Hopp til innhold

- Vi klarte å bryte isen. Da knakk Frankrike

Frankrike skulle vært laget som ga Norge skikkelig motstand i VM. Slik ble det aldri.

Norge håndball brasil frankrike

BEST I VERDEN! De norske jentene kastet seg inn i en spontan mølje-jubel etter å ha sikret sitt andre VM-gull. Nå er Norge regjernede OL-mester, europamester og verdensmester.

Foto: PAULO WHITAKER / Reuters

Kampfakta: Norge - Frakrike 32-24

De norske håndballjentene storspilte gjennom hele kampen og vant til slutt 32-24.

Frankrike er et lag som alltid kommer tilbake. De er veldig like Norge i lagmoral. De var veldig nære, men vi klarte å bryte isen. Da knakk Frankrike, sa en strålende fornøyd trener Thorir Hergeirsson til TV2 minutter etter kampslutt.

Keeper Katrine Lunde-Haraldsen har vunnet både EM- og OL-gull tidligere. Med VM-gull er samlingen komplett for damen som NRKs håndballekspert Øystein Havang mener er verdens beste keeper for øyeblikket.

Keeperen selv mener også dette VM-gullet henger skyhøyt.

– Dette er det største jeg har opplevd. Det er en helt spesiell følelse, sier hun til TV2.

Strålende 1. omgang

Camilla Herrem

JAAA! Camilla Herrem jubler etter et av Norges 32 mål i VM-finalen mot Frankrike.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Grunnlaget for VM-gullet kom etter en strålende første omgang der spesielt det offensive fungerte tilnærmet optimalt.

Lagene fulgte hverandre de første ti minuttene, men deretter rykktet Norge fra. De franske jentene, som har sluppet inn relativt få mål så langt i VM, klarte ikke å stoppe de norske jentene anført av bakspillerne Linn Jørum Sulland og Kristine Lunde-Borgersen.

Norge scorte hele 19 ganger i løpet av de første 30 minuttene, og Norge ledet med seks mål til pause.

Sulland endte som Norges toppscorer i mesterskapet med 51 mål. Bare Brasils Alexandra Nascimento scoret mer i mesterskapet.

I andre omgang klarte aldri de franske jentene å følge Norge, som til slutt vant relativt komfortabelt.

– Før VM syntes jeg det ville vært gledelig om dette laget hadde tatt medalje. Men de har vokst gjennom mesterskapet, sier NRKs håndballekspert Øystein Havang.

– Dette er en av de mest overraskende gullene vi har tatt. Det er bare pressen og de såkalte ekspertene som har fokusert på spillerne som ikke var med. Thorir har konsentrert seg om spillerne som har vært med, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kristine Lunde-Borgersen

Kristine Lunde-Borgersen og de andre norske bakspillerne imponerte stort mot Frankrike i VM-finalen.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Tøft håndballår

Norge vant håndball-EM etter seier over Sverige i finalen for et år siden. Etter dette har det vært et svært variabelt år for det norske landslaget.

Kaptein Gro Hammerseng har ikke vært med siden EM-finalen ettersom hun er gravid, og flere andre nøkkelspillere har slitt med skader.

Gjennom våren og sommeren har dermed landslagssjef Thorir Hergeirsson vært nødt til å finne nye spillere og gi disse tillitt.

Men tidlig i sesongen ga ikke dette særlig mye resultater.

Norge tapte seks av årets første ni kamper. Fire av taptene var mot Frankrike, og det siste kom så sent som 21. september. Dermed har ikke Norge vært klare gullfavoritten som de har vært i mange av mesterskapene de siste årene.

Men de norske ungjentene har imponert gjennom mesterskapet. Etter tapet mot Tyskland i åpningskampen har Norge spilt bare bedre og bedre, og VMs kanskje beste omgang var den første mot Frankrike i finalen

Frankrike – Norge 24-32 (13-19)

4000 tilskuere

Frankrike: Amandine Leynaud, Cléopatre Darleux – Amélie Goudjo, Blandine Dancette, Nina Kamto Njitam 3, Camille Ayglon 1, Angeliqué Spincer 4, Claudine Mendy 4, Paule Baudouin 2, Marie-Paule Gnabouyou, Audrey Bruneau 2, Siraba Dembele 3, Audrey Deroin 2, Raphaelle Tervel 1, Marion Limal, Alexandra Lacrabere.

Norge: Katrine Lunde Haraldsen, Kari Aalvik Grimsbø – Mari Molid, Stine Bredal Oftedal, Ida Alstad 1, Heidi Løke 4, Tonje Nøstvold 4, Karoline Dyhre Breivang 2, Kristine Lunde Borgersen 6, Kari Mette Johansen 2, Marit Malm Frafjord, Linn Jørum Sulland 5, Linn-Kristin Riegelhuth Koren 2, Gøril Snorroeggen, Amanda Kurtovic 4, Camilla Herrem 2.

Utvisninger: Frankrike 4 x 2 min., Norge 2 x 2 min.

Dommere: Gubica/Milosevic, Kroatia.

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal