Hopp til innhold

Gladnyhet for Kristoff: Sagan satser ikke på poengtrøyen

UTRECHT (NRK): Peter Sagan (25) har vært overlegen i kampen om grønn trøye i Tour de France de siste årene, men kjører ikke for poengtrøyen i år. Det gleder Alexander Kristoff (27).

Peter Sagan Alexander Kristoff

RIVALER: Peter Sagan vil ikke kjøre for poengtrøyen i Tour de France. Det åpner opp for Alexander Kristoff-jubel. Her er nordmannen for sterk for slovaken i kampen om seieren på den 7. etappen av Sveits rundt.

Foto: Jean-Christophe Bott / Ap

– Hvis det er sant, er sjansen min til å vinne mye større, sier Kristoff til NRK torsdag ettermiddag.

Den norske spurtkongen, som står med utrolige 18 seirer i 2015, er på plass i den nederlandske startbyen Utrecht i forkant av lørdagens start av den 102. utgaven av verdens største sykkelritt - Tour de France.

Katjusja-rytteren har nettopp fått vite av NRK at rivalen Peter Sagan har uttalt at han ikke satser på å forsvare den grønne poengtrøyen han har vunnet med solid margin de siste tre årene.

– Da er det en av de store favorittene som ikke skal kjøre for den. Det åpner opp muligheter for oss andre. Helt klart! sier Kristoff.

LES SAKEN: Syv etapper Kristoff kan vinne

Hjelperytter

Den slovakiske superstjernen Sagan er nemlig innstilt på å være hjelperytter for Tinkoff-Saxo-kaptein og gul trøye-favoritt Alberto Contador (32).

– Jeg kommer ikke til å kjøre som en gal for å ta den grønne trøya. Jeg skal hjelpe Contador, sier Sagan til NRK.

25-åringen fikk kjøre maksimalt for egne sjanser under tiden i Liquigas-Doimo, men valgte å signere for Tinkoff-Saxo etter fjorårets sesong. Sagan tjener om lag 25 millioner kroner i året og er blant sykkelsportens aller største stjerner.

Nå venter en noe annerledes tour for slovaken, noe han også er innstilt på.

– Tar jeg den grønne trøyen likevel, så gjør jeg det. Men det er ikke noe jeg kommer til å kjøre for i år, sier Sagan.

Stoler ikke på rivalen

En gledelig nyhet for Kristoff, uten at Katjusja-stjernen helt våger å tro på sin rival.

– Vi får se om det stemmer. Men om det gjør det, har jeg en reel mulighet til å vinne poengtrøyen. Det har jeg uansett om han satser på grønn trøye eller ikke, men han har vært veldig overlegen de siste årene, sier Kristoff.

– Det hadde vært fint om han ikke kjørte for poengtrøyen, legger Kristoff til med et smil.

At han er sugen på å vinne den grønne trøyen og med det kopiere Thor Hushovds bragd fra 2005 og 2009, er det liten tvil om. Samtidig er Kristoff og trener Stein Ørn klar på at det i første rekke er etappeseirer som står øverst på prioriteringslisten.

– Man må starte med å vinne etapper og så får man se hvordan det går underveis. Problemet med å fokusere på grønn trøye for tidlig, er at det kan stjele oppmerksomhet og ødelegge muligheten for å vinne enkeltetapper, sa Ørn til NRK tirsdag.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal