Hopp til innhold

Hushovd: – Får gåsehud av hilsenen fra McEwen

Thor Hushovd (36) sier rivaliseringen med Robbie McEwen (42) grenset til å bli et hatforhold. Derfor satte han ekstra stor pris på avskjedshilsenen han fikk fra australieren på dagen for sitt siste proffritt – et ritt der avskjedsmarkeringen var større og viktigere enn hans beskjedne plassering.

Tom Boonen, Jim Ochowicz og Robbie McEwen sender hilsen til Thor Hushovd i forbindelse med hans siste ritt.

Tom Boonen, Jim Ochowicz og Robbie McEwen har alle satt sitt preg på Thor Hushovds sykkelkarriere. Her sender de hver sin hilsen til syklisten via NRK.

Hushovd McEwen

Thor Hushovd (t.v.) og Robbie McEwen side om side i innspurten på en Tour de France-etappe i 2005.

Foto: VINCENT KESSLER / REUTERS

– Hei Thor, husker du meg? sier Robbie McEwen med et smil.

Den pensjonerte syklisten er den Thor Hushovd har hatt kanskje aller flest dueller med i løpet av karrieren. En annen av erkerivalene gjennom karrieren, er belgiske Tom Boonen (33).

Via NRK sendte de to hver sin videohilsen til Hushovd før nordmannens aller siste ritt under endagsrittet Primus Classic Impanis-Van Petegem i Belgia lørdag. Han kom i mål i hovedfeltet til en beskjeden plassering i karriereavslutningen.

Anbefaler pensjonist-livet

– Jeg vil bare gratulere deg med en fantastisk karriere. Jeg ønsker deg alt godt i det siste rittet, og også når du nå blir sykkelpensjonist. Tro meg, det er ikke så ille. Det er faktisk veldig mye artig du kan gjøre som du ikke har hatt tid til tidligere, sier McEwen, som la opp for to år siden.

Australeren var en utpreget spurter, og var Hushovds hovedrival i kampen om den grønne poengtrøya i Tour de France i en årrekke. McEwen står med tre totalseire, mot Hushovds to.

Ofte var duellene tette, og stemningen kunne til tider bli amper.

– Vi kjempet som krigere for den grønne trøya og for etappeseire gjennom årene. Men det jeg alltid har likt med deg, er at du har vært en ekte gentleman utenfor idrettsbanen – uansett hvor hard kampen var i konkurransen. Det har vært topp å bli kjent med deg å konkurrere mot deg, og vi sees snart, sier McEwen.

Hushovd: – Fikk gåsehud

McEwen, Boonen Hushovd

Thor Hushovd har hatt mange dueller med Robbie McEwen og Tom Boonen. Her ble han nummer tre bak de to under andre etappe av Tour de France i 2006.

Foto: SEBASTIEN BERDA / AFP

Når Hushovd nå setter punktum etter et par sesonger preget av sportslig motgang og sykdom, betyr det også slutten på en av de største idrettskarrierene i Norge de siste årene.

Hushovd annonserte allerede i sommer at han kom til å gi seg etter sesongen. Til NRK forteller han at mange har sendt tekstmeldinger og hilsener etter at han bestemte seg for å legge opp.

Men videohilsenen fra McEwen er noe spesielt for Hushovd.

– Jeg fikk gåsehud da jeg så videoen der han snakker om fightene vi har hatt for grønn trøye, for det er sånne ting jeg også husker godt, sier Hushovd.

Han mener at de to alltid har hatt respekt for hverandre – selv om det tidvis gikk det hardt for seg da de kjempet mot hverandre.

– McEwen og jeg har hatt noen skikkelige skulder mot skulder-dueller og amper stemning. Jeg skal ikke si det var hatforhold, men til tider var det nesten det, sier Hushovd.

– Gode dueller

Thor Hushovd

Thor Hushovd fikk se videohilsenene før karrierens siste løp.

Foto: NRK

En annen som sender en avskjedshilsen, er Tom Boonen. Belgieren vant poengkonkurransen i Tour de France i 2007, og har kjempet mange tøffe dueller med Hushovd i de største rittene. De to har også trent sammen.

– Jeg vet vi har hatt noen gode dueller på sykkelen som konkurrenter, men vi var også treningskamerater i Monaco. Forhåpentligvis får du like mye moro når du går av sykkelen som du hadde på sykkelen. Jeg ønsker deg alt godt, min venn, sier Boonen.

Hushovd klarte aldri å følge opp suksessen fra tiden i Garmin-Cervélo-laget etter overgangen til BMC før 2012-sesongen. Likevel er BMC-sjef Jim Ochowicz glad for å ha blitt kjent med Hushovd.

– Jeg ønsker deg alt godt i fremtiden, og håper du oppnår suksess uansett hva du velger å gjøre, på samme måte som du gjorde i din profesjonelle karriere. Gratulerer, sier Ochowicz i sin videohilsen.

Mange reaksjoner

Hushovd sier han har fått mange ulike reaksjoner etter at han fortalte at han skulle gi seg.

De aller fleste forstår at han gir seg, men ikke alle.

– Mange sier «er du sikker på at du vil dette? Er det rette valget? Hvorfor ikke prøve et år eller to til»? Men de fleste sier at det var bra å gi seg når du fortsatt er delvis ung og har helsa i orden, og at du gir deg litt med flagget til topps ved at man ikke har vært for lenge i en idrett og mistet respekten, sier han.

PS: Se mer om avslutningen av Hushovds karriere i Sportsrevyen søndag kveld.

Video: Hushovd fortalte i sommer hvorfor han legger opp nå

Etter to år med skyssesykevirus i kroppen velger Thor Hushovd å legge opp etter årets sesong.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal