Hopp til innhold

Hopperne om de stive smilene: – Det ser ikke spesielt bra ut

VAL DI FIEMME (NRK.no): Hoppgutta ler godt av de noe krampaktige glisene på bommen i VM i 2011. To år senere er de mye tryggere på seg selv.

Jacobsen reagerer på stive smil

Anders Jacobsen (t.h.) reagerer med en hjertelig latterkule når han får se bildene fra 2011, der Anders Bardal (øverst til venstre), Johan Remen Evensen (øverst til høyre), Jacobsen selv (nederst til venstre) og Tom Hilde presser fram sine beste glis på bommen.

Foto: Christian Grotnes/Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det ser ikke spesielt bra ut, hehe, jeg skal være så ærlig. Det der var vel den siste krampetrekningen til Mika Kojonkoski, i håp om å få noen resultater helt på tampen, sier Tom Hilde med en hjertelig latter.

I tur og orden ler de norske VM-hopperne godt når NRK.no viser dem bildene fra Holmenkollen. Glisene er unektelig litt stive.

Hele laget hadde fått beskjed av landslagstrener Mika Kojonkoski om å smile på bommen.

– Fire falske smil, det er det første jeg tenker. Vi fikk beskjed om å prøve å ta lett på det, men det må på en måte komme naturlig, det kan ikke komme på kommando, sier Anders Jacobsen til NRK.no.

Smil Bardal Evensen Hilde Jacobsen

Slik så det ut i 2011: Anders Bardal, Tom Hilde, Johan Remen Evensen og Anders Jacobsen smiler på bommen i VM i Holmenkollen.

Foto: NRK

Bardal i 2011: – Vi storkoser oss

For to år siden stod hopperne hardnakket på at smilene var reelle og at taktikken fungerte.

– Det er noe vi gjør bevisst for å senke skuldrene og vise gleden ved å drive med det vi gjør. Det er jo moro med en eneste stor folkefest, vi storkoser oss, sa Anders Bardal til NRK.no.

To år senere innrømmer verdensmester Bardal at smilene ikke var helt ekte.

– Det var ikke helt avslappet. Det er noen forholdsvis stive smil, det der. Det var ganske kaldt på toppen også! sier Bardal.

– Det ser helt j***** ut. Jeg husker jeg satt der og prøvde å smile, sier Tom Hilde.

Taklet ikke presset

Anders Jacobsen

Anders Jacobsen gliser godt mot lagkompis Anders Bardal når NRK viser ham nettartikkelen om de stive smilene i 2011.

Foto: Christian Grotnes / NRK

Taktikken holdt lenge, men falt fullstendig gjennom da presset var som størst. Både Jacobsen og Bardal sviktet da de stod igjen som nummer to og tre etter første omgang av storbakkerennet.

Etterpå sa Jacobsen at han ikke var mentalt sterk nok, mens Bardal innrømmet at selvtliliten aldri hadde vært hans sterkeste side.

– Jeg tror påfunnet var godt og tanken var god, at man skulle kose seg med det og smile. Men det lå for mange resultatmål og for mye spenning bak, og for min del fungerte det dårlig å smile på kommando, sier Anders Jacobsen i dag.

Tryggere på seg selv

Siden VM for to år siden har det norske laget bygget en trygghet og positivitet over to år. Den populære nye treneren Alexander Stöckl messer om og om igjen om at resultatene ikke er alt, at det viktigste er at man presterer sitt beste.

I tillegg har de norske hopperne prestert langt bedre med den nye hoppteknikken, så de har bedre prestasjoner å basere selvtilliten på.

Det førte blant annet til at Anders Bardal stod imot presset og vant VM-gull etter 50 forferdelige minutter alene på toppen av normalbakken forrige helg.

Etter rennet skrøt Anders Jacobsen av forvandlingen lagkameraten har gått gjennom.

– Det er helt annerledes. Han har vunnet verdenscupen sammenlagt i mellomtiden, og han har blitt et par år eldre og mer rutinert, akkurat som meg. Han er mye roligere, og han vet hva som er viktig når presset er som verst, sa Anders Jacobsen.

Her blir Anders Bardal verdensmester i Val De Fiemme.

Se video av Anders Bardals gullhopp i Val di Fiemme. Ingen smiling på bommen denne gangen.

– Nøkkelen er å bli i seg selv

Fem dager senere var det Jacobsen som holdt hodet kaldt. Han hoppet best av alle i andre omgang og tok VM-bronse i storbakken.

Treneren sier at det norske laget har jobbet mye med å unngå å tenke på resultater.

– Nøkkelen er å bli i deg selv og jobbe mentalt hele veien gjennom konkurranse, også se etterpå hvor langt det tar deg, sa Alexander Stöckl til NRK.no tidligere i VM.

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal