Hopp til innhold

Helleland: – Dette er ikke godt nok av idretten

Tom Tvedt og flere andre norske idrettstopper var fredag inne «på teppet» hos kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Hun var ikke tilfreds og vil ha nye møter.

Tvedt

Linda Hofstad Helleland

IKKE FORNØYD: Linda Cathrine Hofstad Helleland.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg fikk ikke tilfredsstillende svar på hvilke nye initiativ norsk idrett vil ta for å bedre åpenhet og sikre tilstrekkelig innsyn, sier Helleland til NRK.

Det er kulturministerens dom etter dagens møte med idrettspresident Tom Tvedt, som skulle redegjøre for idrettsforbundets åpenhetspraksis.

VG har de siste ukene forsøkt å få innsyn hos flere særforbund, men detaljene i blant annet reiseregninger er ikke blitt frigitt.

Fredag skulle Tvedt blant annet forklare hvorfor idretten mener det er feil å vise frem reiseregniner.

Vil diskutere tiltak

– Jeg har innkalt til nytt møte i neste uke hvor jeg forventer at Norges Idrettsforbund kommer med konkrete tiltak om mer åpenhet i idretten. Jeg understreker at dette gjelder sentralledet i Norges Idrettsforbund, ikke særforbund, lokale idrettslag og kretser, sier Helleland.

– For at norsk idrett skal ha full tillit i befolkningen og for at vi skal forsvare at vi bruker hundrevis av offentlige millioner kroner, må alle de som driver dugnad vite at de blir brukt på aktiviteter til ungdom og barna våre. Da er full åpenhet nødvendig for å sikre den legitimiteten, sier kulturministeren.

Idrettsforbundet får 87 prosent av inntektene sine fra det offentlige, men siden man ikke er underlagt offentlighetsloven, er innsynsmulighetene svært begrenset.

Frigir ikke detaljer

Når idrettspresident Tvedt møter pressen etter møtet, gjentar han flere ganger at det har vært et «godt møte» og at idrettstoppene ser frem til nye møter med kulturministeren.

På NRKs spørsmål om Tvedt nå vil legge frem bilag og konkrete regninger – i motsetning til fotballforbundets sekkeposter – svarer idrettspresidenten:

– Her må jeg være helt ærlig og si at det er sekkeposter. Det er cirka 200 sider med dokumenter som dere alle kan ta med dere og lese. Så tar vi videre spørsmål når vi møtes neste gang, sier Tvedt.

Så deler presidenten ut utskrift av NIFs og særforbundenes redegjørelse av åpenhet i idretten, som ble publisert for to uker siden etter forespørsel fra VG.

I bunken ligger også NIFs rapport om bruk av spillemidler i 2014. Den ble bestilt av Kulturdepartementet og publisert i fjor.

– Kulturministeren var klar og tydelig, som hun alltid er. Det er klart det uroer oss at vi har en utfordring med å nå fram til folk og til pressen, og det er viktig for oss med tillit. Derfor har jeg tatt med dette her, og håper alle lese disse dokumentene. Vi er ikke enige i denne beskrivelsen av åpenhet. Så skal vi jobbe videre med å bli oppfattet og opplevd den tilliten det er å være en frivillig organisasjon.

Tvedt står på at idrettsforbundet er en åpen organisasjon, og han påpeker at disse dokumentene ligger tilgjengelig på deres nettsider.

– Hvis dere leser dette, ser dere at på side seks ligger mine reiser og generalsekretærens reiser. Men dette var et godt og konstruktivt møte, og vi skal nå tilbake til idrettsdemokratiet, som vi er innsatt av, og så skal vi svare.

Idretten

MØTTE KULTURMINISTEREN: Her er idrettspresident Tom Tvedt (t.h.) på vei inn til møtet med kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helland. Fotballpresident Terje Svendsen til venstre og visepresident Kristin Kloster Aasen i midten.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal