Hopp til innhold

Idretten kan endelig smile: – Spillmonopolet skal bestå

Etter å ha tapt OL- og proffboksingkampene mot regjeringen kan idretten nå ha vunnet den aller viktigste saken. Høyre lover å støtte enerettsmodellen videre.

Rognlien og Harberg

Idrettspresident Børre Rognlien (t.v.) kan trolig puste lettet ut etter uttalelser fra Høyres Svein Harberg om ikke å røre Norsk Tippings spillmonopol.

Mina Gerhardsen og Børre Rognlien

Leder Mina Gerhardsen i Foreningen mot spilleavhengighet og idrettspresident Børre Rognlien på dagens pressekonferanse.

Foto: Anders Rove Bentsen

– Vi har lovet at enerettsmodellen skal stå fast. Høyre vil ikke gjøre noe som truer den, sier Svein Harberg, leder av Høyres familie- og kulturkomité på Stortinget, til NRK.

For et par uker siden ble regjeringens rapport om norsk spillpolitikk presentert. Den såkalte Rambøll-rapporten konkluderte med at dagens enerettsmodell er den klart beste. I dag gir modellen statlige selskaper som Norsk Tipping enerett på sportsspill, samtidig som idretten sikres stabile inntekter.

Rapporten slo samtidig fast at alle modeller der utenlandske og private selskaper får lisenser gir idretten dårligere vilkår:

Mens 64 prosent av omsetningen til Norsk Tipping i dag går til idretten, vil trolig bare 15 prosent av omsetningen til private lisens-selskaper gå til idrettslige formål.

Har tapt to kamper

Idretten har lenge fryktet at regjeringen skal gjøre om på ordningen, og etter at de hørte om Rambøll-rapporten utarbeidet de sin egen rapport. Den ble presentert i dag.

– Begge rapportene viser at enerettsmodellen som vi og Finland har, er den klart beste. Lisensmodellen fra Danmark, der utenlandske selskaper får operere, gir betydelig dårligere utkomme for idretten enn det som var forutsatt da den ble vedtatt, sa idrettspresident Børre Rognlien til NRK etter at rapporten ble presentert.

– En liberalisering kan bli dramatisk dårlig for idretten, konkluderte han.

Cecilia Brækhus

Regjeringen bestemte seg før jul om å oppheve forbudet mot proffboksing. Det er godt nytt for Cecilia Brækhus.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Klart viktigst

På mindre et halvt år har Idrettsforbundet allerede tapt to store saker mot Høyre og regjeringen. Først stemte Høyres stortingsgruppe mot et OL i Oslo, så bestemte regjeringen seg for å oppheve forbudet mot proffboksing.

Ifølge idrettspresidenten er kampen om spillmonopolet den aller viktigste å vinne.

– Av de tre sakene er dette den viktigste, ettersom den omfatter hele idretten. Jeg oppfordrer politikerne til å bruke rent folkevett.

Trond Helleland og Harald Tom Nesvik er fornøyd.

Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp) er fornøyd med at begge regjeringspartiene nå sier nei til OL.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

Lite å frykte

Stortingspolitiker Svein Harberg mener imidlertid Rognlien har lite å frykte.

– Det er alltid spennende for idretten når inntektsgrunnlaget kommer i spill i politiske debatter. Jeg tror imidlertid ikke på noen måte det er flertall på Stortinget for å fjerne det monopolet Norsk Tipping er i dag, sier han.

– Spillmonopolet skal bestå og vi skal ikke gjøre noe som truer det. Vi må likevel passe på at de som får midler fra Norsk Tipping i dag fortsatt får de inntektene i framtiden, forklarer Harberg.

Siste nytt

  • Slind vraker landslaget igjen: – Jeg har ikke lyst til å skuffe noen

    Astrid Øyre Slind takker nei til landslagsplass. Hun har signert ny kontrakt med langløpslaget Aker Dæhlie.

    – Jeg har bestemt meg for å bli på Team Aker Dæhlie. Jeg turte ikke å bytte. Rent sportslig vet jeg at dette har fungert ganske bra, og da er det risikabelt å bytte i en VM-sesong, sier Slind til NRK.

    – De har sluttet å tvinge folk inn på lag, og skjønner at jeg står i det som er trygt, sier Slind.

    Langrennssirkuset er på vei inn i en VM-sesong som krones med mesterskap på hjemmebane i Trondheim. Slind sier forbundet forsøkte å overtale henne, men i påsken ga hun beskjed om at hun takker nei.

    Slind forteller at hun likevel har slitt mye med avgjørelsen, og det faktum at hun har stått utenfor resten av landslaget.

    – Jeg synes det har blitt for mye alvor og negativt rundt et valg som bare er artig. Det er idrett og underholdning. Jeg tror det kan fungere godt for begge lag, istedenfor at man skal ha dårlig samvittighet og skyld for å ikke backe. Det har blitt så mye rundt det som jeg synes har vært tungt.

    – Har du tenkt mye på det?

    – Det har jeg tenkt ganske mye på. Sikkert altfor mye. Jeg har jo ikke lyst til å skuffe noen eller sette noen i et dårlig lys. Jeg har bare lyst til å gå fort på ski. Det har ikke vært så enkelt, sier Slind og slår fast:

    – Det er godt å ha tatt et valg. Det føles som jeg har tatt det riktige valget for meg.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal