Hopp til innhold

Frykter Falun-mareritt under skiskytter-VM

KONTIOLAHTI (NRK): VM-arrangøren utsetter salting av løypene så lenge som mulig for å unngå «parodirennet» i Falun.

Haapala

SNART VM: Her er konkurransesjef Ville Haapala ved oppløpet i Kontiolahti.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Kontiolahti har lenge vært kjent for sin bitende kulde, men det er lite som minner om en finsk vinter to dager før VM-start. Tirsdag formiddag er det et par plussgrader og duskregn i lufta. Parkeringsplassene er gjørmete, og sølepyttene omkranser tribunen ved VM-oppløpet.

Mildværet kan tvinge arrangøren til å salte VM-løypene, men det ønsker de å unngå.

Arrangørene frykter nemlig lignende forhold som avslutningen av ski-VM i Falun.

Kontiolahti

VÅTT: Slik ser det ut på stadion i Kontiolahti. Tribunen står til venstre, mens oppløpet er til høyre.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Vi så at de saltet, og det var nok bra for de første distansene. Men senere, som for eksempel under femmila, var løypene ganske dårlige, sier konkurransesjef Ville Haapala, som også hadde samme erfaring etter verdenscuprennet i Kontiolahti i fjor.

– Nesten umulig

Forholdene under Falun-femmila ble kalt en parodi av NRKs eksperter. Den løse snøen var så utfordrende at det var vanskelig i det hele tatt å holde balansen.

Men Falun-arrangørene fikk også kritikk for å bruke for lite salt. Ikke minst ble arrangøren kritisert for måten saltet ble strødd.

Haapala forklarer at arrangøren i Kontiolahti ikke har ressurser til å rette opp skadene av for tidlig salting. Sløyfa er nesten tre kilometer lang og åtte meter bred.

– Etter saltingen vil snøen bli til sukker, og da blir vi tvunget til å fjerne alt. Det er nesten en umulig oppgave, sier Haapala og legger trykk på «umulig».

– De gjorde det under Sotsji (OL), men da var det et enormt mannskap. Vi har ikke de samme ressursene.

Han forklarer at de ikke kan bruke maskiner siden det vil skade løypene. Men, hvis det skulle bli nødvendig, har arrangøren et stort snølager tilgjengelig like ved stadion.

Eckhoff: – Kan bli kopi

Kvinnenes landslagstrener Stian Eckhoff hadde så vidt rukket å vurdere løypene da NRK møtte ham under treningen.

Han har et tydelig ønske om fastere forhold.

– Nå er det bare trening noen dager, men sånn det ser ut nå, ser det ut til å bli en kopi (av Falun, jorn. anm.). Men vi håper på fastere føre, sier Eckhoff.

Haapala tror og håper på varslede kuldegrader før mixed stafett åpner VM torsdag.

– Vi er forberedt på å salte hvis vi må, men vi vil følge været og vurdere løypa fremover, sier Haapala.

Det er meldt minusgrader natt til torsdag, forteller konkurransesjefen. Både onsdag og torsdag vil temperaturen ligger like under og over 0 grader, ifølge Yr.

Thomas Wassberg

SLET MED VÆRET: Thomas Wassberg og arrangøren av VM i Falun måtte tåle kritikk for måten de taklet værforholdene på.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal