Hopp til innhold

– Han var jo bitteliten! Det var virkelig unikt

WIJK AAN ZEE (NRK) Sjakkentusiastene i nederlandske Wijk aan Zee får fortsatt ståpels av å tenke på hvordan Magnus Carlsen feide over all motstand som 13-åring i 2004. Nå er Carlsen tilbake i byen der han fikk sitt gjennombrudd.

Magnus Carlsen

Det var i denne gymsalen (t.h.) at eventyret om Magnus Carlsen startet, i januar 2004. Til venstre er Carlsen med diplomet han fikk etter det spektakulære gjennombruddet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / Privat/NRK

– De siste årene har jeg nesten vært skuffet hvis jeg ikke blir blåst over ende en eller annen gang i løpet av tiden jeg er her, sier Magnus Carlsen mens det nyklipte håret blafrer i vinden.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen går denne uken rundt i Wijk aan Zee og smiler så bredt som man sjelden ser ham smile. Her er han på stranda for å bli tatt bilde av.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Verdensmesteren står på stranda i den lille nederlandske landsbyen Wijk aan Zee. Han må lukke øynene til smale sprekker når han vender seg mot den ville sjøen og den hylende motvinden. Ved hotellet rett bak ham står det et ensomt juletre – noen har revet opp halve hellegangen og boltet grana fast med vaiere så den ikke skal lette i vindkastene.

Det er knapt mulig komme lengre vekk fra modelloppdrag og glamorøse sponsorarrangementer. Men Magnus Carlsen, med penskoene fulle av sand og dressjakka blåst langt oppover ryggen, smiler sitt aller hjerteligste smil.

– Det er ikke noen ekstravaganser her. Men du blir behandlet godt. Jeg føler meg… hjemme her, sier verdens beste sjakkspiller.

Wijk aan Zee

Jernverket Tata Steel er, sammen med litt turisme, det eneste som holder Wijk aan Zee gående. De er også sjakkturneringens hovedsponsor.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Da barnet bergtok sjakkverdenen

Verden visste ingenting om Magnus Carlsen da han og pappa Henrik kjørte inn hit for første gang, på veier fulle av bortblåst sand, i januar 2004. Men en nederlandsk sjakkjournalist gikk rundt og smilte lurt.

Dirk Jan ten Geuzendam

Den nederlandske sjakkjournalisten- og redaktøren Dirk Jan ten Geuzendam.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør i bladet New in Chess, kjenner til så godt som alle hemmeligheter i sjakkverdenen, og denne gangen bar han på en ekstra stor en. Noen måneder tidligere hadde han fått en telefon fra den norske stormesteren Simen Agdestein, som sa at han bare måtte sjekke ut et nytt norsk supertalent.

Et juletre i Wijk aan Zee

Det holder ikke med tradisjonell juletrefot i vindkastene på kysten av Nederland. Bildet er tatt i bakgården av hotellet der alle sjakkspillerne bor under turneringen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg sa til Simen at det kanskje var best å vente litt til. Gutten var jo ikke engang stormester, ler ten Geuzendam i dag.

Den kortvokste nederlenderen tok likevel en titt på 13 år gamle Magnus Carlsen under en turnering på Kreta like etter. Han ringte rett til sjefen i Wijk aan Zee-turneringen. «Denne gutten må dere ha med». Magnus Carlsen ble invitert til C-gruppen i det som regnes som verdens best arrangerte sjakkturnering. Invitasjonen var ingen selvfølge, for Carlsen hadde slitt med å gjøre skikkelige fremskritt den høsten. Det var som om han stanget mot en vegg, og 13-åringen begynte å bli frustrert over at han fortsatt ikke hadde spilt bra nok til å bli stormester.

Lite visste gutten og familien at dagene som anonyme sjakkfantaster var i ferd med å ta slutt.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen var ikke engang i puberteten da han slo gjennom. Her er han to-tre måneder etter turneringen i Wijk aan Zee.

Foto: RABIH MOGHRABI / AFP

– Det var et mirakel

Det er ikke godt å si om det var det hardføre været, energien etter juleferien eller noe helt annet – men da Magnus Carlsen satte seg ved brettet i C-gruppa, var det som om alt klaffet.

Jeroen Van Den Berg

Jeroen Van Den Berg, turneringsleder for Tata Steel Schess i Wijk aan Zee.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– For oss som var her, var det et mirakel, sier Jeroen Van Den Berg.

Den joviale mannen med det grå håret står i spillelokalet i Wijk aan Zee, til daglig en gymsal, og peker og forteller. Van Den Berg har vært sjef for arrangementskomitéen i en årrekke, men har aldri opplevd noe sånn som Magnus Carlsen i 2004.

– Vi skjønte alle sammen at dette var noe helt spesielt. Han var et lite barn, ikke i puberteten engang, og han knuste alle nesten hver dag. På forhånd tenkte jeg at han kanskje kunne ende topp fem, men jeg hadde ærlig talt ikke sett for meg at han kunne vinne. Det var starten på sjakkens fremtid, sier Van Den Berg.

Carlsen hadde gledet seg til å oppleve Viswanathan Anand, Vladimir Kramnik og de andre forbildene i eliteklassen på nært hold, men måtte stå på tå for å se dem over sperringen mellom C- og A-gruppa. Den bittelille gutten tryglet om å få slippe inn. Etter hvert ga turneringsledelsen etter, og 13 år gamle Magnus Carlsen fikk vandre mellom stjernespillerne.

– Det var tydelig at det inspirerte ham. Det løsnet skikkelig, og han vant parti etter parti, sier Henrik Carlsen.

C-gruppa

Det var her Magnus Carlsen og C-gruppa spilte i 2004, rett på andre siden av sperringene ved A-gruppa. I dag har ikke turneringen noen C-gruppe, men forskjellige amatører spiller i hele salen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Alt snudd på hodet

Plutselig var det stormesterne i elitegruppa som ba om å få vandre bort til C-gruppa for å se på den unge nordmannen.

– De lente seg over sperringene for å se vidunderbarnet fra Norge, sier Van Den Berg lattermildt.

– Det var første og eneste gang de nederlandske avisene kun skrev om C-gruppa. Publikum skjønte også at noe spesielt var i ferd med å skje, så de ville bare se Magnus sine partier. Han var jo bitteliten! Det var virkelig unikt. Jeg har ikke sett noe lignende hverken før eller etter, sier turneringslederen.

Til slutt vant det 13 år gamle barnet C-gruppen med 10,5 av 13 poeng. Flere av motstanderne var erfarne stormestere.

– Han ble definitivt lagt merke til. Jeg husker Anand, som vant A-gruppen det året, påpeke i takketalen at Magnus bare var en tredjedel av alderen hans, selv om han selv ikke følte seg gammel i det hele tatt, sier Henrik Carlsen med et bredt smil.

Magnus Carlsen i 2004

Magnus Carlsen i Wijk aan Zee i 2004. Øverst til venstre henger publikummere over sperringene for å se partiet hans. Nederst til vensre et parti mot en eldre mann - som fotografene likte så godt at det var på forsiden av Nederlands største avis dagen etter. Til høyre analyserer Carlsen et av sine partier foran publikum.

Foto: Tata Steel Chess

Fristedet

Etter turneringen tok det ikke lang tid før Magnus Carlsen ble stormester, og siden den gang har livet hans blitt snudd på hodet. Men han har fortsatt å komme tilbake til kysten av Nederland. Carlsen og faren har vært i Wijk aan Zee elleve av de siste tolv årene. Henrik regner ut at far og sønn har tilbragt snart 200 dager i den lille byen, hvor det ikke finnes stort annet enn vindskeive strå og en gigantisk stålfabrikk.

– Han ble kjent etter den turneringen i 2004, og forventningene økte. Jeg tror nok det er litt av grunnen til at han trives så godt her nå. Han lengter tilbake, sier Henrik Carlsen.

I år blir verdensmesteren for første gang fotfulgt av to norske TV-team i havnebyen, både NRK og TV 2. Likevel kan han ta seg en joggetur på stranda eller spise middag i fred. De få som tar kontakt, er gjerne «ekte» sjakkfanatikere, for Wijk aan Zee i januar er sjakkelskernes hovedstad.

– Han kan gå ganske rolig rundt her, uten å bli angrepet av fans eller journalister, til tross for hans nye status som superstjerne og verdensmester. Det er en del av yrket hans nå, og han er flink til å håndtere det, men her føler han også at han får respekt. De lar ham være i fred innimellom, sier Jeroen Van Den Berg.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen ler og koser seg med de andre stormesterne i Wijk aan Zee. Her er han med Radoslaw Wojtaszek og Baadur Jobava.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Som å være ung igjen

– Hahahaha!

Magnus Carlsen kaster hodet bakover og ler av noe stormester-kollega Loek Van Wely hvisker ham i øret. Det er åpningsseremoni for Wijk aan Zee-turneringen i 2015, og Carlsen har sittet og smilt og ledd seg gjennom hele opplegget. Åpningsseremonier, som til tider har fått ham til å nærmest duppe av. På første rad er han en del av stormestergjengen, ikke den utilnærmelige superstjernen.

– Hvorfor jeg er så glad i dette stedet? Jeg vet ikke… Men det er noe spesielt her. Det minner nok litt om hvordan ting var før, sier Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen stiller seg midt i vindbrølet foran de brusende bølgene i Wijk aan Zee.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal