Hopp til innhold

FIS: Vikersund kommer til å være størst i minst 10 år

Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil ha flere store hoppbakker i andre land før de tillater Planica å bygge en ny 300-metersbakke.

Walter Hofer

Hoppsjef i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Walter Hofer (innfelt) tror det ikke kommer en ny monsterbakke i Planica med det første.

Drømmen om Vikersundbakken som verdens største hoppbakke ble realisert takket være en regelendring FIS gjorde i sommer (se faktaboks). Endringen gjelder maksimumskravet til bakkestørrelse.

FIS' rennsjef for hopp, Walter Hofer, sier til NRK.no at maksimumskravet ikke kommer til å økes igjen på lang tid.

– Jeg tror ikke reglene endres på minst ti år, sier Walter Hofer til NRK.

Det betyr at Planica og andre hoppbakker som ønsker å bli større enn Vikersund, må vente - selv om tegningene er klare. Vikersundbakken fyller nemlig dagens maksimumskrav.

  • Hvor stor mener du en hoppbakke kan være før det blir farlig? Diskutér nederst i saken!

– Det var kun Planica som oppfylte de forrige maksimumskravene i løpet av de 19 årene de var gjeldende. Nå er det kun Vikersund som fyller de nye kravene. Det er intet poeng å øke bakkestørrelsen når flertallet av dagens bakker ikke en gang fyller de gjeldende kravene, sier Hofer.

Mye motstand

En eventuell ny regelendring må skje på den internasjonale FIS-konferansen som arrangeres annen hvert år. Der stemmer representanter fra hvert medlemsland over nye regelforslag.

Styreleder i Vikersund Skiflyving, Halvor Hartz, var til stede på deler av sommerens konferanse. Skipresident Sverre Seeberg representerte Norge, men ifølge Hartz var det knallhard tautrekking om den nye regelendringen.

– Blant mange av representantene var det liten vilje til å øke maksimalgrensen. De mente endringen var for stor, sier Hartz.

Det faktum at det er 19 år siden sist regelendring mener Vikersund-klanen viser at de kan sole seg i glansen av verdens største hoppbakke i mange, mange år fremover.

– Bakkekonstruktørene kan tegne så store bakker de vil, men bakkene kan ikke bygges før FIS godkjenner bakkemålene, poengterer Halvor Hartz.

300 meter

Under åpningen av Vikersundbakken onsdag røpet bakkekonstruktørene Janez og Sebastjan Gorišek, som har konstruert den nye bakken i Vikersund, at de allerede har planene klare for en ny monsterbakke i slovenske Planica.

(Saken fortsetter under bildet.)

Janez og Sebastjan Gorišek

Janez Gorišek (t.v.) og sønnen Sebastjan har allerede tegnet en 300-metersbakke i Planica.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Drømmen er å bygge en hoppbakke i Planica der man kan hoppe 300 meter. Vi har allerede laget tegningene, sier Janez til NRK.

Han har konstruert over 100 hoppbakker, blant annet blant annet ti tidligere versjoner av bakken i Planica, men uansett hvor gode hans nye tegninger er kan han ikke gjøre noe før FIS tillater større bakkemål.

Hvor stor mener du en hoppbakke kan være før det blir farlig? Diskutér her

Siste nytt

  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal