushovd gir ut bok.

SE VIDEO: – Det er oppsiktsvekkende at Hushovd har visst om dette i halvannet år før Armstrong selv innrømmet det, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Sint Armstrong-SMS

Hushovd har ikke møtt Armstrong siden amerikaneren stod frem som doper i januar 2013. Nordmannen fikk likevel en tekstmelding fra amerikaneren etter at han hadde uttalt seg om Armstrongs dopingbruk. Armstrong skal da ha vært forbannet på Hushovd.

«Tror du virkelig jeg er den eneste som jukser der ute? Hvor dum går det an å bli!», skrev Armstrong i tekstmeldingen.

Hushovd hevder han ble overrasket over omfanget av Armstrongs dopingbruk da amerikaneren la kortene på bordet hos Oprah Winfrey.

– Jeg ble skikkelig skuffet. Først og fremst over det vanvittige omfanget. Jeg hadde valgt å stole på ham. I flere år trodde jeg at han vant som ren. Så viste det seg at alt var vunnet med juks.

– Det var jo helt vilt det de hadde holdt på med i US Postal i alle disse årene. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at det var så ille.

Følte seg brukt

Hushovd skriver videre at han under møtet med Armstrong i 2011 også følte seg brukt av den mektige sykkelstjernen.

Hushovd ble tatt med på et møte med Armstrongs lag RadioShack – et møte som ikke angikk ham.

– Jeg stusset over at jeg i det hele tatt var der, og etter hvert fikk jeg en følelse av at Lance brukte meg. Jeg var regjerende verdensmester, og med meg til stede under sponsormiddagen, ønsket kanskje Lance å gi inntrykk av at laget mest sannsynlig skulle signere meg for neste år. Jeg vet ikke.

– På forhånd visste jeg ingen ting om at vi skulle på sponsormiddag og jeg følte ubehag ved å være til stede. Jeg hadde signert kontrakt med BMC for lenge siden, men der og da sa jeg ikke noe om dette. Treårsavtalen min med BMC fortalte jeg Lance om senere.

Thor Hushovd

Thor Hushovd omtaler VM-gullet i 2010 som karrierens desiderte høydepunkt.

Foto: Mark Gunter / Afp

Trente med Armstrong før utestengelsen

Hushovd skriver også at han trente sammen med Lance Armstrong 12. juni 2012 - dagen før USADA opprettet sak mot Armstrong.

13. juni 2012 ble Armstrong utestengt fra all idrett på livstid. Hushovd skriver at han ikke tror Armstrong var klar over at USADA skulle ta slike grep.

Én måned siden siste rittet

Hushovds selvbiografi kommer ut bare en snau måned etter at Grimstad-syklisten syklet sitt siste profesjonelle ritt. Hushovd har nå lagt opp.

36-åringen har hatt en stor karriere og er uten tvil Norges mestvinnende syklist gjennom tidene.

«Oksen fra Grimstad», som han så populært er blitt kjent som, har blant annet vunnet ti etapper i Tour de France, han har vunnet den grønne poengtrøya i det prestisjetunge rittet to ganger - og han er ikke minst blitt verdensmester (2010).

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal