Hopp til innhold

Her blir Andreas (19) tilbudt penger for å tape

Aggressive kampfiksere har de siste månedene kontaktet flere unge tennisspillere i Danmark. Eksperter forventer at kampfiksing i Skandinavia vil øke kraftig.

Andreas

Tennis-spiller Andreas Moltke-Leth forteller at han ble tilbudt penger for å fikse en tenniskamp.

– Det første ordet jeg hørte var «jeg er en kampfikser». Han lurte på om jeg kunne ha bruk for 5000 Euro. Det ville være enkle penger, forteller Andreas Moltke-Leth i en dokumentar som DR ha laget.

19-åringen skulle kort tid senere spille en internasjonal tennisturnering i Polen. Han ante raskt at han nå fikk et veldig spesielt tilbud, og valgte å fortsette samtalen mens han sørget for at det ble gjort opptak av den.

Den konkrete henvendelsen gikk på at han skulle få 5000 Euro for å tape det første settet i sin neste turnering 6-0. Han skulle også få møte en agent når han kom til Polen.

– Spiller dere på meg? spør han i klippet.

– Vi har noen samarbeidspartnere som vil spille mot deg, ja, bekrefter stemmen i den andre enden.

19-åringen opplevde det hele som skremmende, og valgte å melde avbud til turneringen.

30-40 tilfeller

Moltke-Leth er imidlertid ikke den eneste som har fått tilbud. I dokumentaren forteller 17 år gamle Benjamin Hannestad en tilsvarende historie i forbindelse med en turnering han spilte hjemme i København i fjor sommer.

– Vi vil tilby 4000 Euro for å tape ett sett. Du kan vinne kampen, men skal tape dette settet, skrev en person som signerte med «Maxim» da han kontaktet 17-åringen via Facebook.

Arrangørene av den samme turneringen i København opplevde at flere spillere ble kontaktet. Turneringsansvarlig Asger Hess-Olesen mener 30-40 spillere fra flere nasjoner opplevde det samme i løpet av turneringen.

Det overrasker ikke Alex Inglot i selskapet Sportsradar.

– Nå er det Skandinavias tur. Det er et nytt marked, og ryktet er bra, så da ser kampfikserne muligheter.

– De ser store muligheter til å være med på festen, sier han.

I Norge har tennisen fortsatt ikke fått kjennskap til dette på nært hold, men kampfikssingssaken i fotball er i siste fase av rettsforhandlingene i disse dager.

Ufattelig vanskelig

Norges beste tennisspiller på kvinnesiden, Ulrikke Eikeri (22), sier hun aldri er blitt kontaktet av kampfiksere. Det nærmeste hun har kommet problemstillingen, er at hun har mottatt informasjon om hvordan man skal håndtere denne typen henvendelser fra arrangørene av WTA-turneringer.

Generalsekretær Phil Atkinson i Norges tennisforbund legger ikke skjul på at det er vanskelig å gardere seg mot slikt.

– Det er en ufattelig vanskelig oppgave å løse for det internasjonale tennisforbundet. I Norge kan vi informere spillerne når vi arrangerer turneringer, men det er ikke noen lett sak, sier han.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Norge avslutter EM-kvaliken i Bergen – første gang på fem år

    Norges fotballkvinner møter Nederland i den siste kvalifiseringskampen til fotball-EM. Det oppgjøret skal spilles på Brann stadion i Bergen.

    Det opplyser Norges Fotballforbund på sine nettsider. Kampen spilles 16. juli.

    – Jeg var selv til stede i Bergen i forbindelse med Champions League-kamp og fikk oppleve hvor stort engasjement og fotballinteresse det er i byen. Vi gleder oss til å komme dit og oppleve den fantastiske støtten selv. Dette kan bli en helt avgjørende kamp i en åpen gruppe, og derfor er det viktig at publikum hjelper oss ekstra på veien, sier landslagssjef Gemma Grainger.

    Sist de norske fotballkvinnene spilt landskamp i Bergen, var helt tilbake i 2019. Da slo de England 2-1 foran 10.830 tilskuere. (NTB)

    Norges landslag kvinner
    Foto: NTB
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    PST-representanten skal fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Det er ikke unikt at PST er med den norske delegasjonen til lekene.

    Nå er lekene tilbake i Europa for første gang på ti år (Sotsji 2014), og det blir det første åpne OL siden 2018.

    – Det betyr at det er flere mulige kontaktpunkter mellom konkurransene og publikum. Det betyr at det må være en litt annen type sikkerhet enn vi har sett før. Det vil minne mer om London. Det gikk jo også bra, sier Øvrebø.

    I franske medier har sikkerhet og risiko for terror vært synlig i nyhetsbildet.

    Øvrebø
    Foto: NTB
  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

    Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

    Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

    FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

    Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

    FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

    Haaland
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal