Hopp til innhold

Her leter de desperat etter svar på saltforbannelsen

SOTSJI (NRK.no): Da OL-arrangørene saltet snøen, spilte de det norske smøreteamet ut i sørpa. Smøresjef Knut Nystad frykter Norge ikke har skjønt noe de andre har skjønt.

ski

- Hvis man vil komme i media, er det bære å gjøre det jævlig dårlig, sa en selvironisk smøresjef Knut Nystad (t.h.) - som svarte på kritiske spørsmål i intervju etter intervju mens testingen pågikk febrilsk bak ryggen hans.

heidi

Skuffelsen var stor i det norske laget etter stafettfiaskoen. Her tar Heidi Weng en prat med trener Egil Kristiansen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det ser ut som det totale kaos i skitesteområdet på langrennsstadion i Laura. Det er gått en drøy time siden det umulige skjedde.

– Vi fikk en påminnelse i dag om at dårlige ski gir ingen suksess, sier smøresjef Knut Nystad.

De norske langrennsjentene var ikke bare favoritter i stafetten. De var storfavoritter. Det var kanskje OLs aller mest opplagte gull.

– De andre skulle kjempe om sølvet, påpeker Knut Nystad.

Forvarsel fra Weng

Men da Marit Bjørgen skled inn til en sensasjonell femteplass, 53 sekunder bak Sverige, var det lenge siden selv de største entusiastene hadde skjønt hvor det bar. For rett etter sin førsteetappe kom Heidi Weng bort til pressen og sa det akkurat som det var:

– Jeg tror ikke vi har gode nok ski i dag ...

Det var et understatement. Landslagstrener Egil Kristiansen så det allerede før Weng var ute av startflata. Hun hadde kjempeproblemer med å holde følge med jenter hun spiser til lunsj hver lørdag og søndag vinteren igjennom.

Bedre gikk det ikke med Therese Johaug på andreetappe. Så da det viste seg at de to jentene på fristiletappene – Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen – hadde enda mindre konkurransedyktige ski sammenlignet, var det nærmest bare en tydeliggjøring av poenget å regne.

Etterpå la landslagssjef Vidar Løfshus seg flat og erkjente det bitreste nederlaget i sin tid.

Han dro paralleller til 15-kilometeren under OL i Torino, der Anders Aukland, Frode Estil, Jens Arne Svartedal og Odd-Bjørn Hjelmeset ble smurt langt inn i kladdeland.

Salt skaper hodebry

Hva det var som skjedde i fjellene utenfor Sotsji lørdag ettermiddag?

Det er det mer enn 20 norske skismørere, skitestere og landslagstrenere prøver å finne ut når NRK.no intervjuer Knut Nystad om fadesen. De er omsvermet av norsk presse.

Den store endringen i snøen før lørdagens løp skyldtes at arrangørene valgte å salte langrennsløypene, for å få fastere forhold. Det samme har de gjort i skiskytterløypene i flere dager.

Alle så hvordan det gikk for de norske skiskytterjentene fredag kveld. De var sjanseløse til å holde samme fart som konkurrenter de normalt slår lett i løypa.

Saltinga har rett og slett skapt et føre de norske smørerne har løst dårligere enn sine kollegaer fra andre nasjoner. Fra mange andre nasjoner, til og med.

Les videre under bildet.

ski

Det yret av nordmenn i skitesteområdet etter lørdagens smørefiasko. Søndag får vi svaret på om gåten ble løst.

Leter i blinde

To dager på rad har Norge rett og slett blant de dårligste i klassen.

– Men det blir for dumt å skylde på saltingen. Det er ikke et føre vi ikke skal klare. Vi har nok kapasitet og nok ressurser. Jeg vet skiskytterne har slitt i løypene der nede, og nå sliter vi her oppe. Det er ikke hyggelig, men det er da vi må samles og jobbe sammen for å få et godt resultat, sier smøresjef Nystad.

Problemet er at Norge kanskje ikke besitter kunnskap om hva som er løsningen

– Det er helt sikkert et eller annet vi ikke har oppdaget. Og det er ekstra frustrerende når man vet hvor mye tid og ressurser som er investert i det, at man ikke finner den siste brikken i det store puslespillet, sier Nystad.

Og fortsetter:

– Det er sikkert en stein vi ikke har snudd, og det er ikke av mangel på nysgjerrighet. Teamet som jobber med festet tester utrolig mange kombinasjoner, teamet som jobber med struktur tester veldig mange kombinasjoner, og de som tester glid gjør det samme. Men selv om vi er nysgjerrige, så lykkes vi ikke.

Svenskene har løst gåten

Litt av utfordringen er at det relevante tidsrommet for å teste ski er kort. Når sola flytter seg, endres føret. Det var derfor det var så viktig å komme raskt i gang med testing og retesting etter lørdagens løp.

Skal de norske smørerne ha løst gåten foran søndagens herrestafett, må de derfor finne løsningen i resultatene fra testene de når har gjort.

Mislykkes de, kan det bli en pinlig affære for Petter Northug og co.

For mens Norge sliter, smiler Sverige hele veien til Fort Knox. For svenskene finnes ingen saltforbandelse.

De har funnet gull.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «vvvv» i nytt vindu

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal