Hopp til innhold

Mener Norge har kvittet seg med et av sine store komplekser

De norske håndballgutta har gang på gang røket ut av mesterskap etter tap i jevne kamper. Nå tror treneren at de er blitt bedre på å håndtere intense sluttsekunder.

Robert Hedin

Robert Hedin mener Norger er blitt betydelig bedre til å avgjøre jevne kamper til sin fordel.

Foto: MURAD SEZER / REUTERS

Håvard Tvedten

Håvard Tvedten depper etter 31-30-tapet som sendte Norge ut av VM i 2009.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Vi har faktisk blitt betydelig bedre i de jevne kampene om du ser på det siste mesterskapet og kampene imellom, sier Robert Hedin til NRK.

Landslagstreneren så noen meget oppløftende tendenser mot Slovenia på mandag.

Håvard Tvedten satte en avgjørende straffe i sluttsekundene da Norge holdt hodet kaldt og red i land ettmålsseier 28-27.

– Viktig å ha god følelse

– Jeg håper at dette er en begynnelse, og vi skal gå riktig vei, sier superveteran Johnny Jensen til NRK.

39-åringen understreker at han ikke er helt overbevist ennå. Det er kanskje ikke så rart, for det å ri i land jevne kamper har vært et stort problem for landslaget de siste sesongene.

Derfor kan det bli helt avgjørende om Norge lærer å ta kontroll i jevne kamper.

– Jeg tror alle kampene framover blir jevne, og da blir det viktig å ha en god følelse med seg, sier Jensen.

Ettmålstap i fleng de siste årene

Norge har i flere år spist kirsebær med de store herrehåndballnasjonene, men foreløpig har man ikke klart å holde helt til finalerundene. Uhyre jevne kamper har gang på gang vippet i Norges disfavør.

Steinar Ege

Steinar Ege fortviler etter 34-35-tapet som sendte Norge ut av EM i 2010. Det var Norges andre ettmålstap på rad.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I fjorårets VM var Norge riktignok sjanseløse til å gå videre fra mellomrunden, etter tap (23-26), Spania (27-32) og Island (29-22). Men i mesterskapene før VM i Sverige var Robert Hedins gutter utrolig nær å gjøre det helt store:

  • EM 2010: Tapte for Kroatia (25-23) i første gruppespill. Røk så på to ettmålstap i mellomspillet mot Danmark (23-24) og Island (34-35). Røk dermed ut av EM.
  • VM 2009: Tapte mot Serbia (26-27) i grunnspillet. I den påfølgende hovedrunden ble det tap mot Polen (30-31). Norge røk dermed ut – Polen gikk videre.

Ikke alle er overbevist

Siden VM i fjor har Norge tapt to og vunnet to av de fire kampene som har blitt avgjort med to mål eller mindre. På mandag viste Hedins menn altså at de kan vinne «neglebitere» også i mesterskap.

Norge lå på det verste under med fem mål i andre omgang, men kjempet seg tilbake. Og da thrilleren skulle avgjøres de siste minuttene, scoret Christoffer Rambo og Håvard Tvedten betimelige mål.

– Vi har vunnet mange av de siste kampene på slutten, og det er viktig, sier Robert Hedin.

Målvakt Ole Erevik, som sikret mandagens seier med flere spektakulære redninger, er likevel ikke klar for å gå med på at Norge har blitt bedre i jevne kamper.

– Jeg tror ikke vi skal dra for mange konklusjoner på om vi har blitt flinkere eller dårligere. Om vi taper med ett mål i neste kamp, kommer pressen til å si at det har skjedd igjen. Det er marginer i håndball, og noen ganger tipper det til vår fordel, andre ganger til motstanderens fordel, sier Erevik til NRK.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal