Hopp til innhold

Sølv til Ingebrigtsen i dramatisk EM-finale

ZÜRICH/OSLO (NRK.no): Henrik Ingebrigtsen løp seg til blods da han tok Norges eneste EM-medalje.

Blodig løp

Se de dramatiske fallene som preget finalen på 1500 meter her.

Sko

Slik så skoen til Henrik Ingebrigtsen ut etter 1500 meteren.

– Nå er jeg litt redd for å ta av skoen, kanskje jeg må amputere hele tåa, neida, spøkte Henrik Ingebrigtsen da han viste fram en blodig sko i et intervju med NRK etter finalen på 1500 meter.

Henrik Ingebrigtsen hadde akkurat løpt inn til EM-sølv på 1500 meter, bak franske Mahiedine Mekhissi-Benabbad i en dramatisk 1500 meter-finale der hele tre mann gikk i bakken.

– Det var to fall rett foran meg, så det kunne ha blitt mye verre. Jeg var ikke langt nok framme da toget gikk. Med 600 meter igjen var det en som falt rett foran meg, sa Ingebrigtsen, og var litt oppgitt over det som skjedde.

Kjente seg bra

Luka fram til Benbbad ble for stor, og Ingebrigtsen hadde ingen muligheter til å hente ham inn igjen. Dermed måtte han si seg fornøyd med sølvet, og selv om mange i Norge forventet gull, hadde Ingebrigtsen på forhånd sagt at han ville være fornøyd med medalje.

En liten del av Sandnes-mannen tenkte allikevel på muligheten som glapp.

– Jeg kjente meg bra. Det så kanskje ikke sånn ut, men jeg hadde full kontroll på han ved siden av meg, jeg ga aldri helt maks, sa han, og fortalte at han til tross for gullambisjonene var fornøyd med sølvet.

– Det var bra med sølv i dag, men prosentvis kan du si at jeg er 73 prosent fornøyd. De resterende mistet jeg da jeg ikke var langt nok framme med 400 meter igjen, sa Ingebrigtsen, før han fikk se noe av dramatikken på TV.

– Oi, det var så nærme ja, fy f... sa Ingebrigtsen i NRK-intervjuet da han fikk se fallene på TV.

Far var fornøyd

Også trener og far Gjert Ingebrigtsen var fornøyd med utfallet av 1500 meteren.

– Sånn som situasjonen ble, med så mye klabb og babb, så vet jeg at Henrik er fornøyd, sa Ingebrigtsen og var svært fornøyd med at sønnen viste styrke tempomessig.

– Når farten blir så lav som den blir, så skulle man tro at en del av de 800 meter-løperne skulle ta han, men de tar han ikke. Han er langt ifra den raskeste i feltet, men de tar han ikke igjen, selv om de har fordel av ryggen hans. Det er veldig sterkt, sa faren og la til at han trodde sønnens siste 300 meter må ha gått veldig fort.

Fransk seier

Gullet var en herlig revansje for franske Mahiedine Mekhissi-Benabbad som mistet seieren etter å ha revet av seg skjorta før målgang på 3000 meter hinder.

– Jeg ville vise at jeg kunne vinne gull etter det som skjedde. Jeg visste at jeg kom til å vinne, sa han til NRK etter seieren.

Benabbad rykket kraftig en runde før mål, og da ble Ingebrigtsen hindret midt i feltet av flere fall. Det var generelt mye knuffing i feltet, og tre mann gikk i bakken underveis.

– Det var han jeg så på som den sterkeste, og jeg snakket med Sindre Buraas i går, og han sa at Mekhissi blir den sterkeste, fortalte Ingebrigtsen.

Henrik Ingebrigtsen tok tapet med fatning og var raskt framme for å gratulere gullvinneren. Han løp også en æresrunde med flagget etter å ha tatt Norges eneste medalje i EM.

Benabbad er forøvrig en ganske kontroversiell type, som har dyttet maskoter og slåss med lagkamerater, uten at han lar seg påvirke nevneverdig av at folk reagerer på oppførselen hans.

– De folkene skjønner ikke sport. De sitter bare og spiser chips. Men sånn er det. Alle kan ikke like alle. Jeg kan ikke tenke på det, sa han til NRK.

Intervju med Henrik Ingebrigtsen etter å ha løpt finalen i 1500 meter i friidretts-EM.

Se hele intervjuet med Henrik Ingebrigtsen her.

Gikk for gull

– Jeg går for gull, uttalte Henrik Ingebrigtsen i forkant av løpet. En sterk kontrast til mange av de andre norske utøverne som har reist til EM for å lære.

Karrieren til Henrik Ingebrigtsen har vært en stor opptur siden han tok EM-gull for to år siden. Denne sesongen har han løpt fortere enn noen gang tidligere, og for rundt en måned siden senket han sin egen norske rekord med over to sekunder, og løp inn på 3.31,46.

Det er den raskeste tiden av alle i Europa i år. I mesterskapsfinalene går det stort sett ikke så fort, og da Ingebrigtsen løp inn til EM-gull i Helsinki var det på tiden 3.46,20.

Familie utenom det vanlige

I semifinalen i Zürich gikk det fortere. Et kontrollert løp endte med seier på tiden 3.39,32.

– Det kostet meg ikke en kalori, det synes jeg er betryggende, sa Ingebrigtsen etter løpet, og uttalte også at han ikke ble skremt av det konkurrentene viste.

Familien Ingebrigtsen har gått sine egne veier, og er ikke redd for å gjøre ting litt annerledes. I et lengre intervju med NRK, fortalte de åpent at det nok har gitt dem noen fiender på veien.

Ingebrigtsen

Se innspurten av 1500 meteren her som endte med sølv til Henrik Ingebrigtsen her.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal