Utklasset Ungarn - klare for EM-finale!

BEOGRAD (NRK.no) De norske håndballjentene er klare for sin femte strake EM-finale etter å ha valset over Ungarn i semifinalen.

Håndballjentene jubler for finaleplass

Her feirer håndballjentene nok en finaleplass. Fra venstre: Heidi Løke, Linn Gossé, Kristine Lunde-Borgersen, Silje Solberg, Katrine Lunde og Linn-Kristin Riegelruth Koren.

Norge – Ungarn 30-19

– Vi klarte å sette forsvaret og målvaktsspillet. Etter hvert fikk vi flyt fremover også. Vi vokste gjennom kampen, mens Ungarn falt sammen mot slutten, analyserer landslagssjef Thorir Hergeirsson til NRK like etter kampen.

Riegelruth-Koren og Malm Frafjord jubler for finaleplass

Marit Malm Frafjord og Linn-Kristin Riegelruth Koren kastet seg om halsen på hverandre da sluttsignalet lød.

De ungarske kreftene holdt i 20 minutter - deretter ble lørdagens EM-semifinale en eneste stor fest sett med norske øyne.

De norske jentene ledet 16-11 til pause, og derfra så de seg aldri tilbake. Andre omgang ble vunnet 14-8, som fastsatte sluttresultatet til 30-19.

Og bare så det er sagt: En ellevemålsseier i en EM-semifinale er kalassifre.

– Dette var veldig godt. Vi skulle ta kontroll på kampen, og det klarte vi, sier Heidi Løke til TV2 etter kampen.

Edin la grunnlaget

Ungarn åpnet kampen sterkt, og ledet 9-7 etter 17 minutters spill. Men så begynte det norske showet.

Anført av Anja Edin og gode Katrine Lunde i målet snudde Norge kampen, og håndballjentene gikk til pause med 16-11, og ting virket lovende.

Edin scoret blant annet et av mesterskapets lekreste mål, da hun - med ryggen mot mål - sendte avgårde et underarmsskudd som snek seg inn i keepers venstre hjørne.

Hergeirsson mot Ungarn

Thorir Hergeirsson kunne konstatere at taktikken fungerte optimalt, og at Ungarn ble flere hakk for små mot seierssultne norske jenter.

– Det var bare å prøve, tenkte jeg. Jeg hadde fått frikast uansett, så jeg kunne like gjerne prøve, sier Edin til TV2 om det flotte målet.

Andre omgang startet, som den første, med friskt ungarsk spill. Ungarerne spilte beintøft i forsvar, og både Linn Gossé og Heidi Løke fikk kjenne styrken til de ungarske forsvarsspillerne på kroppen.

Kontring etter kontring

Men likevel fortsatte Norge å score mange mål.

For når det norske forsvaret stoppet ungarerne, var Anja Edin lynraskt fremme på kontringene, og økte den norske ledelsen til 19-14 og 20-14 midtveis i andre omgang.

Et perfekt bilde på kampen kom etter 50 minutters spill, da Linn-Kristin Riegelruth Koren satte inn en herlig flyger fra høyrekanten, og Norge gikk opp til 27-16.

Hergeirsson er fra seg av beundring for jentene sine.

– Vi har spilt tre mesterskap på 12 måneder, og for å levere hver gang må du ha noen kvaliteter i deg. Du må ha arbeidsmoral og vilje i deg, og det har denne gjengen her. Du ser på jentene at de trives med dette, sier Hergeirsson.

De norske håndballjentene, som fra før er regjerende OL-, VM- og EM-mestere, er klare for deres femte strake EM-finale.

Bryr seg ikke om finalemotstanderen

Finalen spilles søndag kl 17.00. Motstanderen blir enten Montenegro eller Serbia.

– Jeg er likegyldig til hvem som blir finalemotstander. Begge lag spiller ganske likt, det er samme kulturen og samme type håndball. Vi tar den vi for, sier Hergeirsson, og legger til:

– Jeg vet at jentene gleder seg enormt til finalen i morgen, sier Hergeirsson.

Katrine Lunde

Katrine Lunde stod en god kamp i det norske målet. Hun endte med en redningsprosent på 43.