Hopp til innhold

– Får vi ikke gjort noe med loven er norsk boksing historie

Norges Bokseforbund føler seg maktesløse i kampen om å komme tilbake i den internasjonale bokseringen. Boksepresidenten mener norsk boksing mer enn noen gang er avhengig av politisk hjelp for å overleve.

NORWAY BOX OPEN

Fremtiden for norsk amatørboksing er usikker etter at Norges Bokseforbund torsdag ble supsendert fra alle internasjonale turneringer. Bildet er fra turneringen Norway Bos Open i 2006.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Dersom vi ikke får endret forskriftene i knockout-loven kan vi like så godt legge ned norsk boksing, sier presidenten i Norges Bokseforbund, Odd Haktor Slåke, til NRK.no.

Han styrer et særforbund som har havnet i en vrien skvis: Bokseforbundet må bryte norsk lov for å kunne delta i internasjonale turneringer.

Dersom de ikke følger reglene til Det internasjonale forbundet (AIBA) får de heller ikke arrangere turneringer.

Må bryte norsk lov

Årsaken er at den såkalte knockout-loven forbyr boksing uten hjelm i Norge, mens det ifølge AIBA-reglene skal bokses uten hjelp på seniornivå blant herrer.

Odd Haktor Slåke

BEKYMRET: President i Norges Bokseforbund, Odd Haktor Slåke.

Foto: NRK

– Vi vil helt sikkert bli suspendert til dette er i orden. Får vi ikke gjort noe med loven er norsk boksing historie, sier Slåke.

– Vi føler oss maktesløse og setter vår lit til politikerne. Spesielt de nye politikerne som har lovet å se på denne loven, sier Slåke.

– Fullt trykk

I høst sa den nye regjeringen at de vil jobbe for å oppheve forbudet mot proffboksing i Norge, noe som innebærer en endring av knockout-loven.

Det er denne lovnaden som gir bokseforbundet håp om en snarlig løsning.

– Vi har fullt trykk på dette arbeidet og det vil bli gjort, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til NRK.no.

Nådeløs mail

Torsdag ettermiddag kom nyheten om at bokseforbundet er suspendert fra alle internasjonale turneringer og annet internasjonalt samarbeid.

Dråpen som fikk begeret til å renne over hos AIBA var NM i Tønsberg for drøyt to uker siden. Der bokset herrene i seniorklassen med hjelm - stikk i strid med AIBAs eget regelverk.

Alle AIBA-medlemslandene har nå fått en mail som sier at alt samarbeid med Norge vil bli straffet med sanksjoner og i verste fall utestengelse.

– Det er ingen tvil om at dette er en veldig vanskelig og alvorlig situasjon for norsk boksing, sier Norges idrettspresident Børre Rognlien til NRK.no.

Sammen med bokseforbundet er han klar til å ta kampen med politikerne for å få til en snarlig løsning på problemet.

– Det er ikke snakk om å oppheve knockout-loven, men finne frem til hvilke forskrifter som må mykes opp for å unngå den situasjonen som bokseforbundet nå har havnet i, sier Rognlien.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal