Den ungarske svømmeren Daniel Gyurta vant gull under OL i London. Under Idrettsgallaen var han tilstede og kunne overrekke en kunstkopi av gullmedaljen til Alexander Dale Oens bror Robin.

Familien fikk gullmedalje for å hedre Dale Oen

Her hedrer han Alexander Dale Oen

Den ungarske OL-vinneren Daniel Gyurtas var til stede på Idrettsgallaen lørdag kveld for å hedre sin venn Alexander Dale Oen som gikk bort i sommer.

Norges store svømmehåp, 26 år gamle Alexander Dale Oen, døde brått under en treningssamling i USA i april i fjor. I kveld ble han hedret av et samlet Idretts-Norge.

Men ikke bare nordmenn ønsket å vise hvor stor betydning Oen har hatt, til stede på Idrettsgallaen var også den ungarske svømmeren Daniel Gyurtas. Gyurta tok OL-gull på 200 meter bryst i London i sommer, og var på Hamar for å hedre sin avdøde venn. Han hadde skrevet en tale om Alexander på norsk.

– Alexander var et fantastisk menneske, sa Gyuerta, på norsk.

Opprinnelig ville ungareren gi en kopi av sin egen gullmedalje Dale Oens familie, men fordi OL-reglene forbyr at man lager kopier av medaljer, ga han dem i stedet en kunstmedalje laget spesielt for anledningen.

– Jeg er overbevist om at Alex ville vunnet gull under OL så denne (kunstmedaljen, journ, anm.) representerer resultatet av det han ikke kunne nå på grunn av det tragiske dødsfallet, sa Gyuerta.

Publikum i Hamar OL Amfi reiste seg og ga en lang, stående applaus etter markeringen for å hedre den avdøde svømmekongen.

Slik ble Alexander Dale Oen minnet på Idrettsgallaen:

Svømmer Alexander Dale Oen gikk tragisk bort i 2012. Her ser vi et tilbakeblikk på Dale Oens karriere i og utenfor vannet.

Et blikk på en stor person og idrettsutøver

Robin Dale Oen og Daniel Guyrtas - Robin Dale Oen fikk en kunstmedalje fra svømmeren Daniel Gyurtas under en sterk markering på Idrettsgallaen.NRK

Robin Dale Oen fikk en kunstmedalje fra svømmeren Daniel Gyurtas under en sterk markering på Idrettsgallaen.

Foto: NRK
– Verden raste sammen

Både Alexander Dale Oens foreldre og hans bror Robin var til stede under markeringen.

– Da Alexander døde, raste verden rundt oss, sa Robin Dale Oen. Vi er her for å hedre bror.

– Det er en utrolig fin gest av Idretts-Norge og resten av Norge å hedre Alex på denne måten.

Robin Dale Oen snakket også om «The Dale Oen Experience», den ideelle organisasjonen han startet etter Alexanders bortgang. Organisasjonen, som de to brødrene planla sammen og etter planen skulle starte etter sommer-OL, arrangerer turer og ekspedisjoner for vanskeligstilt barn og ungdom. Gjennom storslåtte naturopplevelser og mestring ønsker de å hjelpe ungdommen til å få bedre liv.

– Vi vil skape livskvalitet og mestringsfølelse blant ungdom. Jeg er stolt over det vi har fått til, og vårt mål er å bli en seriøs aktør i samfunnet, sa Dale Oen.

Se minneprogrammet «Alexander Dale Oen – mannen fra Øygarden» her:

Alexander Dale Oen gikk bort den 30. april, bare 26 år gammel. 
Han rakk likevel å bli en av Norges største idrettsutøvere gjennom tidene, med OL-sølv og VM-gull i svømming, verdensidretten Norge aldri tidligere har hevdet seg i. Vi minnes livet og karrieren til en som berørte en hel nasjon, så vel som idrettsmann som menneske. Programmet er ved Håvard Bergheim, Andreas Stabrun Smith og Jan Petter Saltvedt.

Alexander Dale Oen – mannen fra Øygarden

Siste nytt

 • Neil Warnock - Foto: GLYN KIRK / Afp
  Foto: GLYN KIRK / Afp

  Warnock overtar Palace

  Crystal Palace har ansatt Neil Warnock (65) som manager. Han blir dermed sjef for Brede Hangeland, melder NTB.

  Palace mistet Tony Pulis like før sesongen etter uenighet med ledelsen i klubben. Laget har tapt sine to første seriekamper denne sesongen.

  Warnock har vært uten jobb siden 1. april i fjor. Da sluttet han i Leeds. Han har vært manager i en rekke klubber, deriblant også Crystal Palace fra 2007 til 2010.

 • Edvald Boasson Hagen - Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters
  Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

  TV2: Boasson Hagen til MTN-Qhubeka

  TV2 melder på sine sider at Edvald Boasson Hagens nye klubb blir MTN-Qhubeka.

  27-åringen fra Rudsbygd skal ha skrevet under en toårskontrakt med det sørafrikanske laget. MTN-Qhubeka er ikke et World Tour-lag. Laget befinner seg i den nest øverste divisjonen, og er derfor avhengig av wild card-plasser for å være med i de største etapperittene som Tour de France, Giro d'Italia og Vueltaen.

  Edvald Boasson Hagen har kalt inn til pressekonferanse klokken 17.00 onsdag for å snakke om hvilket lag han skal sykle for videre.

 • Gull til Daniel Jensen i mixed-stup i Ungdoms-OL i Nanjing

  Nytt norsk gull i Ungdoms-OL

  Daniel Jensen fra Horten tok onsdag gull i Ungdoms-OL i internasjonal mixed stup sammen med Alejandra Orozco Loza fra Mexico. Dette er Norges andre gull i lekene i Kina. Tirsdag tok 17 år gamle Grace Bullen gull i bryting.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM Hestesport, dressur Grand Prix spesial
VM hestesport
VM hestesport: Dressur Grand Prix spesial
VM hestesport: Dressur Grand Prix spesial
4-4-2 Norge - De forente arabiske emirater