Hopp til innhold

– Om du tryner her, kan det være det siste du gjør

Hopperne vet det. Trenerne vet det. Tilskuerne vet det. I monsterbakken i Vikersund er det så store krefter i sving at et tidels sekunds uoppmerksomhet kan lede til dødsfall.

Tom Hilde i Vikersund

Tom Hilde stirrer lengselsfullt mot toppen av Vikersundbakken. Han vet at lagkameratene har rett: Man kan dø av å falle i Vikersund. Likevel gleder han seg som en unge.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

  • Se VM-kvalifiseringen på NRK1 eller på nett-TV fra klokken 17.30 på torsdag.

Tom Hilde

Tom Hilde falt i Oberstdorf og fikk brudd i en ryggvirvel. Nå er han tilbake.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix
– Den er en ulv i fåreklær, sier Anders Bardal idet han stirrer mot toppen av den nye og utvidede Vikersundbakken.

For en som aldri har hoppet høres det helt vilt ut, det han sier. For monsteret av en skiflygingsbakke, verdens desidert største, ser definitivt ikke ut som noen harmløs sau.

Det er vanvittige 570 meter fra toppen av tårnet til bunnen av sletta. Det tilsvarer nesten fem Oslo Plaza oppå hverandre.

Det den norske verdenscuplederen prøver å si, er at bakken utrolig nok er enda råere enn den ser ut. Og dette byggverket kaster altså folk seg ut av, helt frivillig, i over 100 kilometer i timen.

Brakk ryggen - er tilbake

– Jeg er ikke redd, men litt smånervøs, sier Tom Hilde.

Han falt i Oberstdorf før jul og brakk den åttende ryggvirvelen. Legene sa at han var ute for sesongen, men nå er han tilbake i en bakke av en helt annen dimensjon.

Da han gikk på trynet, hadde akkurat Hilde landet på 131,5 meter. I Vikersund kan man hoppe opp mot 260.

Og han vet ikke engang helt hva som skjer med ryggen om han faller igjen.

– Ok da, kanskje litt småredd, innrømmer Hilde.

(saken fortsetter under bildet)

Vikersundbakken

Flere av de skuelystne legger vekta på bakbeinet når de først titter ut av vinduet i toppen av tårnet i Vikersund. Herfra og ned til bunnen av sletta er det 570 meter.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Kan være det siste du gjør

Det krever en spesiell psyke for å være den aller råeste av hoppgutta. Bjørn Einar Romøren har vist at han kan være det, ikke minst da han satte verdensrekord på 239 meter i Planica i 2005. Han er en av de som virkelig nyter å fly til bunnen av bakken, uansett om det er konkurranse eller ikke.

Men også han har respekt for den enorme bakken i Vikersund.

– Du har respekt for at den er stor, det må du ha. Du vet at om du er dum nok til å gå på trynet, kan det være det siste du gjør. Men hvis du gjør det du har trent på, er det ekstremt sjelden at det går galt, sier Romøren, som med et fandenivoldsk glis sier at han gleder seg.

Video: Se Johan Remen Evensens verdensrekord i Vikersund (saken fortsetter)

Video Evensen slo verdensrekorden to ganger på en dag

Johan Remen Evensen setter to verdensrekorder på rad i Vikersund. I år er bakken enda større.

20 vanvittige sekunder

Fra bunnen av bakken til toppen tar det rundt fire minutter med en vinglete skiheis, som kan være en utfordring i seg selv om du har høydeskrekk.

Fra du setter utfor til du er på bunnen, 200 høydemeter lenger ned, tar det under 20 sekunder.

Idet du lander, har du en fart på opp mot 115 kilometer i timen, enda raskere enn da du forlot hoppkanten (forhåpentligvis) flere fotballbaner lenger oppe i åsen.

Så treffer du bakken med en kraft som får ski til å bøye seg som gelé.

Og det er da du kan dø.

– Når du hopper helt ned mot verdensrekorden her, ser det ut som det er helt flatt der du skal lande. Da innser alle mennesker at de er i ferd med å dø. For hoppere handler det om å la være å lytte til den følelsen, og i stedet være så trygg på seg selv at man kan ta den helt ut, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

(saken fortsetter under bildet)

Vikersundbakken

Flere av onsdagens prøvehoppere måtte ta seg en lang titt ned gigantbakken før de satte utfor. Det ble meldt om høy puls i baksetet i bilene på vei opp.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Kan få fatale konsekvenser

Bråthen vet at det kan gå galt for hans gutter hver gang de setter utfor en så stor bakke, men som hoppsjef har han ikke noe annet valg enn å sende dem utfor på eget ansvar.

– Alle hoppere som stiller til start her, vet at en liten feil i bevegelsesmønsteret kan få fatale konsekvenser, sier Bråthen.

Det kan gå fryktelig galt, men heldigvis er det ekstremt sjelden at det skjer dødsulykker i de store hoppbakkene. Likevel er det lett å tenke at risikoen er en del av det som får folk til å elske skiflyging så høyt.

Alle hopperne på det norske laget gleder seg til å hoppe på torsdag. Alle sier de er klare for å stå på helt til bunnen av bakken om de treffer godt og nærmer seg rekordlengde.

– Du gleder deg alltid når du ser bakken. Det kribler. Og ja, du rekker å nyte det på vei ned, gliser Bjørn Einar Romøren.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal