Hopp til innhold

Venezuelas eneste skiløper: - Ingen av vennene mine har hørt om langrenn

VAL DI FIEMME (NRK.no): Cesar Baena har ikke en gang råd til hotell under ski-VM. Ingen i hjemlandet vet hva langrenn er. Idretten har likevel blitt veien til frihet for den homofile 26-åringen fra Venezuela.

Cesar Baena

Cesar Baena går onsdag sin første distanse i det som blir hans tredje ski-VM. Løperen fra Venezuela har en helt annen idrettshverdag enn de største langrennsstjernene.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

– Jeg ringte og ringte og ringte. Jeg ringte hele Chile rundt for å finne noen som visste hvordan man går på ski, forteller Cesar Baena til NRK.no.

Det var under OL i Torino for syv år siden. Baena så en chilensk skiskytter i aksjon og bestemte seg med det samme. Han skulle selv begynne med denne merkelige idretten, som han aldri hadde sett før.

Fikk hjelp av hæren

Cesar Baena

Cesar Baena forteller at han fikk hjelp av den chilenske hæren for å lære å gå langrenn.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

Den første utfordringen ble å finne noen som kunne lære ham å gå på ski. I hjemlandet fantes det ikke en eneste skiløper, men han visste jo nå at noen drev med sånt i Chile.

Til slutt fikk han napp – hos den chilenske hæren. De ga ham tilbud om lynkurs i langrenn. Baena tenkte at det var kanskje like greit å slippe å lære skyting i tillegg.

I dag går han første distanse i det som blir hans tredje ski-VM. Han deltok også i Oslo-VM for to år siden og i Liberec to år før det.

Blant VMs ukjente

I dagens 10.-kilometer kvalifisering føyer nok Baenas navn seg inn i rekken av løpere du ikke har hørt om før.

Her får utøvere fra nasjoner som Togo, Peru og Venezuela sjansen til å sikre seg en av de siste plassene i lørdagens 15.-kilometer. Baena håper han skal klare det for første gang.

– Jeg hadde så vidt hørt om at noen gikk bortover på ski før den dagen i Torino. Jeg hadde lenge hatt en drøm om å få delta i OL, og skjønte at dette kunne bli min mulighet, siden konkurransen ikke ville være så stor hjemme, sier han og smiler.

Flyttet for å leve fritt

Hjemme i Venezuela finnes det ikke snø, kvalifiserte langrennstrenere eller et skilandslag. Ingen av vennene hans skjønner særlig av idretten han har startet med.

Baena bestemte seg for å flytte. Ikke bare for å finne snø, men også for å leve helt fritt. I Venezuela blir mennesker med hans legning som regel utstøtt.

Han endte til slutt i Sverige. Der fikk han både skitrener og livet han drømte om.

– Jeg elsker Venezuela på mange måter, men jeg elsker også Skandinavia. Her lever jeg som jeg vil. Jeg studerer, trener hardt og har det godt, sier han.

Lite pengestøtte

Cesar Baena

Baena legger alltid Venezuelas flagg på sengen. Det minner ham om drømmen han har om å delta i OL. Hotellrommet deler han med en løper fra Peru, som lar ham bo der gratis under VM.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

Mens Petter Northug og Marit Bjørgen er i Val di Fiemme med sine enorme støtteapparat og sponsoravtaler, er hverdagen ganske annerledes for Baena.

Han har ikke penger til å betale hotell, men får bo på rommet til en skiløper fra Peru, enn så lenge. Den samme kameraten låner også bort smøreren sin, så Baena slipper å gjøre det selv før konkurranse.

Han har dessuten avtale med en finsk sponsor som skaffer ham det mest nødvendige av utstyr.

Flybilletten til VM har idretten i hjemlandet sponset, men der stanser også støtten derfra.

– Det er vanskelig, det med pengene. Jeg fikk olympiastipend fra Venezuela frem til i fjor, men de kuttet det i år. Jeg skjønner egentlig ikke helt hvorfor, for jeg er mye bedre nå enn jeg var da jeg fikk det, sier han.

Følger drømmen

I Sverige lever han fortsatt på det som er igjen av idrettsstipendet. Han får gratis lunsj på skolen og noen ganger middag. Han bor og trener billig, men økonomien gir få rom for utskeielser.

Tanken om å skaffe en jobb har han avfeid. Det blir for mye ved siden av studier, trening og språkkurs. Hele intervjuet foregår på svensk, som han i løpet av to år har lært seg å snakke flytende.

– Jeg må følge drømmen min. Det er å få gå OL for Venezuela. Jeg er så nær, og kan ikke gi meg nå, forklarer Baena.

Presser grensene

For fire år siden var han milevis unna å kvalifisere seg til OL. Der får han ikke være med på nasjonal kvote, slik han får i VM. Under verdensmesterskapet i Holmenkollen gikk han så sakte at han ble tatt igjen av de andre med en hel runde. Da gikk han like greit ut av løypa og heiet de frem fra sidelinjen.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Løperen fra Venezuela gikk ut av sporet for å heie på de som tok han igjen.

Cesar Baena ble tatt igjen med en runde under VM i Holmenkollen. Det stopper ikke drømmen om å delta i OL.

Nå mener han målet om OL er innenfor rekkevidde, og at han har god sjanse til å sanke poengpotten som trengs for å få være med. Han har forbedret tidene sine betydelig på bare ett år.

– Jeg er nok en person som må pushe noen grenser. Jeg liker å gå litt mot strømmen, og å ha store drømmer. Den første drømmen min var å bli astronaut, men jeg gjorde ingenting for å oppfylle den. Da OL ble en litt mindre drøm, måtte jeg bare gjøre alt for å klare det.

– Hva gjør du når du har oppfylt den drømmen? Eller om du aldri når den?

– Da skal jeg hjelpe barn til å være i aktivitet. En drøm er å lære barn i Venezuela hvordan man går på ski. Det er vel en passelig stor drøm, det også.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal