Hopp til innhold

Frykter sykdom under VM - tar store smittegrep

HOMENKOLLEN (NRK): Skiskytterlandslaget tar flere nye grep for å hindre sykdom og smitte før og under VM. Nå er landslagstrener Egil Gjelland blitt syk og isolert fra troppen.

Emil Hegle Svendsen

GOD AVSTAND: Emil Hegle Svendsen og resten av skiskytterne skjermes fra pressen med et sperrebånd. Det er ett av smittegrepene landslaget har gjort før VM.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Å pådra seg sykdom rett før eller under mesterskapet på hjemmebane kan være katastrofalt for den norske troppen. Derfor har skiskytterlandslaget tatt en rekke grep for å hindre smitte.

– Vi ønsker å gjøre litt ekstra rundt et VM på hjemmebane. Vi tar derfor alle forholdsregler og gjør så godt vi kan, sier idrettssjef Morten Aa Djupvik til NRK.

En rekke grep

Grepene inkluderer blant annet:

  • Utøverne bor alene på enkeltrom på Holmenkollen Park Hotell.
  • Ingen av rommene har teppegulv.
  • Måltidene inntas i et eget rom - ikke i spisesalen.
  • Sperrebånd skiller mellom utøverne og pressen.
  • Antibac er tilgjengelig for alle, overalt.

– Forebygging er det viktigste. Vi har vanligvis ganske gode rutiner, men det er litt mer nå, sier landslagslege Petter Sørensen.

Bekymret for syk trener

Egil Gjelland

SYK: Herrelandslagstrener Egil Gjelland må holde seg på god avstand utøverne etter at han pådro seg en forkjølelse.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kaia Wøien Nicolaisen har slitt med sykdom den siste uka, men er nå tilbake i trening. Men også herretrener Egil Gjelland er blitt syk - like før VM-start.

– Egil har vært isolert siden han kom hit og har ikke vært i kontakt med noen av utøverne, men han er på bedringens vei, sier Djupvik.

– Det er litt bekymringsverdig, så han får bare være med på trening utendørs, og da på noen meters avstand, forklarer Sørensen.

Det hender at utøverne bor på enkeltrom, men det er ikke vanlig. At de har egen spisesal er også nytt. Også medieopplegget er annerledes, for skiskytterne møter nesten alltid pressen utendørs.

– Mange redde for sykdom

Utøverne er vant til å passe på seg selv når det kommer til smitte og sykdom, men setter pris på at det legges ekstra vekt på det akkurat nå.

– Det er mange som er redde for å bli syke. Jeg er glad vi har det sånn, for eksempel med egen matsal, for det er mange som vil ha en bit av oss. Det er smart, så slipper vi å få influensa hele gjengen, sier Tiril Eckhoff.

– Det er lagt opp et bra opplegg og vi holder veldig god avstand til andre. Jeg tror det skal gå bra, men rett etter løp er man veldig utsatt, så jeg skal være litt forsiktig, forteller Emil Hegle Svendsen.

Holmenkollen Park Hotell

BOR HER: De norske skiskytterne er innlosjert på Holmenkollen Park Hotell, et steinkast unna VM-løypene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Opptatt av trivsel

NRKs ekspert Halvard Hanevold var på landslaget i en årrekke. Mange av tiltakene er nye for ham.

– Jeg er imponert over systematikken og handlekraften rundt smitte og sykdom. Det man må være bevisst på, er «brakkesyke». Noen liker å bo alene og trekke seg tilbake, men mange synes det er hyggelig å være sammen, påpeker han.

Det er noe Djupvik er klar over.

– Det er viktig å ivareta trivselen. Det kan ikke være helt paranoid, sier idrettssjefen.

Siste nytt

  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal