Hopp til innhold

Har hemmeligheter for hverandre

SOTSJI (NRK.no): Fire norske jenter går for gull i lørdagens 15-kilometer. Taktikken for å slå lagvenninnene holder de for seg selv.

Therese Johaug og Marit Bjørgen

Therese Johaug og Marit Bjørgen er de to største favorittene i lørdagens OL-åpning.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Heidi Weng

Heidi Weng er en av fire norske løpere på det norske laget på 15 kilometer med skibytte. Hun håper å kjempe om medalje.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

– De kjenner hverandres styrker og svakheter. Men de avslører nok ikke for hverandre hvor de planlegger å sette inn støtet. Når det drar seg til mot OL-medalje gjør alle det de mener er best med tanke på egne muligheter for å vinne, sier landslagstrener Egil Kristiansen til NRK.no.

Lørdag mønstrer han et knallsterkt lag på åpningsdistansen i OL, 15 kilometer fellesstart med skibytte.

Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira la beslag på de fire første plassene på samme distanse i fjorårets VM, og kan fort gjøre det samme igjen.

De er hverandres hardeste konkurrenter, og det lar treneren dem få lov til å være.

Og i den grad det er mulig å holde kortene tett til brystet, gjør de det.

Holder det noe hemmelig

Kristin Størmer Steira

Kristin Størmer Steira har vist mange ganger at hun behersker både klassisk stil og skøyting - og ikke minst kombinasjonen av de to stilartene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Noe prøver jeg å holde hemmelig. Vi har ikke snakket om det, sier Marit Bjørgen.

– Vi snakker ikke noe om det, men vi kjenner hverandre godt, så det blir ikke de store overraskelsene, sier Kristin Størmer Steira.

– Jeg sier ikke til deg hva taktikken er, for da sier du det til de andre jentene, sier Heidi Weng.

Dermed lyder det ikke helt troverdig når Therese Johaug sier:

– Vi prater ganske åpent om det, egentlig!

Stoler på spurten

Så spørs det om Johaug har et poeng likevel. For litt letter jentene på sløret.

– Jeg må bruke min styrke, og det er kanskje slutten av et løp. Jeg vet jeg har en god spurt sammenlignet med de andre. Så må vi føle oss fram. Føler jeg meg ganske bra, kan det hende det skjer noe tidligere, sier Marit Bjørgen.

– Tør du å vente til en spurt?

– Ja, jeg kan tørre å gjøre det. Det kommer litt an på hvem man går sammen med. Man kjenner hverandres styrker. Ser jeg at jeg har min styrke mot slutten sammenlignet med dem jeg går sammen med, kan det hende jeg venter til spurten.

Den taktikken kan verken Johaug eller Steira velge hvis de ligger sammen med Bjørgen. De har ikke noe valg, de må kvitte seg med dronninga underveis.

Kjenner Bjørgens svakhet

Til gjengjeld vet de godt hva som er Bjørgens svake punkt.

– Marit har en liten svakhet ut fra skibytte. Hun trenger litt tid på å gå seg inn i skøyting. Men hun har blitt bedre, sier Therese Johaug.

Heidi Wengs plan er å holde seg i tetgruppa.

– Skjer det et rykk, er det storfavoritter der foran. Og blir det luke, har du ikke sjanse til å ta dem igjen. Man må følge med absolutt hele veien, påpeker hun.

Utgangspunktet for OL-åpninga oppsummer Therese Johaug slik:

– Jeg ser at mulighetene er der. Men Marit må regne med at hun er den største favoritten.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal