Hopp til innhold

Espen Bredesen

I 1992 var han desidert sist. I 1993 ble han verdensmester. Espen Bredesen opplevde hoppsportens ytterligheter.

Espen Bredesen under OL på Lillehammer
Foto: Lier, Gunnar / Scanpix

Etter fiaskoen i bakken i Albertville-OL i 1992 slo han tilbake så det sang i sesongen etterpå.

Stem på skihistoriens største utøver her

I VM i Falun tok han gull både i storbakken og i laghopp, på et tidspunkt da Norges hopp-publikum var mer enn sulteforet på suksess.

Nett-TV: Espen Bredesens store år

Allerede 16. desember 1989 debuterte han i verdenscupen, det skjedde i Sapporo. Men de første årene tydet lite på at Norge hadde fått en hopper i verdensklasse.

Og etter fiaskoen i OL i 1992 fikk han tilnavnet "Espen The Eagle". Det speilte på engelske "Eddie The Eagle" som fikk klovnestatus i hoppbakken noen år tidligere.

Innledningen på sesongen 1992/93 tydet heller ikke på at en storhopper var i emning. Hoppuka ble en fiasko, og plasseringene i verdenscupen var heller ikke mye å rope hurra for.

Men i slutten av januar begynte det å snu. I Tauplitz fikk han en 6.- og en 4.-plass i verdenscupen. Og i februar kom han på seierspallen for første gang - det gav gull i storbakken i VM i Falun.

Norge hadde plutselig fått en hopper i stjerneklassen. Mot slutten av sesongen vant han fire verdenscuprenn på rad, inkludert seier i Holmenkollen. Dette lovet mer enn godt foran sesongen med OL på hjemmebane.

Storsesongen 1994

Sin største sesong hadde han i 1994. På nyåret ble han den sjette nordmannen noensinne som vant Hoppuka. Og i februar var det OL.

Som verdens beste hopper det året var han storfavoritt på hjemmebane. Og alt så lenge bra ut. I første omgang smelte han til med 135,5 meter - seks meter lenger og over 10 poeng foran Jens Weissflog. Dette måtte da bli gull?

120.000 tilskuere rundt bakken og et par millioner TV-seere i norske stuer var ikke i tvil. Ikke engang da Weissflog landet på 133 meter.

De fleste trodde heller ikke det de så da Bredesen landet på 122 meter i hoppet etterpå. Dette kunne da ikke skje?

Men det hadde det gjort. Det sikre gullet ble til sølv, Weissflog vant. - Han var best i dag. Jeg er fornøyd med sølv, sa Bredesen.

Revansjen

Fem dager etterpå kom revansjen. Da konkurransen i lillebakken var i gang, kom beskjeden: De norske alpinistene hadde vunnet tredobbelt i kombinasjonen. For en dag! Nå var det opp til hopperne å følge opp.

Etter første omgang var det dobbelt norsk i teten. Lasse Ottesen ledet lenge, men Bredesen straffet han til slutt med tre poeng.

Og etter finaleomgangen var rekkefølgen den samme. Bredesen hoppet 104 meter da - den bakkerekorden står ennå. Og fredag 25. februar 1994 står med gullskrift i norsk OL-historie.

Verdensrekorder

Han forbedret verdensrekorden i skiflyging to ganger.

- Jeg skal bryte 200-metersgrensa, og jeg skal gjøre det skikkelig, sa Bredesen vinteren 1994.

- I Planica skal jeg hoppe minst 210 meter, sa han den gangen. Da var rekorden 194 meter, Bredesens beste var 188.

Verdensrekord

Han holdt nesten ord. I Planica 17. mars det året landet han på 209 meter og satte verdensrekord. Den stod til han selv forbedret den med én meter tre år seinere.

Men han ble ikke først over 200 meter. Dagen før Bredesens 209 meters-svevet hoppet finske Tony Nieminen 203 meter. I VM ble det totalt "bare" sølv.

VM-gullene i 1993 gav ham Morgenbladets gullmedalje, og etter triumfene i 1994 fikk han Holmenkoll-medaljen.

Totalt sikret han seg også ni NM titler - fire i stor bakke, fem i liten - fra 1991 til 1998.

Nakkeskade ødela

Men karrieren som verdens beste hopper sluttet nesten like brått som den begynte. Sommerrn 1994 pådro han seg en nakkeskade som aldri helt slapp taket. Den forfulgte ham resten av karrieren.

Seieren i VM-bakken i Falun i februar 1995 ble hans eneste verdenscupseier i tiden etterpå. Han var fortsatt en god hopper, iallfall i perioder. Men de virkelig store dagene kom aldri igjen.

Sin siste verdenscup-konkurranse hoppet han i Zakopane like før jul i 1999, nesten på dagen 10 år etter sin første.

Da han gav seg, ble det et stort svart hull i norsk hoppsport, og det gikk mange år før det ble nye triumfer for de norske hopperne.

Bredesen jobber i dag som ekspertkommentator i NRK.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal