Hopp til innhold

Dette er jubelbrølet Tom Hilde vil gjenoppleve

I Vikersund for fire år siden var det ellevill stemning, og det er dette Tom Hilde ønsker mer av med alkoholutspillet sitt. Uttalelsen hans blir likevel slaktet av organisasjon som jobber for alkoholfrie soner.

Video God stemning i Vikersund i 2007

God stemning i Vikersund i 2007. 20.000 tilskuere lagde liv under arrangementet som hadde satt opp eget øltelt.

Hilde jubel

Tom Hilde ønsker ellevill jubel på hjemmebane, og mener publikum trenger alkohol for å få det til.

Foto: Skaug, Thomas Rasmus / SCANPIX

Verdenscuprennet i skiflyvingsbakken Vikersund fra 2007 er et av få eksempler Tom Hilde trekker frem som stemningsfulle «prakteksempler» i Norge.

På arenaen var det også øltelt som kunne romme opp mot 3000 tørste hoppentusiaster.

Og jubelbrølet som runget over arenaen da det ble klart at Anders Jacobsen tok en populær hjemmeseier, kunne minne om tilstanden på de store hopparrangementene i Mellom-Europa.

– Det bør alltid være alkohol i hoppbakker. Når du ser nedover i Europa hvordan det slår an der, så er det ikke noe hemmelighet at folk blir litt løsere i snippen av alkohol, sa Hilde til NRK torsdag.

Mener Hilde er på kollisjonskurs med idretten

Men uttalelsene til Hilde får lederen i foreningen AV-OG-TIL til å reagere. Kari Randens organisasjon, som jobber for sunt alkovett, mener Tom Hildes uttalelser var lite gjennomtenkt.

– Han bør tenke hvilke signaler han sender ut til barn og unge som en idrettshelt. Drikkepresset blir ikke mindre etter slike uttalelser. Hilde er på kollisjonskurs med sin egen idrett her, sier Randen til NRK.no.

– Norske idrettsarrangement skal fylles opp av masse unge mennesker, og ikke en hel haug med fulle folk. Idretten skal være en arena for alle, sier hun.

– Kun opptatt av eget perspektiv

Kari Randen

Daglig leder i AV OG TIL, Kari Randen, er skuffet over uttalelsene til en så profilert hopper som Tom Hilde.

Foto: Morten Brakestad/lysbordet.no

Hilde fikk også støtte av lagkamerat Johan Remen Evensen. Men Randen i AV-OG-TIL går langt i å mene at hoppernes øl-bønn er egoistiske.

– Hilde er kun opptatt av et perspektiv i saken, og det er hans eget. «Hva kan bli bedre for meg». Han snakker lite om hvordan det skal oppleves av publikum.

Asker-hopperen mener på sin side at han ikke ønsker en fyllefest.

– Selvfølgelig må det være ramme rundt det, sier Asker-hopperen til NRK.

– Og man må skjerme barn og unge for det. Men det bør være alkohol mener jeg.

Redd for å skape skille

Kari Randen kontrer derimot med at det er lettere sagt enn gjort, og at løsningen ikke er å flytte alkoholen inn i egne øltelt.

– Sammenhengen alkohol og idrett vil fremdeles være der, og det blir knyttet så nært opp mot hverandre at det utfordrer policyen om at idrettsarrangement skal være familievennlige. Man skaper et skille.

– Alkohol har ingenting i Holmenkollen å gjøre. Vi er flinke nok allerede til å lage stemning, understreker hun.

Det er ikke bare under hopprenn Hilde ønsker alkoholservering, men alle idrettsarrangement i Norge. I 2004 ble det tillat alkoholservering under Holmenkollen-helgen, og den helgen viste at det ikke er automatikk i at alkohol er lik mer arenastemning.

  • SE VIDEO:
Video Øl-teltet nesten det viktigste

Se NRKs reportasje fra et alkohollovlig Holmenkollen i 2004. Ølteltet er nesten det viktigste.

Lite støtte

Huitfeldt og Hilde

Under ski-VM i Oslo forrige sesong møtte kulturministeren Tom Hilde og de norske hopperne.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Både skipresident Sverre Seeberg og hopptrener Alexander Stöckl har også uttalt seg negativt til hoppernes øl-ønske.

Kulturminister Anniken Huitfeldt vil heller ikke at Tom Hilde og hopperne skal få oppfylt sitt ønske.

– Idretten selv har klare regler på at idrett og alkohol ikke hører sammen, og det er en fornuftig linje. Barn og unge skal delta på store arrangementer, og da hører ikke alkohol hjemme der, sier Huitfeldt til NRK.

– Streng alkoholpolitikk

Kulturministeren er ikke med på at Norge er «sirumpa» når andre land serverer alkohol.

– Vi har en alkoholpolitikk som er streng i Norge. Det er bra at barn og unge ikke utsettes for alkohol på tribunen, mener hun.

Hun peker på at det blir gitt unntak til egne telt hvor det serveres alkohol under større mesterskap i Norge, og at idretten må ta den endelige beslutningen hva de ønsker for verdenscuprenn.

– Idretten har en klar politikk på dette, og jeg slutter meg til det idretten bestemmer, sier Huitfeldt.

  • SE VIDEO:
Video Aalbu etterlyste alkoholservering i 2004

Tidligere hoppsjef Jan Erik Aalbu etterlyste alkoholservering i 2004, og fikk det som han ville da.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal