Hopp til innhold

To til fra Burundis OL-tropp er forsvunnet

TROMSØ (NRK.no): OL-arrangøren tror at to lagledere og fem spillere nå kan ha forlatt Tromsø.

Burundiske sjakkspillere har forsvunnet

HUSET STÅR TOMT: De burundiske sjakkspillerne som har forduftet, har flyttet fra huset de har leid i Tromsø, ifølge turneringsdirektør Morten Sand (innfelt).

Foto: GEORGIOS SOULEIDIS / Chess24.com

Sjakk-OLs mediesjef Morgan Lillegård bekrefter overfor NRK.no at også to lagledere fra Burundi nå er forsvunnet fra mesterskapet.

De føyer seg inn i rekken av fem Burundi-spillere som allerede er som sunket i jorden.

Saken om forsvinningen til de totalt sju medlemmene av Burundis sjakk-OL-tropp ligger nå hos politiet.

– Politiet er informert om hendelsen, men den er ikke anmeldt, sier Lillegård til NRK.no.

Lørdag kveld oppsøkte sjakk-OL-arrangørene i Tromsø de savnede, burundiske landslagsspillernes leiehus. Huset var fraflyttet.

Burundisk sjakkspiller forsvunnet

SOM SUNKET I JORDEN: Claudia Kampimbare er en av spillerne fra det burundiske kvinnelandslaget som har forsvunnet.

Foto: Georgios Souleidis / Chess24.com

– Det burundiske damelaget har bodd i et hus i sentrum av Tromsø. Flere av nasjonene som deltar i turneringen har bodd i privathus på grunn av mangelen på hotellrom.

– Vi har snakket med eieren av huset, og lørdag var huset fraflyttet, fortalte assisterende turneringsdirektør for sjakk-OL, Morten Sand, da han besøkte NRKs sjakkstudio søndag ettermiddag.

Dermed tyder mye på at damelaget til Burundi, som har vært savnet siden onsdag, har forlatt Tromsø.

Også den burundiske lagkapteinen spekulerer i at de fem sjakkjentene kan være på vei mot Oslo.

– Vi tror kanskje at spillerne har reist til Oslo, men vi vet ikke, sier Deudone Muheto, burundisk lagkaptein, til NRK.

Gjør ikke noe ulovlig

Sand forteller at OL-arrangørene har informert politiet i Tromsø om saken, og at kvinnelandslaget, bestående av fem kvinner fra Burundi, er trukket fra turneringen.

Det burundiske kvinnelandslaget deltok i onsdagens landskamper, men har siden ikke møtt opp til spill i turneringen. Både fredagens og lørdagens parti gikk uten laget fra Burundi.

I tillegg er en spiller på det burundiske laget i den åpne klassen også forsvunnet. Dette laget får fortsette i turneringen med én spiller mindre.

– Alle jentene er over 20 år, og er i Norge på Schengen-visum. De har altså oppholdstillatelse og gjør sånt sett ikke noe ulovlig ved å forlate Tromsø - om det er det de har gjort, sier Sand.

Et Schengen-visum gir muligheten til å reise nokså fritt rundt i de europeiske medlemslandene (27 land er med i Schengen) uten å fremvise pass.

Har skjedd før

Burundi er et lite land i Øst-Afrika. Landet grenser til Rwanda i nord, Tanzania i øst og Kongo i vest. Burundi er blant verdens fattigste land.

Turneringsdirektøren forteller at det ikke er første gang han hører om personer fra vanskeligstilte land som velger å «gå under jorden» når de kommer til Europa.

– Det var flere personer som plutselig forsvant under et ungdoms-VM i sjakk i Hellas for noen år siden. De ble funnet i Italia tre dager senere. Jeg vet også at Norway Cup har hatt lignende problemstillinger, sier Sand.

Sjakk-OL i Tromsø håper nå politiet gjør sitt for å finne jentene. De som arrangør anser seg ferdig med saken.

– Vi har meldt fra til politiet, og der stopper arrangørens befatning av dette. Det hadde likevel vært godt å vite hvor de er – så vi slipper å bekymre oss. Fra et menneskelig perspektiv blir man jo bekymret, forteller Sand.

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal