Hopp til innhold

Boasson Hagen: – Oi, er jeg nummer to?!

Edvald Boasson Hagen skjønte ingenting da han fikk beskjed om at han hadde kapret andreplassen i Tour de France-sammendraget etter torsdagens etappe.

Boasson

Edvald Boasson Hagen klarte ikke helt å henge med i spurten inn til Montpellier, men 12.-plassen holder likevel til en foreløpig andreplass i sammendraget.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

CYCLING-FRA-TDF2013-LINE

André Greipel spurtet inn til etappeseier.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp
CYCLING-FRA-TDF2013-FALLS

Mark Cavendish falt, reiste seg, kom tilbake og spurtet inn til fjerdeplass.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Edvald Boasson Hagen klarte bare 12.-plass under dagens massespurt, men det holdt til å sende Sky-hjelperytteren opp på andreplass i sammendraget.

Boasson Hagen visste imidlertid ingenting om plasseringen før noen fra det norske pressekorpset fortalte han det da han var på vei inn i Sky-bussen.

– Oi, er jeg nummer to?! Det var en fin beskjed å få, gliste Boasson Hagen.

Han er kun tre sekunder bak den nye sammenlagtlederen Orica-GreenEDGE-rytteren Daryl Impey.

Likevel var ikke 26-åringen helt fornøyd med etappen og at han havnet så langt bak før spurten gikk.

– Det var en hektisk dag. Jeg kom altfor sent frem. Jeg gjorde som i går og tok hjulet til Cavendish, men han hadde et dårlig tog, så det ble vanskelig å komme seg opp, sier han til NRK.

– Alle ville frem og det ble vanskelig da ingen tok kontroll. Det var mange som kranglet og da ble det sånn, legger han til.

– En stor dag for Sør-Afrika

Boasson Hagen forteller at han ikke trivdes spesielt godt i denne løypa.

– Den var paddeflat. Det er mer fordel for meg når det er hardere løyper, sier han.

Førsteplassen i sammendraget ble altså kapret av Orica-GreenEDGE-rytteren Daryl Impey, som er den første sørafrikaneren i tourens historie til å iføre seg den gule trøya.

Han skjøv lagkameraten Simon Gerrans fra første- til tredjeplass i sammendraget.

Enn så lenge er Impey bare tre fattige sekunder foran Boasson Hagen.

– Det er en drøm som blir oppfylt. Det er en stor dag for meg, og en stor dag for Sør-Afrika, sier en rørt Impey.

Lottos André Greipel var raskest i massespurten, og sikret sin første etappeseier i årets tour.

Cavendish falt – kom tilbake til spurten

Like imponerende var nok innsatsen til Mark Cavendish. Briten falt midtveis i rittet, men reiste seg, hentet inn hovedfeltet og klarte nesten å henge på Greipel i spurten. Det holdt likevel bare til en fjerdeplass for spurtkongen Cavendish.

– Vi fikk beskjed om at Cavendish hadde falt. Jeg så også på drakta hans at han hadde vært i bakken, sier Boasson Hagen.

– Sky satt lenge foran, kjørte dere bevisst?

Vi holdt oss foran på grunn av fare for sidevinden. Men det ble ikke nok vind til at det skapte problemer, svarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristoff

Alexander Kristoff endte på sjette plass på dagens etappe.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Kristoff på sjetteplass

Alexander Kristoff klarte å kapre sjetteplassen, som vanlig uten å ha noen til å hjelpe seg.

– Spurten var ikke så bra. Jeg brukte mye krefter på å komme meg fremover, men jeg kom ikke helt i posisjon. I dag var det tid for spurttogene, og dét fryktet jeg kom til å skje i løpet av touren – at du må ha et bra mannskap foran deg for å komme frem, sier Kristoff til NRK.

– I går trengte man ikke det. Da var det en annen type spurt.

Før spurten var det svært lite action på etappen. Confidis-rytteren Luis Angel Mate Mardones gikk tidlig i brudd. Spanjolen hadde på det meste fire minutter ned til hovedfeltet, men ble for alene og senket seg etter hvert ned til de andre.

Det var én innlagt spurt på etappen der spurtkanonene hevdet seg. Kristoff kom på tredjeplass bak henholdsvis André Greipel og Mark Cavendish.

Nordmannen ligger på fjerdeplass i kampen om den grønne trøya.

Underveis i etappen brøt blant annet NJDs Nacer Bouhanni og den svenske Astana-rytteren Frederik Keissakoff. Begge var innblandet i et massevelt på gårsdagens etappe og smertene var for store til å fullføre touren.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal