Hopp til innhold

Rune Velta hoppet 234 meter til ingen nytte

Rune Velta (22) imponerte og hoppet 234 meter i superbakken i Vikersund fredag. Dessverre for førstereisgutten ble rennet avlyst og annullert på grunn av sterk vind.

Video Rune Velta i ledelsen

Se kjempehoppet til Rune Velta her!

Vind i Vikersund

Vimplene i Vikersund holder nesten på å blåse overende.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK
Rune Velta

Rune Velta på vei ned til 234 meter.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Det er stort å få til et sånt hopp, og jeg er først og fremst fornøyd med at jeg hoppet så langt. Det er litt kjedelig at det ikke teller, men jeg skal prøve å gjøre det samme i morgen, sier Velta til NRK.no.

Etter mye venting tok juryen i Vikersund avgjørelsen om å avlyse åpningsrennet i VM fredag. Da var det bare fem hoppere igjen på toppen, mens 35 hadde hoppet.

Rune Velta hoppet best av de norske, og lå på andreplass da rennet ble avlyst.

– Fortsatt ikke medaljekandidat

Førstereisgutten klinket til med et kjempehopp på 234 meter, 12,5 meter bak Johan Remen Evensens verdensrekord.

– Jeg ser at det ikke er mulig å gjennomføre noen konkurranse i dag. Det er ikke vits i å tvinge gjennom en konkurranse når det er slike forhold. Jeg respekterer den avgjørelsen som er tatt i dag, og gleder meg til i morgen, sier Velta.

Til tross for at han hadde gode muligheter til å ende på pallen om rennet fredag hadde blitt fullført, ser ikke Velta på seg selv som noen medaljekandidat.

– Jeg mener fortsatt at jeg ikke er noen medaljekandidat. Jeg må gjøre den jobben jeg skal, og gjør jeg ikke det har jeg i hvert fall ikke sjans, sier han.

Tre omganger lørdag

Også Anders Fannemel strakk seg over 200-metersmerket. Han landet på 201,5 meter, noe som foreløpig gir ham 11.-plassen. Bjørn Einar Romøren hoppet 192 meter og ligger på 18. plass. Anders Bardal fikk ikke hoppet fredag.

Tyskeren Severin Freund ledet med et hopp på 220,5 meter og 226,5 poeng

Som en kompensasjon blir det hoppet tre omganger lørdag. Den første omgangen vil finne sted da prøveomgangen egentlig skulle startet, kl. 15.00.

Les videre under bildet!

Velta

Rune Velta overbeviste med dagens lengste hopp. Dessverre blir det ikke stående.

Foto: NRK

Store vindproblemer

Det blåste i perioder hardt i Vikersund, og nede fra sletta kunne man se tretoppene ved toppen av bakken svaie i vinden.

Første omgang av det individuelle VM-rennet skulle etter planen starte 16.30, men ble siden utsatt først til 17.00, deretter til 17.30.

Rennet kom i gang, men hopperne måtte til stadighet klatre av bommen fordi trenerne ikke våget å sende dem utfor. Etterhvert tok også juryen lengre pauser, som førte til mye venting for hopperne.

– Det er litt kjedelig. Det blir litt nerver, men det blir det uansett. Hopperne vet at de ikke får grønt før det er forsvarlig, sier Bjørn Einar Romøren til NRK.

Til slutt ble altså hele rennet avlyst.

– Farlige forhold

Juryen fikk full støtte fra utøverne.

– Hvis forholdene er så ujevne at juryen ser at det er urettferdig å gjennomføre renn, kan de godt vente til i morgen, sier Rune Velta til NRK.

Det er hopptrener Alexander Stöckl enig i.

– For øyeblikket er det for mye vind. Den er sterk og kommer rett forfra. Med så mye vind forfra blir det farlig med skiflyging, sier han til NRK.

Siste nytt

  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen avslutter karrieren etter inneværende sesong.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    – Jeg har gått en litt annerledes vei enn mange andre. Tok bachelor i sykepleie rett etter videregående og dro to år til USA etter det og har de siste ti årene satset for fullt som langrennsløper, men nå er den reisen over, legger hun til.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    Selv trekker tromsøværingen fram sjuendeplassen i sprint under VM i Oberstdorf som et naturlig høydepunkt. Det har også blitt fire sesonger på landslaget og 86 starter i verdenscupen.

    – Et nytt kapittel i livet står for tur, og nå gleder jeg meg til å starte i jobb som sykepleier på infeksjonsmedisinsk avdeling, skriver 34-åringen. (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal