Hopp til innhold

Homoforkjemperen som kan velte England

Lørdag møtes Australia og England i Rugby-VM. Da kan samfunnsaktivisten David Pocock kaste vertsnasjonen på hodet ut av egen turnering.

David Pocock

HARD TYPE: Australias David Pocock.

Foto: SAEED KHAN / Afp

David Pocock

ENGASJERT: David Pocock sier ifra om han synes noen blir urettferdig behandlet.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

– Folk sier at sport og politikk ikke bør blandes. Jeg mener imidlertid det er viktig at sportsutøvere engasjerer seg i andre ting og snakker om det også.

Ordene tilhører David Pocock, det australske landslagets 106 kilo-tunge flankespiller, og en av verdens beste rugbyspillere. Nå frykter England at han skal sende vertsnasjonen ut av sitt egen verdensmesterskap. Men 27-åringen er slettes ikke som andre idrettsutøvere.

– Rett eller galt? Barn ser opp til profesjonelle idrettsutøvere. Det er bare positivt om man kan få disse barna til å tenke på større ting enn sport, forklarer Pocock ifølge BBC.

Samfunnsengasjementet til hans går mye lenger enn de fleste andre idrettsutøvere.

Faktisk gikk Pocock i 2011, sammen med samboeren Emma Palandri, ut i media og fortalte at de nektet å gifte seg før lesbiske og homofile fikk gjøre det samme i Australia.

– Jeg forstår ikke logikken med å nekte noen fra å avgi ekteskapsløftet til hverandre, sa Pocock til Canberra Times den gangen.

David Pocock

TAKLER HARDT: David Pocock lar Italias Tito Tebaldi få merke spillet.

Foto: ANDREW BROWNBILL, Andrew Brownbill / AP

Kan velte England

I november i fjor ble rugbyspilleren siktet for tre straffbare forhold i et nytt stunt, da han lenket seg selv til en gravemaskin i ti timer, ved en kullgruve i New South Wales.

Rugbyaktivisten slapp til slutt unna med «å ha hindret en arbeider i å gjøre jobben sin», men måtte tåle kritikk for opptredenen sin.

– Selv om folk ikke synes det var smart å bli arrestert håper jeg de ser dette som en mulighet til å fremme fokuset på klimaendringer og til å engasjere flere til å bidra i å forme framtiden vår, skrev Pocock på det sosiale nettstedet Tumblr.

Lørdag kveld kan David Pocock og Australia sende England ut av VM på hjemmebane, når de to landene møtes i London. Med tap vil vertene bli første nasjon som ryker ut i gruppespillet i «sin egen» turnering.

– Pocock er ekstremt sterk, fleksibel og god, og blir meget viktig i den kampen. Oppgaven hans er å fysisk stoppe England og sette i gang angrepene til Australia, forteller daglig leder i Bergen Rugbyprosjekt, Karl Frisch.

– Stemningen er nervøs i England nå.

Kjemper for de svake

Pocock vokste opp i Zimbabwe, men måtte flykte til Australia i en alder av bare tolv år.

– Familien min var hvite bønder, og ble offer i konflikten. Vi var imidlertid veldig privilegerte som kunne komme oss til Australia for å starte et nytt liv. Millioner av mennesker fikk ikke den samme sjansen, utalte Pocock.

Karl Fischer mener at den australske flankespilleren har satt seg i respekt med samfunnsengasjementet sitt.

– At en sportsfigur i det hele tatt viser at han bryr seg om de som ikke har det så godt er ekstremt viktig. Stort sett får han «kred» for dette, sier Fischer.

Siste nytt

  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB
  • Norges håndballmenn møter Danmark og Frankrike i OL-gruppespillet

    Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og tittelforsvarer Frankrike da trekningen for OL-turneringen i håndball for menn ble foretatt i Paris.

    Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

    Norge havnet i gruppe B med Danmark, Ungarn, Frankrike, Egypt og Argentina.

    De tolv OL-klare nasjonene ble fordelt i to grupper med seks lag i hver. De fire beste i hver gruppe tar seg til kvartfinalene.

    OL-turneringen i håndball spilles fra 27. juli til 11. august. Innledningskampene er lagt til Paris Expo Porte de Versailles, og finalerundene skal spilles i Stade Pierre-Mauroy i Lille.

    Frankrike er tittelforsvarer i OL både for kvinner og menn. (NTB)

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters
  • Norges håndballkvinner møter Danmark og Sverige i OL-gruppespillet

    Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og Sverige da trekningen for OL-turneringen i håndball for kvinner ble foretatt i Paris.

    Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

    Norge havnet i gruppe A med Tyskland, Slovenia, Sverige, Danmark og Sør-Korea.

    Norges herrer møter Danmark, Frankrike, Ungarn, Egypt og Argentina i deres OL-gruppe.

    De tolv OL-klare nasjonene ble fordelt i to grupper med seks lag i hver. De fire beste i hver gruppe tar seg til kvartfinalene.

    Norge var i samme seedingspulje som Kroatia, og kroatene var dermed de eneste Norge ikke kunne trekke. Frankrike fikk som tittelforsvarer velge gruppe etter at fem lag var trukket i hver. (NTB)

    gaGQ0Njsuwg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal